Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

DODATAK

Kako Danilovo proročanstvo ukazuje na Mesijin dolazak

Kako Danilovo proročanstvo ukazuje na Mesijin dolazak

PROROK Danilo je živeo više od 500 godina pre Isusovog rođenja. Pa ipak, Jehova mu je otkrio informacije pomoću kojih je bilo moguće odrediti vreme kada će Isus biti pomazan, to jest postavljen za Mesiju. Danilu je bilo rečeno: „Treba da znaš i da razumeš: Od časa kad izađe reč da se Jerusalim obnovi i ponovo sagradi pa do Mesije, Vođe, biće sedam nedelja, i još šezdeset i dve nedelje“ (Danilo 9:25).

Dakle, trebalo je da do dolaska Mesije prođe određeni period. Kada je on počeo? Prema proročanstvu, taj period je počeo kad je izašla „reč da se Jerusalim obnovi“. Kada je to bilo? Prema biblijskom piscu Nemiji, reč o obnovi jerusalimskih zidina bila je objavljena „dvadesete godine kralja Artakserksa“ (Nemija 2:1, 5-8). Istoričari potvrđuju da je Artakserks počeo da vlada 475. pre n. e. Stoga, dvadeseta godina njegovog vladanja bila je 455. pre n. e. To je polazna tačka Danilovog proročanstva o Mesiji.

Danilo navodi koliko će trajati period koji vodi do dolaska „Mesije, Vođe“. U proročanstvu se spominje „sedam nedelja, i još šezdeset i dve nedelje“ — dakle, ukupno 69 nedelja. Koliko zapravo traju tih 69 nedelja? Iz nekih biblijskih prevoda se vidi da to nisu periodi od po sedam dana, nego periodi od po sedam godina. Drugim rečima, svaka nedelja predstavlja sedam godina. Drevnim Jevrejima takvo računanje vremena nije bilo strano. Na primer, oni su svake sedme godine držali sabatnu godinu, kao što su i svakog sedmog dana u nedelji držali sabatni dan (Izlazak 23:10, 11). Dakle, 69 proročanskih nedelja predstavlja 69 perioda od po 7 godina, što je ukupno 483 godine.

Sada možemo izračunati vreme Mesijinog dolaska. Ako počnemo da računamo od 455. pre n. e. i dodamo 483 godine, dolazimo do 29. godine n. e. Isus se upravo te godine krstio i postao Mesija! * (Luka 3:1, 2, 21, 22). Ovo proročanstvo, koje se ispunilo u detalje, zaista može ojačati našu veru u Bibliju.

^ odl. 6 Od 455. pre n. e. do 1. pre n. e. prošle su 454 godine. Od 1. pre n. e. do 1. n. e. prošla je jedna godina (pošto ne postoji nulta godina). A od 1. n. e. do 29. n. e. prošlo je 28 godina. Kada sve to saberemo, dobijamo zbir od 483 godine. Isus je bio pogubljen 33. n. e., dok je trajala 70. nedelja (Danilo 9:24, 26). Videti knjige Obrati pažnju na Danilovo proročanstvo!, 11. poglavlje, i Insight on the Scriptures, tom 2, strane 899-901. Obe knjige su izdali Jehovini svedoci.