Префрли се на текстот

Страдања

Зошто толку страдања?

Дали Бог е виновен за нашите страдања?

Секој може да доживее страдања — дури и оние што ја имаат Божјата наклоност. Зошто?

Дали Ѓаволот ги предизвикува сите страдања?

Библијата ги открива причините за човечкото страдање.

Што вели Библијата за природните катастрофи?

Дали се казна од Бог? Дали Бог им помага на оние што се погодени од природни катастрофи?

Што вели Библијата за пандемиите?

Некои тврдат дека Бог ги казнува луѓето со пандемии или други болести, но Библијата не го потврдува таквото гледиште.

Зошто Бог го дозволил холокаустот?

Многумина се прашуваат зошто еден Бог што нѐ сака ги дозволува страдањата. Библијата може да ни го даде точниот одговор на ова прашање.

Зошто луѓето не можат да воспостават мир во светот?

Човечките напори да се воспостави мир во светот не успеале. Прочитај зошто.

Што може да помогне

Може ли Бог да ми помогне ако имам депресија?

Бог може да им помогне на оние што се борат со депресија.

Може ли Библијата да ми помогне ако сум хронично болен?

Прочитај што ќе ти помогне да се справиш со твојата хронична болест.

Крај на страдањата

Што ќе постигне Божјето Царство?

Дознај што можеш да очекуваш кога Божјето Царство ќе владее над Земјата.