Пређи на садржај

Пређи на садржај

Печаћење Израела Божјег

Печаћење Израела Божјег

19. поглавље

Печаћење Израела Божјег

4. визија — Откривење 7:1-17

Садржај: 144 000 помазаника обележено печатом, а велико мноштво стоји пред Јеховиним престолом и пред Јагњетом

Време испуњења: од устоличења Исуса Христа 1914. па све до почетка Хиљадугодишње владавине и надаље

1. „Ко може опстати“ у великом дану Божјег гнева?

 „КО МОЖЕ опстати?“, поставља се питање у Откривењу 6:17. Заиста, ко ће опстати? Кад наступи велики дан Божјег гнева и започне уништење Сатаниног света, владари и народи овог света сигурно ће се то питати. Они ће бити уверени да ће та предстојећа невоља избрисати читаво човечанство. Али, да ли ће? На сву срећу неће, јер нам један Божји пророк засигурава: „Свако ко призове Јеховино име биће спасен“ (Јоило 2:32). То су потврдили и апостоли Петар и Павле (Дела апостолска 2:19-21; Римљанима 10:13). Да, они који призивају Јеховино име преживеће ту невољу. Ко су они? То нам открива следећа визија.

2. Због чега је право чудо то што ће неки преживети Јеховин дан суда?

2 Заиста је право чудо што ће ико преживети Јеховин дан суда, будући да га је један други Божји пророк овако описао: „Гле, долази Јеховин олујни ветар, његов гнев, вихор који носи све пред собом. На главу злих сручиће се. Јехова неће одвратити свој жестоки гнев док не изврши и не испуни намере свог срца“ (Јеремија 30:23, 24). Хитно морамо предузети кораке како бисмо се припремили за ту олују! (Пословице 2:22; Исаија 55:6, 7; Софонија 2:2, 3).

Четири ветра

3. (а) Који посебан задатак имају анђели које Јован види? (б) Шта предочавају „четири ветра“?

3 Пре избијања Јеховиног гнева, небески анђели извршавају један посебан задатак. Јован то види у својој визији: „Након тога видео сам четири анђела како стоје на четири угла земље, чврсто држећи четири земаљска ветра, да ниједан ветар не дува на земљу, ни на море, ни на било које дрво“ (Откривење 7:1). Шта ово значи за нас данас? Та „четири ветра“ сликовито приказују разорну осуду која ће бити извршена над злим људским друштвом — узбурканим ’морем‘ безбожног човечанства — и над охолим владарима налик дрвећу, који своју моћ и подршку црпе из народа (Исаија 57:20; Псалам 37:35, 36).

4. (а) Кога представљају четири анђела? (б) Шта ће се догодити са Сатанином земаљском организацијом кад четири ветра буду ослобођена?

4 Четири анђела несумњиво предочавају четири групе анђела, које Јехова користи како би уништење задржао до времена које је одредио. Кад анђели ослободе ветрове Божјег гнева, који ће се истовремено сручити са севера, југа, истока и запада, наступиће страшно уништење. Оно ће бити налик ономе што се у прошлости догодило Еламцима, кад их је Јехова помоћу „четири ветра“ расејао и истребио, само у много већем обиму (Јеремија 49:36-38). Биће то силан олујни ветар далеко разорнији од ’вихора‘ којим је Јехова уништио Амонце (Амос 1:13-15). Ниједан део Сатанине организације на земљи неће преживети Јеховин дан гнева, када ће он за сву вечност потврдити своје право владања (Псалам 83:15, 18; Исаија 29:5, 6).

5. Како нам Јеремијино пророчанство помаже да разумемо да ће Божја осуда обухватити целу земљу?

5 Да ли можемо бити сигурни да ће Божје извршење осуде обухватити целу земљу? Погледајмо поново шта каже његов пророк Јеремија: „Невоља иде од народа до народа, велика олуја подићи ће се с крајева земље. Тог дана они које Јехова побије лежаће од једног краја земље до другог“ (Јеремија 25:32, 33). У тој жестокој олуји тама ће покрити овај свет. Људске власти биће ’потресене и макнуте са свог места‘ тако да ће заувек нестати (Откривење 6:12-14). Али будућност неће бити црна за све. Због кога, онда, анђели задржавају та четири ветра?

Печаћење Божјих робова

6. Ко анђелима даје налог да задржавају четири ветра и зашто је то потребно?

6 Јован затим описује како ће неки бити обележени за преживљавање. Он каже: „И видео сам једног другог анђела како узлази са истока и има печат живог Бога. И повикао је на сав глас четворици анђела којима је било дато да науде земљи и мору: ’Немојте наудити ни земљи ни мору ни дрвећу, док печатом не обележимо чела робовима нашег Бога!‘“ (Откривење 7:2, 3).

7. Ко је пети анђео и које нам чињенице помажу да утврдимо његов идентитет?

7 Иако из визије не сазнајемо име петог анђела, сви докази упућују на то да је он славни Господ Исус. Пошто тај анђео има ауторитет над другим анђелима, логично је да се ради о Арханђелу, Исусу (1. Солуњанима 4:16; Јуда 9). Поменути анђео „узлази са истока“, попут ’краљева са сунчевог истока‘ — Јехове и његовог Христа. Они долазе да изврше пресуду, као што су то некада учинили краљеви Дарије и Кир кад су покорили древни Вавилон (Откривење 16:12; Исаија 45:1; Јеремија 51:11; Данило 5:31). Тај анђео нас подсећа на Исуса и по томе што му је поверен задатак печаћења помазаних хришћана (Ефешанима 1:13, 14). Надаље, кад ветрови буду ослобођени, Исус ће предводити небеске војске у извршењу осуде над народима (Откривење 19:11-16). Стога је логично да је Исус тај који даје заповест анђелима да задржавају уништење Сатанине земаљске организације све док Божји робови не буду обележени печатом.

8. Шта представља печаћење и када је започело?

8 Шта то печаћење представља и ко су Божји робови? Печаћење је почело на Педесетницу 33. н. е., кад су први хришћани јеврејског порекла били помазани светим духом. Касније је Бог позвао и помазао ’људе из других народа‘ (Римљанима 3:29; Дела апостолска 2:1-4, 14, 32, 33; 15:14). Апостол Павле је написао да помазани хришћани имају засигурање да ’припадају Христу‘, а затим је додао да је Бог ’ставио свој печат на њих и у срца им дао дух као залог за оно што ће доћи‘ (2. Коринћанима 1:21, 22; упоредити с Откривењем 14:1). Дакле, када ти робови бивају усвојени као Божји духовни синови, они примају залог, то јест печат, чиме им је засигурано да ће добити небеско наследство (2. Коринћанима 5:1, 5; Ефешанима 1:10, 11). Они тада могу рећи: „Тај дух сведочи с нашим духом да смо Божја деца. А ако смо деца, онда смо и наследници — наследници Божји, а сунаследници Христови, ако трпимо заједно с њим да бисмо заједно с њим били и прослављени“ (Римљанима 8:15-17).

9. (а) Каква истрајност се очекује од преосталих духом рођених Божјих синова? (б) Колико дуго ће помазаници бити искушавани?

9 Шта значе речи „ако трпимо заједно с њим“? Да би примили круну живота, помазани хришћани морају верно истрајати све до смрти (Откривење 2:10, фуснота). Изрека „једном спасен, заувек спасен“ није примењива (Матеј 10:22; Лука 13:24). Штавише, помазани хришћани се подстичу да ’дају све од себе да би потврдили свој позив и избор‘. Попут апостола Павла, и они на крају треба да кажу: „Добро сам се борио, трку сам до краја истрчао, веру сам сачувао“ (2. Петрова 1:10, 11; 2. Тимотеју 4:7, 8). Према томе, искушавање и решетање остатка духом помазаних Божјих синова овде на земљи мора се наставити све док Исус и његови анђели свима њима трајно не ставе печат ’на чела‘ и тако их коначно и неопозиво обележе као прокушане и верне ’робове нашег Бога‘. Након тога, тај печат постаје трајна ознака. Када четири ветра уништења буду ослобођена, очигледно ће сви припадници духовног Израела бити коначно обележени печатом, иако ће неки од њих још увек бити на земљи (Матеј 24:13; Откривење 19:7). Тада ће бити употпуњен број припадника духовног Израела! (Римљанима 11:25, 26).

Колики је број обележених печатом?

10. (а) Који библијски стихови показују да је у питању ограничен број оних који су обележених печатом? (б) Колики је њихов укупан број и како су набројани?

10 Исус је онима који треба да приме печат рекао: „Не бој се, мало стадо, јер је воља вашег Оца да вам да краљевство“ (Лука 12:32). Други библијски стихови, као што су Откривење 6:11 и Римљанима 11:25, указују на то да је број припадника малог стада ограничен и унапред одређен. Следеће Јованове речи то потврђују: „И чуо сам број оних обележених печатом — сто четрдесет и четири хиљаде, обележених печатом из свакога племена синова Израелових: Из Јудиног племена дванаест хиљада обележених печатом, из Рувимовог племена дванаест хиљада, из Гадовог племена дванаест хиљада, из Асировог племена дванаест хиљада, из Нефталимовог племена дванаест хиљада, из Манасијиног племена дванаест хиљада, из Симеоновог племена дванаест хиљада, из Левијевог племена дванаест хиљада, из Исахаровог племена дванаест хиљада, из Завулоновог племена дванаест хиљада, из Јосифовог племена дванаест хиљада и из Венијаминовог племена дванаест хиљада обележених печатом“ (Откривење 7:4-8).

11. (а) Како знамо да се попис 12 племена не односи на дословни Израел? (б) Због чега се у Откривењу наводи 12 племена? (в) Зашто у Израелу Божјем није одвојена краљевска од свештеничке службе?

11 Да ли та визија можда указује на дословни Израел? Не, јер се попис племена из Откривења 7:4-8 разликује од уобичајеног пописа израелских племена (Бројеви 1:17, 47). Сврха овог пописа очигледно није да укаже на дословне Јевреје по њиховим племенима, већ да покаже да слична организациона структура постоји и у духовном Израелу. Тај нови народ је сачињен од тачно 144 000 особа — из сваког од 12 племена по 12 000. У Израелу Божјем ниједно племе није изабрано само за вршење краљевске службе нити само за вршење свештеничке службе. Сви припадници тог народа владаће као краљеви и служиће као свештеници (Галатима 6:16; Откривење 20:4, 6).

12. С чим се слажу речи песме записане у Откривењу 5:9, 10, коју 24 старешине певају пред Јагњетом?

12 Иако су Јевреји и обраћеници на јудаизам први добили прилику да постану припадници духовног Израела ипак је само мали број прихватио ту прилику. Зато је Јехова проширио позив и на припаднике других народа (Јован 1:10-13; Дела апостолска 2:4, 7-11; Римљанима 11:7). Тако су и незнабошци, попут Ефешана који су пре били „отуђени од израелске заједнице“, сада добили прилику да путем Божјег духа буду обележени печатом и постану део скупштине помазаних хришћана (Ефешанима 2:11-13; 3:5, 6; Дела апостолска 15:14). С тим су у складу и речи песме коју 24 старешине певају пред Јагњетом: „Својом си крвљу купио Богу људе из свих племена и језика и народности и народа, и учинио си их краљевством и свештеницима нашем Богу, и они ће краљевати над земљом“ (Откривење 5:9, 10).

13. Због чега је разумљиво то што је Исусов полубрат Јаков своју посланицу упутио у „дванаест племена која су расејана по свету“?

13 Хришћанска скупштина је „изабрани род, краљевско свештенство, свет народ“ (1. Петрова 2:9). Израелци више нису били изабрани Божји народ, тако да је она постала нови Израел, то јест прави Израел (Римљанима 9:6-8; Матеј 21:43). a Стога је разумљиво зашто је Исусов полубрат Јаков упутио своју посланицу у „дванаест племена која су расејана по свету“, то јест глобалној скупштини помазаних хришћана чији коначни број износи 144 000 (Јаков 1:1).

Израел Божји данас

14. Шта показује да су Јеховини сведоци увек доследно заступали гледиште да је број 144 000 дослован број оних који сачињавају духовни Израел?

14 Занимљиво је то што је и Чарлс Тејз Расел увидео да је број од 144 000 дослован број особа које сачињавају духовни Израел. У 6. тому својих Студија Писма, b издатом 1904, он је написао: „Имамо све разлоге да верујемо да је коначан, тачно одређен број изабраних [помазаника] број који се неколико пута спомиње у Откривењу (7:4; 14:1) — а то је 144 000 ’откупљених између људи‘.“ Слично томе, у првом тому књиге Светлост, коју су 1930. издали Истраживачи Библије, писало је: „Сто четрдесет и четири хиљаде чланова Христовог тела приказани су као група изабраних и помазаних, то јест обележених печатом.“ Јеховини сведоци су увек доследно заступали гледиште да дословних 144 000 помазаних хришћана сачињава духовни Израел.

15. Према мишљењу које су пред почетак Господовог дана имали искрени Истраживачи Библије, шта је крај времена незнабожаца требало да донесе Јеврејима?

15 Али, зар Јевреји данас не заслужују да имају барем донекле привилегован положај? Кад су Истраживачи Библије пред сам почетак Господовог дана још увек сазнавали многа од основних учења из Божје Речи, сматрало се да ће на крају времена незнабожаца Јевреји поново задобити Божју наклоност. Зато је Чарлс Тејз Расел у књизи Време је близу (2. том Студија Писма), издатој 1889, применио Јеремију 31:29-34 на Јевреје, рекавши: „Цели свет може потврдити да током владавине незнабожаца, непрекидно од [607] пре н. е., Израел трпи казну која још увек траје и зато немамо разлога да очекујемо да ће се тај народ поново организовати пре 1914. н. е., након што прође ’седам времена‘, то јест 2 520 година.“ Изгледало је да ће Јевреји након тога доживети народни препород, што је наизглед било потврђено 1917. када је Велика Британија Балфоровом декларацијом обећала јеврејском народу постојбину у Палестини.

16. Како су Јеховини сведоци покушали да пренесу хришћанску поруку Јеврејима и с каквим резултатима?

16 Након Првог светског рата Палестина је дошла под мандатну управу Велике Британије, па се многим Јеврејима пружила могућност да се врате у ту земљу. Године 1948. створена је држава Израел. Да ли је то био показатељ да је Бог почео благосиљати Јевреје? Годинама су Јеховини сведоци мислили да је тако. Због тога су 1925. издали књигу од 128 страна под насловом Утеха за Јевреје. Године 1929. издали су занимљиву књигу од 360 страна под насловом Живот, која је била нарочито намењена Јеврејима, а говорила је и о библијској књизи о Јову. Уложен је велики труд, нарочито у Њујорку, како би се с том месијанском поруком дошло до свих Јевреја. Неки појединци су повољно реаговали, док је већина Јевреја, баш као и њихови праочеви у првом веку, одбила да прихвати доказе о Месијиној присутности.

17, 18. До каквог су разумевања дошли Божји робови на земљи у вези с новим савезом и библијским пророчанствима о обнови?

17 Јасно се показало да Јевреји као народ и држава нису онај Израел који је описан у Откривењу 7:4-8 и у другим библијским пророчанствима о Господовом дану. Јевреји су се и даље држали своје традиције и одбијали да користе Божје име (Матеј 15:1-3, 7-9). Објашњавајући стихове из Јеремије 31:31-34 у књизи под насловом Јехова, коју су Јеховини сведоци издали 1934, одлучно је изнесено: „Ни потомци Израела, а ни човечанство у глобалу, немају никакве везе с новим савезом, који... је ограничен на духовни Израел.“ Библијска пророчанства о обнови не односе се ни на Јевреје ни на државу Израел, која је чланица Уједињених нација и део света о којем је Исус говорио у Јовану 14:19, 30 и 18:36.

18 Године 1931. Божји робови на земљи с великом радошћу су прихватили име Јеховини сведоци. Они су се заиста осећали онако како то описује Псалам 97:11: „Светлост је засјала праведнику, и радост онима честитог срца.“ Јасно су видели да је нови савез склопљен искључиво с духовним Израелом (Јеврејима 9:15; 12:22, 24). Јевреји који су се оглушили о библијску поруку, као и човечанство уопште, немају у њему никаквог удела. Тако је Бог пустио нову блиставу светлост која им је помогла у исправном разумевању и то је био важан моменат у историји теократије. То је показало да Јехова свима онима који желе да му се приближе показује велико милосрђе и верну љубав и да им спремно открива истину (Излазак 34:6; Јаков 4:8). Да, осим Израела Божјег и други имају користи од тога што анђели задржавају четири ветра уништења. Ко би то могао бити? Можеш ли и ти бити један од њих? Хајде да видимо.

[Фусноте]

a У складу с тим, име Израел значи „Бог се бори; онај који се (устрајно) бори с Богом“ (Постанак 32:28, фуснота).

b Ниједна од књига споменутих у овом поглављу није издата на српском. Године издавања односе се на енглеска издања.

[Питања за разматрање]

[Слика на целој 114. страни]

[Слике на странама 116, 117]

Бирање припадника правог Израела Божјег углавном је трајало од Педесетнице 33. н. е. до 1935, када је на историјском конгресу Јеховиних сведока у граду Вашингтону нагласак стављен на сакупљање великог мноштва за живот на земљи (Откривење 7:9)