Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 ČLANAK ZA RAZMATRANJE 27

Sada se pripremimo za progonstvo

Sada se pripremimo za progonstvo

Svi koji žele da žive odano Bogu u jedinstvu sa Hristom Isusom, biće progonjeni (2. TIM. 3:12)

PESMA 129 Istrajmo sve do kraja

KRATAK PREGLED *

1. Zašto treba da se pripremimo za progonstvo?

POSLEDNJE večeri svog života na zemlji, Isus je rekao da će svet mrzeti sve one koji žele da budu njegovi učenici (Jov. 17:14). Sve do dan-danas, oni koji ne vole Jehovu progone njegove verne sluge (2. Tim. 3:12). Kako se bliži kraj ovog sveta, možemo očekivati sve veće progonstvo (Mat. 24:9).

2-3. (a) Zašto je strah toliko opasan? (b) O čemu ćemo govoriti u ovom članku?

2 Kako se već sada možemo pripremiti za progonstvo? Nema potrebe da zamišljamo šta bi nam se sve moglo desiti. Ako bismo to radili, strah i zebnja bi nas mogli savladati. Takvi negativni scenariji mogli bi dovesti do toga da prestanemo da služimo Jehovi čak i pre nego što nastanu prave kušnje (Posl. 12:25; 17:22). Strah je moćno oružje koje naš „protivnik, Ðavo“ koristi protiv nas (1. Petr. 5:8, 9). Šta već sada možemo preduzeti da bismo se u budućnosti hrabro suočili s progonstvom?

3 U ovom članku ćemo videti kako možemo ojačati svoj odnos s Jehovom i zašto je veoma važno da to sada radimo. Govorićemo i o tome kako da steknemo potrebnu hrabrost. Na kraju ćemo videti kako da istrajemo uprkos mržnji naših protivnika.

KAKO DA OJAČAMO SVOJ ODNOS S JEHOVOM

4. Prema Jevrejima 13:5, 6, u šta moramo biti uvereni i zašto je to važno?

4 Budi uveren da te Jehova voli i da te nikada neće ostaviti. (Pročitati Jevrejima 13:5, 6.) U Stražarskoj kuli je pre mnogo godina pisalo: „Onaj ko dobro  poznaje Boga čvrsto će se uzdati u njega kad dođu kušnje.“ To je zaista tačno! Da bismo mogli da podnesemo progonstvo, moramo voleti Jehovu, potpuno se uzdati u njega i nimalo ne sumnjati da nas on voli (Mat. 22:36-38; Jak. 5:11).

5. Šta će ti pomoći da razumeš koliko te Jehova voli?

5 Svakog dana čitaj Bibliju sa ciljem da se još više približiš Jehovi (Jak. 4:8). Dok čitaš Bibliju, razmišljaj o Jehovinim divnim osobinama. Na osnovu njegovih reči i postupaka pokušaj da razumeš koliko te voli (Izl. 34:6). Nekima je teško da poveruju da ih Bog voli jer nikada u životu nisu osetili nečiju ljubav. Ako se i ti tako osećaš, pokušaj da svakog dana razmišljaš o tome kako je Jehova pokazao ljubav i dobrotu prema tebi (Ps. 78:38, 39; Rimlj. 8:32). Dok razmišljaš o svojim iskustvima i o onome što si pročitao u Božjoj Reči, verovatno ćeš moći da nabrojiš mnogo toga što je Jehova već učinio za tebe. Što je veća tvoja zahvalnost prema njemu, to će tvoj odnos s njim biti jači (Ps. 116:1, 2).

6. Prema Psalmu 94:17-19, kako ti iskrena molitva može pomoći?

6 Redovno se moli. Zamisli jednog dečaka koji se u očevom naručju oseća toliko sigurno da mu slobodno priča i o lepim i o ružnim stvarima koje su mu se tog dana desile. I ti možeš imati takav odnos s Jehovom ako mu se svakog dana iskreno moliš. (Pročitati Psalam 94:17-19.) Dok mu se moliš, „kao vodu srce svoje izlivaj“ i reci mu šta te muči i čega se plašiš (Tužb. 2:19). Šta će iz toga proisteći? Osetićeš „Božji mir koji prevazilazi svaki um“ (Fil. 4:6, 7). Ako se često budeš tako molio, bićeš sve bliži Jehovi (Rimlj. 8:38, 39).

Hrabrost proističe iz pouzdanja u Jehovu i njegovo Kraljevstvo

Stenli Džouns je bio uveren da je Božje Kraljevstvo stvarna vladavina i to mu je davalo snagu (Videti 7. odlomak)

7. Zašto moraš biti uveren da će se Božja obećanja o njegovom Kraljevstvu ispuniti?

7 Budi uveren da će Božje Kraljevstvo doći i da će se Božja obećanja ispuniti (Br. 23:19). Ako je tvoja vera u Božja obećanja slaba, Satani i onima koji su na njegovoj strani neće biti teško da te zaplaše (Posl. 24:10; Jevr. 2:15). Kako možeš ojačati svoju veru u Božje Kraljevstvo? Uzmi vremena da istražiš šta je Bog obećao u vezi sa svojim Kraljevstvom i zašto možeš biti siguran da će se ta obećanja ispuniti. Kako će ti to pomoći? Uzmimo za primer Stenlija Džounsa, koji je zbog svoje vere sedam godina proveo u zatvoru. * Šta mu je pomoglo da ostane veran Jehovi? On je rekao: „Budući da sam znao šta je Božje Kraljevstvo, da sam bio uveren da  je ono stvarna vladavina i da ni za trenutak nisam posumnjao u to, nisu me mogli naterati da pogazim svoja uverenja.“ Ako i ti čvrsto veruješ da će se Božja obećanja ispuniti, bićeš još bliži Jehovi i strah te neće savladati (Posl. 3:25, 26).

8. Objasni šta pokazuje naš stav prema sastancima.

8 Budi redovan na sastancima. Sastanci nam pomažu da se približimo Jehovi. Naš stav prema tome koliko je važno redovno dolaziti na sastanke jeste dobar pokazatelj toga da li ćemo se u budućnosti uspešno suočiti s progonstvom (Jevr. 10:24, 25). Zašto to kažemo? Ako već sada zbog nekih manjih teškoća ne dolazimo na sastanke, šta će biti ako budemo morali da rizikujemo svoju bezbednost da bismo se sastajali sa suvernicima? S druge strane, ako smo čvrsto rešeni da redovno idemo na sastanke, nećemo prestati ni kada nam protivnici to budu zabranili. Sada je vreme da zavolimo sastanke. Tada nas nikakvo protivljenje, pa čak ni zabrana neće sprečiti da više slušamo Boga nego ljude (Dela 5:29).

Biblijski stihovi i teokratske pesme koje sada naučiš mnogo će ti značiti kad nastupi progonstvo (Videti 9. odlomak) *

9. Zašto je učenje biblijskih stihova dobar način da se pripremimo za progonstvo?

9 Nauči napamet omiljene biblijske stihove (Mat. 13:52). Možda nemaš baš dobro pamćenje, ali Jehova ti svojim moćnim svetim duhom može pomoći da se setiš stihova koje si već naučio (Jov. 14:26). Pogledajmo šta je rekao jedan brat koji je jedno vreme proveo u samici u zatvoru u Istočnoj Nemačkoj: „Bio sam srećan što sam do tada napamet naučio više od dvesta biblijskih stihova! Tako sam tokom dugih dana provedenih u samici mogao razmišljati o raznim biblijskim temama.“ Ti biblijski stihovi pomogli su našem bratu da ostane blizak s Jehovom i da istraje u kušnjama.

(Videti 10. odlomak) *

10. Zašto pesme treba da učimo napamet?

10 Nauči teokratske pesme i pevaj ih. Kada su Pavle i Sila bili u zatvoru u Filipima, hvalili su Jehovu pesmama koje su znali napamet (Dela 16:25). Na sličan način su se jačala naša braća u bivšem Sovjetskom Savezu kada su bili izgnani u Sibir. Sestra Marija Fedun je ispričala: „Pevali smo sve pesme iz naše pesmarice koje smo znali napamet.“  Ona je rekla da su ih te pesme hrabrile i pomagale im da se još više približe Jehovi. Da li i ti osećaš da si jači i hrabriji kada pevaš svoje omiljene pesme iz pesmarice? Zato ih sada nauči napamet! (Videti okvir „ Daj nam hrabrost“.)

KAKO RAZVIJATI HRABROST

11-12. (a) Prema 1. Samuilovoj 17:37, 45-47, otkud Davidu tolika hrabrost? (b) Koju važnu pouku izvlačimo iz Davidovog primera?

11 Da bismo se suočili s progonstvom, potrebna nam je hrabrost. Šta možeš uraditi ako misliš da nisi baš toliko hrabar? Ne zaboravi da tvoja hrabrost ne zavisi od tvoje građe, snage ili sposobnosti. Seti se kako se David kao mladić suočio s Golijatom. Naspram tog diva, David je bio sitan, slabašan i slabo naoružan. Nije imao čak ni mač. Pa ipak, bio je izuzetno hrabar. Odvažno je krenuo na tog drskog diva.

12 Otkud Davidu tolika hrabrost? Bio je potpuno siguran da je Jehova s njim. (Pročitati 1. Samuilovu 17:37, 45-47.) Nije razmišljao o tome koliko je Golijat veći od njega, nego koliko je Golijat sićušan u poređenju s Jehovom. Šta iz toga možemo naučiti? I mi ćemo biti hrabri ako smo potpuno uvereni u to da je Jehova s nama i da su naši neprijatelji ništavni u poređenju sa Svemoćnim Bogom (2. Let. 20:15; Ps. 16:8). Kako možemo steći još veću hrabrost već sada, pre nego što nastupi progonstvo?

13. Objasni kako možemo razvijati hrabrost.

13 Propovedanje dobre vesti o Božjem Kraljevstvu može nam pomoći da razvijemo hrabrost. To je zato što u službi propovedanja učimo da se uzdamo u Jehovu i da savladamo svaki strah od čoveka (Posl. 29:25). Kao što se mišići razvijaju vežbanjem, tako se i hrabrost razvija propovedanjem od kuće do kuće, na javnim mestima, neformalno i na poslovnom području. Ako već sada imamo hrabrosti da propovedamo, nastavićemo to da radimo čak i ako naše aktivnosti budu zabranjene (1. Sol. 2:1, 2).

Nensi Juen nije želela da prestane da propoveda dobru vest (Videti 14. odlomak)

14-15. Šta možemo naučiti od Nensi Juen i Valentine Garnovskaje?

14 Mnogo toga možemo naučiti od naše dve sestre koje su bile izuzetno hrabre. Nensi Juen je bila visoka samo metar i po, ali se nije dala  lako zaplašiti. * Nije htela da prestane da propoveda dobru vest o Božjem Kraljevstvu. Zbog toga je u komunističkoj Kini provela u zatvoru više od 20 godina. Oni koji su je ispitivali rekli su da je „najtvrdoglavija osoba“ u zemlji.

Valentina Garnovskaja je bila duboko uverena da je Jehova uz nju (Videti 15. odlomak)

15 Slično je prošla i Valentina Garnovskaja, koja je u Sovjetskom Savezu u tri navrata provela u zatvoru ukupno 21 godinu. * Bila je toliko nepokolebljiva u svojoj želji da i dalje propoveda da su je vlasti okarakterisale kao „izuzetno opasnog kriminalca“. Otkud ovim dvema ženama tolika hrabrost? Bile su duboko uverene da je Jehova uz njih.

16. U čemu je tajna istinske hrabrosti?

16 Kao što smo videli, da bismo razvili hrabrost ne smemo se oslanjati na svoju snagu i sposobnosti. Moramo verovati da je Jehova s nama i da se bori za nas (Pon. zak. 1:29, 30; Zah. 4:6). U tome je tajna istinske hrabrosti.

KAKO ISTRAJATI UPRKOS MRŽNJI PROTIVNIKA

17-18. Prema Jovanu 15:18-21, na šta nas je Isus upozorio i zašto je to tako?

17 Svi mi volimo kada nas drugi poštuju, ali ne smemo upasti u zamku da svoju vrednost merimo prema tome šta drugi misle o nama. Isus je rekao: „Srećni ste kad vas ljudi mrze i kad vas odbacuju i vređaju i kad vaše ime smatraju zlim zbog Sina čovečjeg“ (Luka 6:22). Šta su značile te reči?

18 Isus nije rekao da njegovi sledbenici žele da ih drugi mrze. On je samo bio realan. Mi nismo deo sveta. Živimo u skladu sa Isusovim učenjima i propovedamo ono što je i on propovedao. Zato nas svet mrzi. (Pročitati Jovana 15:18-21.) Mi želimo da ugodimo Jehovi. Ako nas mrze zato što volimo našeg nebeskog Oca, to je njihov problem.

19. Kako se možemo ugledati na apostole?

 19 Nikada nemoj dozvoliti da te ljudi svojim rečima ili postupcima navedu da se postidiš što si Jehovin svedok (Mih. 4:5). Primer koji su nam ostavili apostoli u Jerusalimu neposredno nakon Isusove smrti može nam pomoći da savladamo strah od ljudi. Oni su znali koliko ih judejske verske vođe mrze (Dela 5:17, 18, 27, 28). Pa ipak, svaki dan su odlazili u hram i svojim rečima jasno potvrđivali da su Isusovi učenici (Dela 5:42). Nisu se u strahu povukli. I mi možemo pobediti strah od ljudi ako na poslu, u školi i u komšiluku ne krijemo da smo Jehovini svedoci (Dela 4:29; Rimlj. 1:16).

20. Zašto su apostoli bili srećni iako ih je svet mrzeo?

20 Zašto su apostoli bili srećni? Znali su zašto ih svet mrzi i bila im je čast da podnesu sramotu zato što čine ono što Jehova želi (Luka 6:23; Dela 5:41). Apostol Petar je kasnije napisao: „Ako i pretrpite zbog pravednosti, srećni ste“ (1. Petr. 2:19-21; 3:14). Ako razumemo da nas drugi mrze zato što radimo ono što je ispravno, nikada nećemo dozvoliti da nas njihova mržnja spreči da i dalje služimo Jehovi.

PRIPREMA ĆE NAM SIGURNO KORISTITI

21-22. (a) Šta si odlučio da uradiš kako bi se pripremio za progonstvo? (b) Šta ćemo razmotriti u sledećem članku?

21 Mi ne znamo kada će nastupiti talas progonstva ili možda čak potpuna zabrana naše aktivnosti. Međutim, znamo da se već sada možemo pripremiti tako što ćemo jačati svoj odnos s Jehovom, razvijati hrabrost i naučiti da podnosimo mržnju. Ono što sada u tom pravcu budemo učinili pomoći će nam da u budućnosti budemo nepokolebljivi.

22 Ali šta treba da radimo ako naše aktivnosti zaista budu zabranjene? U sledećem članku ćemo razmotriti načela koja će nam pomoći da nastavimo da služimo Jehovi čak i pod zabranom.

PESMA 118 „Daj nam više vere“

^ odl. 5 Niko od nas ne želi da ga drugi mrze. Ali pre ili kasnije, svi ćemo se suočiti s progonstvom. Ovaj članak će nam pomoći da budemo hrabri kada se to desi.

^ odl. 7 Videti Stražarsku kulu od 15. decembra 1965, strane 756-767 (engl.).

^ odl. 14 Videti Stražarsku kulu od 15. jula 1979, strane 4-7 (engl.), kao i intervju sa Nensi Juen: Svi će čuti za Jehovino ime na JW Broadcasting®. Idite na INTERVJUI I ŽIVOTNE PRIČE.

^ odl. 15 Videti Godišnjak Jehovinih svedoka za 2008, strane 191-192.

^ odl. 67 OBJAŠNJENJE SLIKA: Roditelji tokom porodičnog proučavanja koriste kartice da bi pomogli svojoj deci da napamet nauče biblijske stihove.

^ odl. 70 OBJAŠNJENJE SLIKA: Jedna porodica u automobilu vežba teokratske pesme dok ide na sastanak.