Најчесто поставувани прашања во врска со Јеховините сведоци

Зошто местото каде што се собираат Јеховините сведоци не се нарекува црква?

Дознај зошто местото каде што се собираат Јеховините сведоци го нарекуваат „Сала на Јеховините сведоци“.

Дали Јеховините сведоци даваат десеток?

Дали од Јеховините сведоци се бара да приложуваат точно одредена сума на пари?

Што веруваат Јеховините сведоци?

Краток преглед на 15 од нашите главни верувања.

Дали Јеховините сведоци веруваат во Исус?

Дознај зошто е многу важно вистинските христијани да веруваат во Исус.

Дали Јеховините сведоци сметаат дека само нивната религија е исправна?

Дали Исус рекол дека има многу патишта што водат до спасение?

Дали Јеховините сведоци сметаат дека само тие ќе се спасат?

Библијата објаснува кој ќе може да се спаси.

Дали Јеховините сведоци се толерантни кон другите религии?

Дознај зошто толеранцијата е одлика на вистинските христијани.

Зошто Јеховините сведоци не прифаќаат трансфузија на крв?

Постојат многу заблуди во врска со Јеховините сведоци и трансфузијата на крв. Дознај ги библиските причини поради кои Сведоците не примаат крв.

Дали Јеховините сведоци се против вакцинирање?

Две библиски начела ни помагаат да донесеме лична одлука во врска со вакцинирањето.

Дали Јеховините сведоци ја признаваат науката?

Дали нивните верувања им противречат на научните откритија?

Дали Јеховините сведоци направиле промени во Библијата според нивните верувања?

Самите проверете дали Јеховините сведоци ја извртуваат Библијата.

Зошто Јеховините сведоци промениле некои свои верувања?

Не треба да нѐ изненади тоа што се прават промени во верувањата. И Божјите слуги од библиски времиња повеќепати морале да си го сменат гледиштето.

Зошто Јеховините сведоци не користат крст во обожавањето?

Иако ние Јеховините сведоци сме христијани, не користиме крст во нашето обожавање. Зошто?

Колку Јеховини сведоци има низ целиот свет?

Дознај како го одредуваме бројот на Јеховини сведоци во светот.

Кој е основачот на Јеховините сведоци?

Прочитај зошто Чарлс Тејз Расел не бил основач на една нова религија.

Како се финансираат активностите на Јеховините сведоци?

Ние не ги користиме начините што ги користат многу цркви

Дали Јеховините сведоци даваат десеток?

Дали од Јеховините сведоци се бара да приложуваат точно одредена сума на пари?

Дали Јеховините сведоци имаат платени свештеници?

Дали кај нас има поделба на свештеници и обични верници? Кои од нас служат како проповедници?

Дали жените кои се Јеховини сведоци проповедаат?

Дали жените кои се Јеховини сведоци проповедаат?

Како се организирани собранијата на Јеховините сведоци?

Дознај како добиваме водство и поуки на организиран начин.

Што е Водечкото тело на Јеховините сведоци?

Дали неговите членови се водачи на нашата организација?

Што е Watch Tower Bible and Tract Society?

Како е поврзано со делото на Јеховините сведоци?

Зошто Јеховините сведоци не даваат одговор на секое обвинение против нив?

Кога ќе се соочат со некои обвиненија против нив, Јеховините сведоци ги следат библиските начела за да проценат дали е „време за молчење“ или „време за зборување“ (Проповедник 3:7).

Зошто Јеховините сведоци одат од куќа до куќа?

Дознај каква задача им дал Исус на своите први ученици.

Зошто Јеховините сведоци одат кај луѓе кои веќе имаат своја религија?

Што нѐ мотивира да одиме кај луѓе кои имаат своја религија?

Како изгледа библискиот курс што го нудат Јеховините сведоци?

За време на бесплатниот интерактивен библиски курс, можеш да го користиш кој и да било превод на Библијата. На курсот можеш да ги поканиш и членовите на твоето семејство или пријателите.

Дали Јеховините сведоци вршат мисионерска служба?

Кој учествува во мисионерската служба, и зошто? Има ли некоја посебна обука за мисионери?

Дали жените кои се Јеховини сведоци проповедаат?

Дали жените кои се Јеховини сведоци проповедаат?

Зошто местото каде што се собираат Јеховините сведоци не се нарекува црква?

Дознај зошто местото каде што се собираат Јеховините сведоци го нарекуваат „Сала на Јеховините сведоци“.

Зошто Јеховините сведоци не користат крст во обожавањето?

Иако ние Јеховините сведоци сме христијани, не користиме крст во нашето обожавање. Зошто?

Зошто Јеховините сведоци ја одбележуваат Господаровата вечера поинаку од другите религии?

Господаровата вечера, позната и како последната вечера или Спомен-свеченост, е најважниот настан за Јеховините сведоци. Разгледај што вели Библијата во врска со овој настан.

Дали Јеховините сведоци имаат своја Библија?

Тоа што ќе користиш различни преводи на Библијата може да ти помогне при проучувањето на Библијата. Поради 3 конкретни причини, вреди да го истражиш и Свето писмо — превод Нов свет.

Дали е точен Преводот Нов свет?

Зошто Преводот Нов свет се разликува од другите преводи?

Дали Јеховините сведоци направиле промени во Библијата според нивните верувања?

Самите проверете дали Јеховините сведоци ја извртуваат Библијата.

Зошто Јеховините сведоци не одат во војна?

Јеховините сведоци се познати низ цел свет по тоа што не војуваат. Дознај зошто не одиме во војна.

Дали Јеховините сведоци помагаат кога ќе се случи некоја катастрофа?

Прочитај како Јеховините сведоци помагаат кога ќе се случи некоја катастрофа.

Дали Јеховините сведоци одат на лекар?

Некои луѓе мислат дека Јеховините сведоци воопшто не одат на лекар. Дали ова е точно?

Дали Јеховините сведоци се против вакцинирање?

Две библиски начела ни помагаат да донесеме лична одлука во врска со вакцинирањето.

Зошто Јеховините сведоци не прифаќаат трансфузија на крв?

Постојат многу заблуди во врска со Јеховините сведоци и трансфузијата на крв. Дознај ги библиските причини поради кои Сведоците не примаат крв.

Каков став имаат Јеховините сведоци кон образованието?

Кои начела ги земаат предвид Јеховините сведоци кога донесуваат одлуки во врска со образованието?

Дали Јеховините сведоци ги растураат семејствата или ги зајакнуваат?

Јеховините сведоци понекогаш се обвинети дека ги растураат семејствата. Но, како гледаат Сведоците на бракот?

Дали Јеховините сведоци имаат правила за љубовните врски?

Дали љубовните врски се чисто за забава или нешто посериозно?

Како гледаат Јеховините сведоци на разводот?

Дали Јеховините сведоци им помагаат на паровите што имаат брачни проблеми? Потребна ли е дозвола од старешините за да може некој Јеховин сведок да се разведе?

Дали Јеховините сведоци забрануваат одредени филмови, книги или песни?

Кои библиски начела треба да ги земе предвид еден христијанин кога избира забава?

Зошто Јеховините сведоци не слават Божиќ?

Многумина слават Божиќ иако знаат од каде потекнува. Дознај зошто Јеховините сведоци не го слават овој празник.

Зошто Јеховините сведоци не слават Велигден?

За повеќето луѓе Велигден е христијански празник. Тогаш, зошто Јеховините сведоци не го слават?

Зошто Јеховините сведоци ја одбележуваат Господаровата вечера поинаку од другите религии?

Господаровата вечера, позната и како последната вечера или Спомен-свеченост, е најважниот настан за Јеховините сведоци. Разгледај што вели Библијата во врска со овој настан.

Каков став имаат Јеховините сведоци кон погребите?

Начинот на кој Јеховините сведоци ги организираат погребите се темели на она што го вели Библијата за состојбата на мртвите. Кои работи им помагаат во тоа како да го организираат погребот?

Дали Јеховините сведоци се христијани?

Дознај во што се разликуваме од другите религии кои се нарекуваат христијански.

Дали Јеховините сведоци се американска секта?

Разгледај четири факти во врска со оваа меѓународна организација.

Дали Јеховините сведоци се ционисти?

Ние ги темелиме нашите верувања на Библијата која не воздигнува ниту една етничка група.

Колку Јеховини сведоци има низ целиот свет?

Дознај како го одредуваме бројот на Јеховини сведоци во светот.

Како можам да станам Јеховин сведок?

Во Матеј 28:19, 20 се опишани три чекори.

Дали мора да станам Јеховин сведок ако ја проучувам Библијата со некого од нив?

Јеховините сведоци водат бесплатни библиски курсеви со милиони луѓе низ целиот свет. Но, дали мора да станеш Јеховин сведок ако ја проучуваш Библијата со некого од нив?

Дали некој може да се откаже од тоа да биде Јеховин сведок?

Има два начина на кои може да се направи тоа.

Дали Јеховините сведоци ги избегнуваат оние што порано припаѓале на нивната религија?

Понекогаш исклучувањето е неопходно и може да помогне некому да се врати во собранието.