1 Korintus 13:1-13

  • Katresnan kuwi sing paling unggul (1-13)

13  Nèk aku ngomong nganggo basané manungsa lan basané malaékat, ning ora nduwé katresnan, aku kaya gong utawa simbal* sing mung mbrebegi kuping.  Nèk aku nduwé kemampuan* kanggo nyampèkké omongané Gusti Allah,* isa ngerti kabèh rahasia suci lan pengetahuan,+ lan nduwé iman sing kuwat banget nganti isa mindhah gunung, ning ora nduwé katresnan, apa sing tak tindakké kuwi ora ana gunané.+  Nèk aku nggunakké kabèh hartaku kanggo ngopèni wong liya+ lan ngorbanké nyawaku* bèn aku isa bangga, ning ora nduwé katresnan,+ aku ora bakal éntuk manfaat apa-apa.  Wong sing nduwé katresnan+ kuwi sabar+ lan apikan.+ Dhèwèké ora seneng iri,+ ora rumangsa hébat, ora sombong,+  ora tumindak kasar,*+ ora mung mikirké kepentingané dhéwé,+ lan ora gampang nesu.+ Dhèwèké ya ora ngéling-éling salahé* wong liya.+  Dhèwèké ora ngrasa seneng merga apa sing ora bener,+ ning ngrasa seneng merga apa sing bener.  Wong sing nduwé katresnan ora bakal nyerah, ora soal apa sing kelakon.+ Wong kuwi ya percaya karo apa waé,+ terus nduwé harapan,+ lan sabar ngadhepi apa waé.+  Katresnan kuwi ora ana entèké.* Ning, kemampuan* kanggo nyampèkké omongané Gusti Allah* lan kemampuan kanggo ngomong nganggo basa liya* bakal ora ana manèh. Pengetahuan ya bakal ora ana manèh.  Pengetahuané awaké dhéwé ora lengkap,+ lan omongan* sing awaké dhéwé sampèkké ya ora lengkap. 10  Ning, nèk awaké dhéwé wis nduwé pengetahuan sing lengkap, lan omongan* sing awaké dhéwé sampèkké ya wis lengkap, sing ora lengkap mau bakal ora ana manèh. 11  Wektu aku isih bocah, aku ngomong kaya bocah, mikir kaya bocah, lan nggawé pertimbangan kaya bocah. Ning sakwisé aku gedhé, aku ora kaya bocah manèh. 12  Saiki, awaké dhéwé mung ndelok bayangan sing ora jelas liwat cermin sing digawé saka logam, ning sukmbèn awaké dhéwé bakal ndelok jelas, kaya ndelok adhep-adhepan. Saiki pengetahuanku soal Gusti Allah ora lengkap, ning sukmbèn aku bakal ngerti tenan soal Gusti Allah, padha kaya Gusti Allah ngerti tenan soal aku. 13  Tapi, ana telu sing bakal tetep ana, yaiku iman, harapan, lan katresnan. Ning, sing paling unggul saka antarané kabèh kuwi yaiku katresnan.+

Katrangan Tambahan

Maksudé, alat musik saka logam sing bentuké bunder tipis.
Utawa ”anugrah”.
Utawa ”nyampèkké ramalan”.
Lit.: ”badanku”.
Utawa ”ora tumindak ora sopan”.
Utawa ”ora nyathet kesalahané”.
Utawa ”ora bakal gagal”.
Utawa ”anugrah”.
Utawa ”nyampèkké ramalan”.
Maksudé, isa ngomong nganggo basa liya merga mukjijat.
Utawa ”ramalan”.
Utawa ”ramalan”.