Префрли се на текстот

Вера во Бог

Религија

Дали сите религии водат до Бог?

Две работи кои се истакнати во Библијата ни го даваат одговорот.

Дали мора да припаѓаме на некоја религија?

Исправно ли е секој да го обожава Бог на свој начин?

Како можеш да ја препознаеш вистинската религија?

Библијата ни дава 9 карактеристики на вистинската религија.

Молитва

Дали Бог ќе ги чуе моите молитви за помош?

Дали Бог навистина е заинтересиран за нашите проблеми?

Дали Бог ги слуша моите молитви?

За Бог да ги чуе нашите молитви, треба да му се молиме на начин што му се допаѓа нему.

За што да се молам?

Дознај зошто Бог сака да му се молиме за она што нѐ загрижува.

Зошто да се молиме во името на Исус?

Прочитај како со тоа што ќе се молиш во името на Исус ќе покажеш ценење и почит кон него и кон неговиот Татко.

Треба ли да им се молам на светците?

Дознај на кого треба да му се молиме.

Зошто Бог не ги слуша сите молитви?

Дознај зошто Бог не ги слуша сите молитви.

Спасение

Исус е нашиот Спасител — што значи тоа?

Зошто е потребно Исус да се зазема за нас? Дали е доволно само да веруваме во Исус за да бидеме спасени?

Зошто Исус умрел?

Како ни користи тоа што Исус умрел за нас?

Во која смисла жртвата на Исус е „откупнина за мнозина“?

Како може откупнината да нѐ ослободи од гревот?

Што е крштавање?

Во Библијата се запишани многу крштавања со вода кои ни помагаат да ги разбереме значењето и важноста на крштавањето.

Што значи да се биде повторно роден?

Дали треба да се родиш повторно за да бидеш христијанин?

Грев и простување

Што е грев?

Има ли разлика од грев до грев?

Што значи да простиш?

Во Библијата има пет чекори кои може да ни помогнат да простиме.

Постојат ли „седум смртни гревови“?

Од каде доаѓа овој опис? Која е разликата меѓу грев кој води во смрт и грев кој не води во смрт?

Што е тоа неопростлив грев?

Како можеш да знаеш дали си направил неопростив грев?

Дали коцкањето е грев?

Со оглед на тоа што Библијата не зборува во детали за коцкањето, како да го дознаеме Божјето гледиште?

Верски обичаи

Што вели Библијата за давањето?

Кое давање го радува Бог?