Префрли се на текстот

Физичко и ментално здравје

Здрав живот

Што вели Библијата за здравјето

Дознај што вели Библијата за болестите и за лекувањето.

Пет чекори до подобро здравје

Пет чекори кои водат до подобро здравје.

Како да се заштитиш од заразни болести

Секој ден, твоето тело се бори со нечујни, невидливи непријатели кои можат да бидат смртоносни.

Ставот менува многу!

Можат ли советите од Библијата да ти помогнат да бидеш посреќен?

Ќе ти го подобри животот — емоционално здравје

Добро е да научиме да ги контролираме своите чувства.

Патот до среќата — здравје и приспособливост

Ако имаме лошо здравје, дали сме осудени на несреќен живот?

Заштити се од дезинформации

Вестите кои водат до погрешен заклучок, лажните информации и теориите на заговор се широко распространети и можат да ти наштетат.

Неколку млади луѓе зборуваат за здравиот начин на живот

Дали ти е тешко да се храниш здраво и да вежбаш редовно? Во оваа видеоснимка ќе видиш што прават некои млади за да си го зачуваат здравјето.

Како да се хранам здраво?

Ако некој не се храни правилно кога е млад, веројатно така ќе се храни и како возрасен. Затоа е многу важно уште сега да стекнеш здрави навики на исхрана.

Ќе ти го подобри животот — физичко здравје

Библијата содржи начела кои нѐ поттикнуваат да правиме сѐ што можеме за да се грижиме за нашето здравје.

Достоинствено проживеј ја староста

Шест совети темелени на Библијата можат да ни помогнат достоинствено да ја проживееме староста.

Сонцето и чистиот воздух — дали се природни „антибиотици“?

Неодамнешните истражувања ги потврдија заклучоците до кои дошле некои медицински лица во 1800-тите.

Болест

Може ли Библијата да ми помогне ако сум хронично болен?

Прочитај што ќе ти помогне да се справиш со твојата хронична болест.

Како да им помогнеме на оние што страдаат од некое ментално нарушување

Тоа што ќе му пружиш поддршка на некој твој пријател што страда од некое ментално нарушување може да му биде од голема помош.

Има за што да живееш дури и ако боледуваш од тешка болест.

Дознај што им помогнало на некои кои се борат со тешка болест.

Што да правиш ако имаш сериозна болест? (Дел 1)

Четири млади луѓе откриваат што им помага да се справат со својата болест и како успеваат да останат позитивни.

Што да правиш ако имаш сериозна болест? (Дел 2)

Прочитај искуства од млади луѓе кои научиле да живеат со сериозна болест и кои не ја изгубиле надежта за подобра иднина.

Што да правам ако имам сериозна болест? (Дел 3)

Дознај што им помогнало на тројца млади да живеат со своите здравствени проблеми.

„Не сакам да мислам на мојата болест“

Од каде Елиса црпи сила да издржи, па дури и да не мисли на својата болест?

Хендикеп

Наоѓам сила и кога сум најслаба

Силната вера на една жена врзана за инвалидска количка ѝ дава „сила, која ја надминува нормалната“

Живот без сетилото за вид

Дали слепите лица можат да си ги изострат сетилата за слух, мирис и допир?

Хаиро наоѓа начин да му служи на Бог

Иако боледува од најтешкиот вид церебрална парализа, Хаиро има среќен и исполнет живот.

Го гледам светот преку допир

Џејмс Рајан е роден глув, а подоцна и ослепел. Што му дало смисла во животот?

Јехова ми даде повеќе од што заслужувам

Феликс Аларкон доживеал сообраќајка со мотор и останал речиси целосно парализиран. И покрај тоа, успеал да најде смисла во животот.

Најдов надеж кога најмногу ми требаше

Кога имал 20 години, по една несреќа, Миклош Алекса останал парализиран. Како Библијата му помогнала да најде вистинска надеж за подобра иднина?

Нега на болен

Ако твоето дете има хендикеп

Прочитај како Библијата може да ти помогне да надминеш три вообичаени предизвици.

Што ако некој од моите родители е болен?

Не си единствениот во таква ситуација. Дознај што им помогнало на две девојки.

Кога некој од најблиските има неизлечива болест

Како можат членовите на семејството да му пружат нега и утеха на оној што има неизлечива болест? Како можат да се справат со чувствата низ кои ќе поминат додека се грижат за него?

Кога сопружникот има тешка болест

Прочитај како можеш да ги надминеш проблемите што настануваат во бракот кога сопружникот е тешко болен.

Здравствени проблеми

Епидемии — како да се заштитиш

Како да се грижиш за своето физичко, емоционално и духовно здравје кога ќе избие некоја епидемија?

Што треба да знаеш за менталните нарушувања

Девет чекори што можат да ти помогнат подобро да се справиш со ментално нарушување.

Како да го намалиш ризикот од дијабетес?

Дури 90% од оние што имаат предијабетес не се свесни за тоа.

Да си ги заштитиме непцата

Болеста на непцата е меѓу најчестите заболувања на усната шуплина. Дознај кои се причините и како да си ги заштитиш непцата.

Алергија на храна и интолеранција на храна — која е разликата?

Дали е ризично самиот да си поставиш дијагноза?

Што треба да знаеш за маларијата

Ако живееш или планираш да патуваш во земја во која има маларија, дознај што можеш да направиш за да се заштитиш.

Депресија

Зошто да живееш?

Зошто некој би посакал да умре?

Кога животот ќе ти стане претежок товар

Без разлика со какви проблеми се соочуваш, вреди да живееш.

Депресија кај тинејџерите — што може да помогне?

Дознај како да ги препознаеш знаците, симптомите и ризик-факторите. Прочитај како можат да помогнат родителите и најблиските.

Како да ги победам негативните мисли?

Следниве предлози можат да ти помогнат да размислуваш позитивно.

Проблемите со менталното здравје кај тинејџерите во голем пораст — што вели Библијата?

Библијата нуди практични совети за тинејџерите кои имаат проблеми со менталното здравје.

Зошто намерно се повредувам?

Многу млади се самоповредуваат. Ако и ти си еден од нив, што може да ти помогне?

Што да правам ако имам депресија?

Во оваа статија ќе најдеш совети како да се бориш со тагата.

Може ли Бог да ми помогне ако имам депресија?

Бог може да им помогне на оние што се борат со депресија.

Како може Библијата да им помогне на оние што размислуваат за самоубиство?

Какви совети им дава Библијата на оние кои не сакаат повеќе да живеат?

Стрес и анксиозност

Како полесно да ја поднесеш изолацијата

Ако се чувствуваш изолирано и осамено, можеби ти се чини дека нема надеж и дека не можеш да бидеш среќен и исполнет. Но, не е така.

Како да се справиш со стресот

Разгледај неколку практични начела и совети што можат да ти помогнат подобро да се справиш со стресот, а можеби дури и да го намалиш.

Како да се справам со чувствата на загриженост?

Шест предлози можат да ти помогнат да се справиш со загриженоста.

Може ли Библијата да ти помогне да се справиш со грижите?

Се чини дека грижите се составен дел од животот. Дали некогаш ќе се ослободиме од нив?

Што вели Библијата за загриженоста

Исправната загриженост може да биде корисна, додека неисправната може да биде штетна. Како да излезеш на крај со грижите?

Како да се справиме со стресот

Практични библиски совети што ќе ти помогнат да се справиш со четири вообичаени причини за стрес.

Предизвик: Премногу обврски

Ако се обидеш да направиш сѐ, на крај нема да можеш да направиш ништо. Како да си го намалиш стресот?

Што ако ќерка ти е под голем стрес

На многу тинејџерки им е тешко да се справат со промените што ги доживуваат. Како можат родителите да им помогнат да се ослободат од стресот?

Дали сум перфекционист?

Како да ја препознаеш разликата меѓу тоа да се трудиш да ги завршиш работите најдобро што можеш и да се трудиш да постигнеш совршенство?

Како да ги поднесеш промените

Промените се неизбежни. Прочитај што направиле некои за успешно да ги надминат.

Како да се надминат чувствата на несигурност

Три работи можат да ти помогнат да се чувствуваш посигурно.

Здравствена грижа

Дали христијаните смеат да бараат медицинска помош?

Дали на Бог му е важно какво лекување ќе одбереме?

Ако некој твој близок е болен

Одењето по лекари и болници може да биде извор на голем стрес. Како можеш да му помогнеш на некој близок пријател или роднина кој е болен?