2 Korintus 8:1-24

  • Sumbangan kanggo wong Kristen ing Yudéa (1-15)

  • Titus dikongkon lunga menyang Korintus (16-24)

8  Sedulur-sedulur, saiki aku péngin kowé ngerti soal sipaté Gusti Allah sing apikan banget, sing diduduhké marang jemaat-jemaat ing Makédonia.+  Saksuwéné wong-wong kuwi ngalami kesusahan sing abot banget, wong-wong kuwi tetep bahagia lan murah hati senajan wong-wong kuwi mlarat banget.  Wong-wong kuwi mènèhi bantuan menurut kesanggupané,+ lan malah ngluwihi kesanggupané. Aku dhéwé seksiné.+  Wong-wong kuwi terus njaluk marang aku supaya éntuk kesempatan kanggo nyumbang lan mènèhi bantuan marang wong-wong suci.+ Kuwi kabèh ditindakké merga kepénginané wong-wong kuwi dhéwé.  Wong-wong kuwi nindakké luwih akèh timbang sing tak kira. Awalé, wong-wong kuwi ngabdi marang Gusti saktulusé ati lan mbantu aku sesuai karo karepé Gusti Allah.  Mula, aku njaluk bèn Titus+ ngrampungké gawéan sing wis dimulai, yaiku nglumpukké sumbangan sing wis réla mbok wènèhké.  Kowé wis apik wektu nindakké apa waé. Imanmu kuwat, kowé trampil ngomong, kowé nduwé akèh pengetahuan, kowé tenanan wektu nindakké apa waé, lan kowé bener-bener nresnani wong liya kaya aku nresnani kowé. Muga-muga kowé ya murah hati wektu nyumbang.+  Iki dudu préntah. Ning, aku ngomong kaya ngéné bèn kowé ngerti nèk wong liya ngupaya tenanan, lan aku ya péngin ndelok katresnanmu kuwi tulus apa ora.  Kowé wis ngerti nèk Yésus Kristus Gustiné awaké dhéwé kuwi apikan banget. Senajan sugih, dhèwèké dadi mlarat demi kowé+ bèn kowé dadi sugih merga dhèwèké mlarat. 10  Aku arep mènèhi saran.+ Kowé kudu ndang ngrampungké gawéan iki bèn kowé éntuk manfaat, merga kowé wis mulai nindakké gawéan iki kèt taun wingi, lan kowé semangat nindakké kuwi. 11  Mula saiki, rampungna apa sing wis mbok mulai kuwi nganggo semangat sing padha, sesuai karo kesanggupanmu. 12  Nèk kowé tulus mènèhi, Gusti Allah bakal ngrasa seneng. Dhèwèké péngin bèn saben wong mènèhi sesuai karo apa sing sanggup diwènèhké,+ dudu sesuai karo apa sing ora sanggup diwènèhké. 13  Iki ora berarti aku péngin nambahi bebanmu lan ngurangi bebané wong liya. 14  Aku péngin bèn bebané dadi rata. Kelebihanmu bakal nutupi kekurangané wong-wong kuwi, lan kelebihané wong-wong kuwi ya bakal nutupi kekuranganmu. 15  Iki sesuai karo ayat sing kandha, ”Wong sing nglumpukké akèh ora bakal kakèhan, lan wong sing nglumpukké sithik ora bakal kekurangan.”+ 16  Aku ngucap syukur marang Gusti Allah merga Titus+ nggatèkké kowé, kaya aku nggatèkké kowé. 17  Titus wis nanggepi apa sing tak omongké, lan dhèwèké ya péngin banget nindakké apa sing tak jaluk. Saiki dhèwèké teka marani kowé merga kepénginané dhéwé. 18  Aku ya ngongkon sedulur liya bèn ngancani dhèwèké. Sedulur kuwi dialem karo kabèh jemaat merga upayané kanggo martakké kabar apik. 19  Ora mung kuwi, dhèwèké ya wis dipilih karo jemaat-jemaat bèn ngancani aku wektu aku mbagi sumbangan iki. Aku nindakké iki bèn Gusti dimulyakké lan bèn aku isa mbuktèkké nèk aku siap mbantu wong liya. 20  Mula, aku ngati-ati banget wektu mbagi dhuwit sumbangan sing jumlahé akèh iki bèn ora ana sing nyalahké aku.+ 21  Aku ’ngupaya jujur wektu nindakké apa waé, ora mung ing ngarepé Yéhuwah,* ning ya ing ngarepé manungsa’.+ 22  Sakliyané kuwi, aku ya ngongkon sedulur sing liyané manèh bèn ngancani sedulur-sedulur mau. Aku wis kerep nguji dhèwèké, lan dhèwèké kebukti sregep. Ning, saiki dhèwèké bakal saya sregep merga dhèwèké percaya banget karo kowé. 23  Nèk ana pertanyaan soal Titus, ngomonga nèk dhèwèké kuwi kancaku sing nyambut gawé bareng karo aku demi kepentinganmu. Nèk ana pertanyaan soal sedulur-seduluré awaké dhéwé kuwi, ngomonga nèk sedulur-sedulur kuwi wakilé* jemaat-jemaat lan wong-wong kuwi nggawé Kristus dimulyakké. 24  Mula, buktèkna nèk kowé nresnani wong-wong kuwi,+ lan duduhna marang jemaat-jemaat nèk ora sia-sia aku mbanggakké kowé.

Katrangan Tambahan

Deloken Lamp. A5.
Lit.: ”rasulé”.