Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА | ИМАШ ЛИ КОНТРОЛА НАД СВОЈОТ ЖИВОТ?

Предизвик: Премногу обврски

Предизвик: Премногу обврски

ДЕЦАТА плачат по тебе, и мораш веднаш да им обрнеш внимание. Твојот работодавец очекува да си ја завршиш работата. На твојот сопружник му треба помош. Згора на сѐ, треба да се грижиш за твојот болен родител. Можеби животот не ти е таков каков што си го замислуваше. Секојдневните обврски ти ги црпат силите. Си велиш: ‚Што да правам? Им требам на другите!‘ Тоа што се обидуваш да го исполниш секое барање на другите може да ти наштети и тебе и ним. Како можеш да преземеш контрола над својот живот?

БИБЛИСКИ ПРИМЕР: МОЈСЕЈ

Мојсеј некое време служел сам како судија во древниот Израел. Иако тоа било макотрпна работа, тој можеби си мислел дека го прави она што е потребно. Но, неговиот тест, Јотор, му рекол: „Не е добро да правиш така. Ќе се исцрпиш“. Тој му предложил на Мојсеј да постави способни луѓе како судии кои ќе ги решаваат помалите спорови а ќе ги изнесуваат кај Мојсеј само поголемите спорови. Јотор го уверил Мојсеј дека така ‚ќе може да издржи, а сиот народ ќе си оди дома во мир‘ (2. Мојсеева 18:17-23).

ШТО ПРАВИ ДЕЛИНА

Како што спомнавме, Делина боледува од дистонија, невромускулно нарушување. Освен тоа, се грижи и за своите тројца браќа кои имаат ментално нарушување. Таа вели: „Сфатив дека, кога не размислувам за грижите што ќе ги донесе утрешниот ден и кога не ги одложувам работите, си го намалувам стресот. Бидејќи отворено зборувам за мојата ситуација, добивам помош од другите и од мојот сопруг. Исто така, секое утро си одвојувам по малку време да работам во дворот — нешто што многу ме исполнува“.

„Сѐ си има свое време“ (Проповедник 3:1)

ШТО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ ТИ

Ако обврските ти го контролираат животот, примени ги следниве совети:

  • Побарај помош. На пример, доколку децата сѐ уште живеат со тебе, дали можат да ти помогнат? Дали би можел да побараш помош од некој роднина или пријател кој живее во твоја близина?

  • Дај им до знаење на другите што ти треба. На пример, разговарај со твојот работодавец ако има неразумни барања од тебе. Тоа не значи дека треба да му се заканиш со отказ ако не ги прифати твоите барања. Едноставно кажи му со какви предизвици се соочуваш. Можеби ќе биде спремен да ти ја олесни работата.

  • Запиши си ги сите обврски кои треба да ги завршиш претстојната седмица. Дали може некој друг да заврши нешто место тебе?

  • Биди разумен кога одлучуваш дали да прифатиш покана за дружење. Ако немаш доволно време или сила, љубезно одбиј ја понудата.

Заклучок: Ако се обидеш да направиш сѐ, на крај нема да можеш да направиш ништо.