Префрли се на текстот

Случајно или создадено?

Човечкото тело

Способноста на човечкото тело да ги заздравува раните

Каква идеја за еден нов вид пластика добиле научниците од оваа способност на телото?

Копнени животни

Крзното на морската видра

Некои морски цицачи ја одржуваат телесната температура благодарение на своето дебело масно ткиво. Но, морската видра има еден друг вид заштита.

Каква улога имаат мустаќите на мачките

Зошто научниците конструирале роботи кои имаат сензори што се наречени електронски мустаќи?

Сетилото за мирис кај кучињата

Зошто научниците го истражуваат и настојуваат да го копираат сетилото за мирис кај кучињата?

Ногата на коњот

Зошто инженерите уште не успеале да ја копираат структурата на ногата на коњот?

Морски свет

Чудесната кожа на белогрлестиот делфин — Случајно или создадено?

Зошто бродските компании се заинтересирани за чудесната способност што ја има кожата на овој делфин?

Сонарот на делфинот

Научниците се обидуваат да ја копираат неверојатната способност на делфините да се ориентираат во просторот и да ја истражуваат средината.

Бисусот на дагњата

Дагњите се прицврстуваат за површините преку посебни влакна. Истиот принцип може да се искористи за прицврстување на уреди за објекти или за спојување на тетиви со коски.

Обликот на школките

Обликот и структурата на школките придонесуваат да се заштитат мекотелите што живеат во нив.

Способноста на сипата да ја менува бојата

Инженерите се обидуваат да ја имитираат оваа способност така што ќе направат облека што ја менува бојата во дел од секундата.

Светлосниот орган на Хавајската лигна

Оваа лигна произведува сопствена светлина — но не за да биде видлива, туку за да биде невидлива.

Неверојатните пипала на октоподот — Случајно или создадено?

Инженерите изработиле роботска рака со неверојатни способности.

Птици

Закривениот врв на крилјата кај некои птици

Копирајќи го дизајнот на закривениот врв на крилјата кај некои птици, авиоконструкторите низ целиот свет заштедиле речиси 7,6 милијарди литри гориво за една година.

Влекачи и водоземци

Неверојатната кожа на Бодликавата агама

Како овој гуштер ја носи водата од нозете до својата уста?

Опашот на гуштерот агама

Како овој гуштер успева да скокне од хоризонтална површина на вертикален ѕид?

Вилицата на крокодилот

Крокодилот има трипати посилен загриз од лавот или тигарот, а сепак неговата вилица е почувствителна и од врвот на човечките прсти. Зошто?

Кожата на змијата

Зошто кожата на змијата е доволно издржлива за да може да се качува по рапави дрвја или да се закопува во остар песок?

Репродуктивниот систем на жабата што раѓа преку уста

Зошто еден еволуционист вели дека е невозможно промените во нејзиниот репродуктивен систем да се случувале бавно и една по една?

Инсекти

Техниката на слетување на пчелата

Зошто оваа техника е идеална за примена во системите за навигација кај летачките роботи?

Саќето на пчелите

Што знаат пчелите за економичното искористување на просторот, кое математичарите не можеле да го докажат сѐ до 1999 год.?

Вратот на мравката

Како може овој инсект да подигне товар што е многупати потежок од неговото тело?

Како мравката си ги чисти антените

Овој мал инсект мора да биде чист за да преживее. Како го прави тоа?

Топлотниот штит на сребрената мравка од Сахара

Од сите копнени суштества, овој инсект е еден од најотпорните на високи температури. На што се должи ова?

Животниот циклус на една цикада

Животниот циклус на овие фасцинантни инсекти е уникатен затоа што се појавуваат еднаш на 13 или 17 години и живеат само неколку седмици.

Запчестиот механизам кај еден инсект

Запчениците се неопходни за да може инсектот да ги синхронизира двете задни нозе кога скока.

Невронот зад окото на скакулецот

Како скакулците успеваат да летаат во рој без да се судрат?

Структурата на крилото на пеперутката

Со голо око, се чини дека крилјата на сината морфо пеперутка се мазни, но прекриени се со делови што се гледаат само под микроскоп. За што служат тие?

Крилото на пеперутката кое апсорбира светлина

Освен темниот пигмент на крилјата на некои пеперутки, што друго им помага да се стоплат?

Крилјата на белите пеперутки

Кое својство на белите пеперутки им помогнало на инженерите да направат подобри соларни панели?

Неверојатниот слух на големиот восочен молец

Големиот восочен молец има неверојатен слух. Тој може да слуша многу подобро од кое и да било друго животно.

Способноста за навигација на бумбарот лепешкар

Каков систем за визуелна навигација користи бумбарот лепешкар? И што можат луѓето да научат од овој бумбар?

Фенерчето на некои светулки

Како овој мал инсект им помогнал на научниците да направат поефикасни лед диоди, кои се користат во многу електронски уреди?

Акробатските вештини на мувата

Овие инсекти го менуваат правецот на движење слично како еден борбен авион, и тоа во дел од секундата.

Пајаци

Замаглениот вид на пајакот-скокач

Како овој пајак го пресметува точното растојание? Зошто истражувачите сакаат да ја копираат неговата техника?

Лепилото на домашниот пајак

Пајажината на домашниот пајак по потреба е јака или слаба. Дознај како и зошто.

Растенија

Бобинките со најинтензивна сина боја

Иако овие бобинки не содржат син пигмент, се карактеризираат со најинтензивната сина боја некогаш забележана кај растенијата. Како е можно?

Растенијата знаат математика

Научниците откриле дека растенијата од фамилијата синапи имаат неверојатна способност.

Microscopic World

Бактерии кои се хранат со нафта

Колку добро микроорганизмите ја чистат нафтата во споредба со модерната технологија?