Zanafilla 38:1-30

38  Juda, pasi u nda nga vëllezërit, e ngriti tendën pranë një burri, një adulamiti,+ emri i të cilit ishte Hirah.  Atje, Juda pa vajzën e një kananiti,+ emri i të cilit ishte Shua. Kështu, ai e mori për grua dhe pati marrëdhënie me të.  Ajo mbeti shtatzënë, dhe lindi një djalë, të cilit ai ia vuri emrin Eri.+  Ajo mbeti përsëri shtatzënë, dhe lindi një djalë, të cilit ia vuri emrin Onan.  Lindi edhe një djalë tjetër, dhe atij ia vuri emrin Shelah. Juda ndodhej në Akzib, kur ajo lindi Shelahun.+  Juda mori një grua për Erin, të parëlindurin e tij, dhe emri i saj ishte Tamara.+  Por Eri, i parëlinduri i Judës, ishte i keq në sytë e Jehovait,+ prandaj Jehovai e bëri të vdiste.+  Kështu, Juda i tha Onanit: «Martohu me gruan e tët vëllai, ki marrëdhënie me të dhe bëj detyrën që i takon kunatit, që t’i lësh pasardhës vëllait tënd.»+  Por Onani e dinte se ata nuk do të ishin pasardhësit e tij,+ prandaj, kur kryente marrëdhënie me gruan e të vëllait, ai e derdhte farën përtokë, që të mos i linte pasardhës të vëllait.+ 10  Por kjo ishte e keqe në sytë e Jehovait,+ prandaj ai e bëri edhe atë të vdiste.+ 11  Kështu, Juda i tha Tamarës, së resë: «Shko në shtëpinë e atit tënd, dhe rri atje si vejushë derisa të rritet Shelahu, im bir.»+ Sepse thoshte me vete: «Edhe ai mund të vdesë si vëllezërit e tij.»+ Prandaj Tamara shkoi dhe banoi në shtëpinë e të atit.+ 12  Kaloi shumë kohë dhe bija e Shuait, gruaja e Judës,+ vdiq. Pasi mbajti periudhën e zisë,+ Juda, bashkë me shokun e tij Hirahun, adulamitin,+ u ngjit në Timnah+ te qethësit e dhenve të tij. 13  Atëherë i thanë Tamarës: «Ja, vjehrri yt po ngjitet në Timnah për të qethur dhentë.»+ 14  Prandaj, ajo hoqi rrobat e vejërisë, u mbulua me një shall, vuri një vello dhe u ul në hyrje të Enaimit, që ndodhet përgjatë rrugës për në Timnah. Sepse e kishte parë që Shelahu ishte rritur dhe ajo ende nuk ishte bërë gruaja e tij.+ 15  Kur e pa, Juda e mori për një prostitutë,+ sepse ajo kishte mbuluar fytyrën.+ 16  Kështu, ai u kthye tek ajo dhe i tha: «Lërmë të kem marrëdhënie me ty, të lutem.»+ Sepse nuk e dinte që ishte e reja e tij.+ Por ajo e pyeti: «Ç’do të më japësh, që të kesh marrëdhënie me mua?»+ 17  Ai i tha: «Do të të dërgoj një kec nga kopeja.» Por ajo ia ktheu: «A do të më lësh një peng derisa ta dërgosh?»+ 18  Ai vazhdoi: «Çfarë pengu të lë?» Ajo i tha: «Unazën tënde me vulë,+ kordonin tënd dhe shkopin që ke në dorë.» Atëherë ai ia dha, pati marrëdhënie me të, dhe ajo mbeti shtatzënë. 19  Pas kësaj, ajo u ngrit dhe shkoi, hoqi shallin dhe u vesh me rrobat e vejërisë.+ 20  Juda e dërgoi kecin me anë të shokut të tij adulamit,+ që të merrte pengun nga duart e asaj gruaje, por ai s’e gjeti. 21  Ai nisi të pyeste njerëzit e vendit të saj: «Ku është ajo prostituta e tempullit në Enaim, përgjatë rrugës?» Por ata i thoshin: «Në këtë vend s’ka pasur kurrë ndonjë prostitutë tempulli.»+ 22  Së fundi, ai u kthye te Juda dhe i tha: «S’e gjeta dot, por veç kësaj, njerëzit e vendit thoshin: ‘Në këtë vend s’ka pasur kurrë ndonjë prostitutë tempulli.’» 23  Atëherë, Juda tha: «Le t’i mbajë, që të mos na përçmojnë.+ Sidoqoftë, unë e dërgova kecin, por ti nuk e gjete.» 24  Gati tre muaj më vonë, i thanë Judës: «Tamara, nusja jote, është bërë prostitutë,+ dhe prandaj ka mbetur shtatzënë.»+ Atëherë Juda tha: «Nxirreni jashtë, vriteni dhe pastaj digjeni.»+ 25  Kur po e nxirrnin jashtë, ajo i dërgoi fjalë vjehrrit të saj: «Kam mbetur shtatzënë me burrin që i takojnë këto gjëra.»+ Pastaj shtoi: «Shihi me kujdes,+ të lutem, se të kujt janë unaza me vulë, kordoni dhe shkopi.»+ 26  Atëherë Juda i pa me kujdes dhe tha:+ «Ajo është më e drejtë se unë,+ sepse nuk ia dhashë për grua birit tim, Shelahut.»+ Pas kësaj, ai nuk pati më marrëdhënie me të.+ 27  Kur i erdhi koha për të lindur, ajo kishte në bark binjakë. 28  Kur po lindte, njëri shtriu dorën dhe menjëherë mamia e mori dhe i lidhi rreth dorës një fill të kuq të ndezur, duke thënë: «Ky doli i pari.» 29  Sapo ky e tërhoqi dorën, ja, doli vëllai i tij, prandaj ajo tha me zë të lartë: «Pse e çave kështu barkun e nënës sate?!» Prandaj, ia vunë emrin Perez.*+ 30  Pastaj doli vëllai i tij që kishte fillin e kuq të ndezur në dorë, dhe atij ia vunë emrin Zerah.+

Shënime në fund të faqes

Që do të thotë «çarje; shqyerje; e çarë».