1 Korintus 7:1-40

  • Naséhat kanggo sing durung nikah lan sing wis nikah (1-16)

  • Luwih apik nèk saben wong keadaané tetep kaya pas dhèwèké mulai dadi wong percaya (17-24)

  • Sing durung nikah lan randha (25-40)

    • Manfaaté nèk ora nikah (32-35)

    • Mung éntuk nikah karo ”muridé Gusti” (39)

7  Aku arep njawab pitakonan sing mbok tulis. Luwih apik nèk wong lanang ora nindakké hubungan sèks karo wong wédok.  Ning, merga hubungan sèks sing ora pantes* wis ditindakké ing endi-endi, wong lanang+ lan wong wédok+ éntuk nduwé bojo.  Wong lanang kudu mènèhké apa sing dibutuhké* bojoné. Wong wédok ya kudu mènèhké apa sing dibutuhké bojoné.+  Wong wédok ora éntuk nguwasani badané dhéwé, ning sing éntuk nguwasani yaiku bojoné. Wong lanang ya ora éntuk nguwasani badané dhéwé, ning sing éntuk nguwasani yaiku bojoné.  Aja nolak kanggo mènèhké kebutuhané* bojomu, kecuali nèk kowé wis sepakat ora nindakké kuwi nganti wektu sing ditentokké bèn kowé isa nggunakké wektu kuwi kanggo ndonga. Sakwisé kuwi, kowé kudu ndang bersatu manèh. Nèk ora, kowé bakal terus digodha Sétan merga kowé ora isa ngendhalèni dhiri.  Kowé isa nindakké apa sing tak saranké iki, ning iki dudu préntah.  Sakjané, aku péngin kabèh wong kaya aku. Tapi, saben wong nampa anugrah dhéwé-dhéwé+ saka Gusti Allah. Kuwi sebabé ana sing nikah lan ana sing ora nikah.  Kanggo wong-wong sing durung nikah lan para randha, mendhing wong-wong kuwi tetep kaya aku.+  Ning, nèk ora isa ngendhalèni dhiri, mendhing wong kuwi nikah timbang ora isa ngendhalèni nafsuné.+ 10  Kanggo wong-wong sing wis nikah, aku mènèhi petunjuk. Sakjané iki dudu petunjuk saka aku, ning iki petunjuk saka Gusti. Wong wédok ora éntuk pisah saka bojoné.+ 11  Ning nèk pisah, wong wédok kuwi ora éntuk nikah manèh utawa kudu rukun manèh karo bojoné. Wong lanang ya ora éntuk ninggalké bojoné.+ 12  Kanggo sing liyané, aku ngomongké iki, ning iki saka aku, dudu saka Gusti:+ Nèk ana sedulur lanang sing nduwé bojo ora seiman, lan bojoné kuwi gelem manggon bareng karo dhèwèké, sedulur lanang kuwi ora éntuk ninggalké bojoné. 13  Terus, nèk ana sedulur wédok sing nduwé bojo ora seiman, lan bojoné kuwi gelem manggon bareng karo dhèwèké, sedulur wédok kuwi ora éntuk ninggalké bojoné. 14  Wong lanang sing ora seiman éntuk berkah* merga sedulur wédok kuwi, lan wong wédok sing ora seiman éntuk berkah* merga sedulur lanang kuwi. Nèk ora, anak-anakmu ora bakal éntuk berkah.* Ning saiki, anak-anakmu éntuk berkah.* 15  Nèk bojo sing ora seiman kuwi milih pisah, bèn waé dhèwèké lunga. Nèk keadaané kaya ngono, sedulur lanang utawa sedulur wédok ora wajib tetep manggon bareng karo bojoné. Gusti Allah wis nggawé kowé ayem.+ 16  Wong-wong wédok, nèk kowé tetep manggon bareng karo bojomu, mungkin kowé isa nylametké bojomu.+ Wong-wong lanang, nèk kowé tetep manggon bareng karo bojomu, mungkin kowé isa nylametké bojomu. 17  Saben wong luwih apik urip manut karo apa sing wis diwènèhké Yéhuwah,* yaiku kaya keadaané wektu mbiyèn dipilih Gusti Allah dadi wong percaya.+ Aku mènèhi tuntunan iki marang kabèh jemaat. 18  Apa ana wong sing wis disunat wektu dhèwèké mulai dadi wong percaya?+ Mendhing dhèwèké tetep kaya ngono. Apa ana wong sing durung disunat wektu dhèwèké mulai dadi wong percaya? Mendhing dhèwèké tetep ora disunat.+ 19  Disunat apa ora kuwi ora penting.+ Sing penting kuwi nindakké préntahé Gusti Allah.+ 20  Mendhing saben wong keadaané tetep kaya pas dhèwèké mulai dadi wong percaya.+ 21  Apa kowé kuwi budhak wektu kowé mulai dadi wong percaya? Ora usah kuwatir.+ Ning, nèk kowé nduwé kesempatan bèn isa bébas, gunakna kesempatan kuwi. 22  Saben wong sing diundang* dadi muridé Gusti wektu dhèwèké dadi budhak kuwi wong sing dibébaské lan manut karo Gusti.+ Wong sing diundang pas dhèwèké dadi wong sing bébas kuwi dadi budhaké Kristus. 23  Kowé wis dituku nganggo rega sing larang banget.+ Mula, aja dadi budhaké manungsa manèh. 24  Sedulur-sedulur, ora masalah piyé keadaanmu pas kowé diundang* dadi wong sing percaya, mendhing kowé tetep kaya ngono ing ngarepé Gusti Allah. 25  Saiki, aku mènèhi naséhat kanggo wong sing durung nikah.* Sakjané, aku ora nampa préntah saka Gusti soal iki. Ning, aku mènèhi naséhat iki+ merga aku wong sing setya lan merga Gusti wis apikan karo aku. 26  Menurutku, mendhing wong lanang tetep kaya keadaané saiki, merga awaké dhéwé urip ing jaman sing rekasa. 27  Nèk kowé wong lanang sing wis nduwé bojo, aja mikir kanggo pisah saka bojomu.+ Nèk kowé wong lanang sing ora nduwé bojo, aja nggolèk bojo. 28  Ning nèk kowé nikah, kowé ora dosa. Nèk wong sing durung nikah* akhiré nikah, dhèwèké ora dosa. Ning, wong sing nikah bakal ngalami akèh kesusahan. Aku péngin nglindhungi kowé bèn ora ngalami kesusahan kuwi. 29  Sakliyané kuwi, sedulur-sedulur, wektuné mung tinggal sithik.+ Mulai saiki, mendhing wong lanang sing nduwé bojo dadi kaya wong sing ora nduwé bojo, 30  wong sing nangis dadi kaya wong sing ora nangis, wong sing bahagia dadi kaya wong sing ora bahagia, wong sing tuku barang-barang dadi kaya wong sing ora nduwé barang-barang, 31  lan wong sing éntuk manfaat saka donya iki dadi kaya wong sing ora éntuk manfaat saka donya iki, merga donya iki wis arep berakhir.* 32  Aku péngin kowé bébas saka rasa kuwatir. Wong lanang sing ora nikah mung mikirké gawéan saka Gusti, merga dhèwèké péngin nyenengké Gusti. 33  Ning, wong lanang sing nikah mikirké soal kabèh sing ana ing donya iki,+ merga dhèwèké péngin nyenengké bojoné, 34  mula pikirané dadi kebagi. Wong wédok sing ora nikah lan wong wédok sing isih prawan mung mikirké gawéan saka Gusti+ bèn badan lan pikirané tetep suci. Ning, wong wédok sing nikah mikirké soal kabèh sing ana ing donya iki, merga dhèwèké péngin nyenengké bojoné. 35  Aku ngomongké iki demi manfaatmu, dudu kanggo mbatesi kowé. Aku péngin mbantu kowé bèn semangat nindakké apa sing apik lan terus ngabdi marang Gusti tanpa ana sing ngalangi. 36  Nèk ana sing durung nikah* lan ngrasa ora isa ngendhalèni nafsuné, lan dhèwèké wis cukup umur, mendhing dhèwèké nikah.+ Kuwi ora dosa. 37  Ning, nèk ana sing mutuské kanggo ora nikah lan yakin tenan karo keputusané kuwi merga dhèwèké ngrasa ora perlu nikah lan isa ngendhalèni nafsuné, dhèwèké bakal éntuk manfaat sing luwih akèh.+ 38  Dadi, wong sing nikah éntuk manfaat, ning wong sing ora nikah éntuk manfaat luwih akèh.+ 39  Wong wédok sing wis nikah kudu tetep bareng karo bojoné saksuwéné bojoné isih urip.+ Nèk bojoné wis mati, wong wédok kuwi bébas nikah karo sapa waé sing dipéngini, ning kudu padha-padha muridé Gusti.+ 40  Menurutku, wong wédok kuwi bakal luwih bahagia nèk ora nikah manèh. Aku yakin nèk aku ya éntuk tuntunan saka roh suciné Gusti Allah.

Katrangan Tambahan

Yunani: porneia. Deloken Daftar Istilah.
Maksudé, kanggo nyukupi kebutuhan sèks.
Maksudé, kanggo nyukupi kebutuhan sèks.
Lit.: ”digawé suci”.
Lit.: ”digawé suci”.
Lit.: ”ora dadi suci”.
Lit.: ”suci”.
Deloken Lamp. A5.
Utawa ”diceluk”.
Utawa ”diceluk”.
Lit.: ”sing isih prawan”.
Lit.: ”sing isih prawan”.
Lit.: ”merga adegan donya iki lagi berubah”.
Lit.: ”sing isih prawan”.