Пређи на садржај

Пређи на садржај

Певање нове победничке песме

Певање нове победничке песме

29. поглавље

Певање нове победничке песме

9. визија — Откривење 14:1-20

Садржај: 144 000 помазаника с Јагњетом на гори Сиону; анђеоске објаве одјекују целом земљом; жетве довршене

Време испуњења: од 1914. до велике невоље

1. Шта смо досад сазнали из 7, 12. и 13. поглавља Откривења и шта ћемо сада сазнати?

 РАЗМАТРАЊЕ Јованове следеће визије заиста је утешно. Уместо језивих звери, које представљају организације којима се змај служи, сада ћемо видети Јеховине верне слуге и упознати се с њиховим деловањем током Господовог дана (Откривење 1:10). Још у Откривењу 7:1, 3 објављено је да анђели задржавају четири ветра уништења све док свих 144 000 помазаних робова не буде обележено печатом. У Откривењу 12:17 обзнањено је да ће се током тог времена Сатана, змај, посебно окомити на ’остатак жениног потомства‘. У 13. поглављу Откривења сликовито су описане политичке организације које је Сатана основао на земљи како би Јеховине верне слуге изложио снажном притиску и окрутном прогонству. Али тај највећи Божји непријатељ не може осујетити његову намеру. У овој визији ћемо сазнати да је свих 144 000 помазаника успешно сакупљено, упркос Сатаниним злобним настојањима да то спречи.

2. С којим нас срећним свршетком упознаје Јован у Откривењу 14:1 и ко је Јагње?

2 Срећан исход тог сакупљања унапред је откривен Јовану, а самим тим и припадницима „Јованове класе“ у наше време. Јован пише: „И погледао сам, кад гле — Јагње стоји на гори Сиону и с њим сто четрдесет и четири хиљаде оних који имају његово име и име његовог Оца написано на својим челима“ (Откривење 14:1). Као што смо већ сазнали, то Јагње је Михаило, који је очистио небо збацивши Ђавола и његове демоне. За тог Михаила Данило је рекао да „стоји помажући синовима [Божјег] народа“ и да се припрема да „устане“ и изврши Јеховине праведне пресуде (Данило 12:1; Откривење 12:7, 9). Од 1914. то Јагње Божје, које је само себе принело на жртву, стоји на гори Сиону као Месијански Краљ.

3. Шта је ’гора Сион‘ на којој ’стоје‘ Јагње и 144 000 помазаника?

3 Јехова је прорекао: „Ја сам поставио краља свога на Сиону, на светој гори својој“ (Псалам 2:6; 110:2). Те речи се више не односе на гору Сион на којој се налазио дословни Јерусалим, град у ком су владали краљеви из Давидове лозе (1. Летописа 11:4-7; 2. Летописа 5:2). То није могуће јер је Исус 33. н. е., након своје смрти и ускрсења, постављен као угаони камен темељац на небеској гори Сиону, то јест на месту на небу где је Јехова одлучио да смести ’град живог Бога, небески Јерусалим‘. Дакле, овде ’гора Сион‘ предочава узвишени положај Исуса и његових сунаследника, који сачињавају небески Јерусалим, то јест Краљевство (Јеврејима 12:22, 28; Ефешанима 3:6). То је величанствени краљевски положај на који их уздиже Јехова током Господовог дана. Помазани хришћани, „као живо камење“, вековима су жељно очекивали да дођу на небеску гору Сион и да буду уједињени с прослављеним Господом Исусом Христом у његовом величанственом Краљевству (1. Петрова 2:4-6; Лука 22:28-30; Јован 14:2, 3).

4. Зашто можемо рећи да свих 144 000 помазаника стоји на гори Сиону?

4 Јован не види само Исуса како стоји на гори Сион него и целу групу од 144 000 сунаследника небеског Краљевства. У времену о ком говори ова визија многи од 144 000 помазаника, мада не сви, већ се налазе на небу. Јован касније у овој визији сазнаје да неки од светих још треба да истрају у кушњама и остану верни до своје смрти (Откривење 14:12, 13). То очигледно значи да су неки од 144 000 помазаника још увек на земљи. Зашто их онда Јован види како сви стоје са Исусом на гори Сион? a Зато што су као припадници скупштине помазаних хришћана „приступили гори Сиону и граду живог Бога, небеском Јерусалиму“ (Јеврејима 12:22). Као и у Павловом случају, и они су, иако су још на земљи, у духовном смислу већ ускрснули како би са Исусом Христом били уједињени на небу (Ефешанима 2:5, 6). Осим тога, они су се 1919. одазвали на позив: „Попните се овамо!“ и тако су се у симболичном смислу „у облаку попели на небо“ (Откривење 11:12). С обзиром на те библијске стихове, можемо рећи да се у духовном смислу свих 144 000 помазаника налази са Исусом Христом на гори Сиону.

5. Чија су имена написана на челима 144 000 помазаника и на шта указује свако име?

5 Они који припадају групи од 144 000 помазаника немају ништа с људима који се клањају звери и који на себи имају симболичан број 666 (Откривење 13:15-18). За разлику од њих, верни помазаници на својим челима имају Божје и Јагњетово име. Јован, који је био Јеврејин, несумњиво је видео Божје име написано хебрејским писмом — יהוה. b Тиме што, симболично говорећи, на челима имају написано име Исусовог Оца, ти помазаници, обележени печатом, обзнањују свима да су Јеховини сведоци, његови робови (Откривење 3:12). Исусово име, које такође имају на својим челима, указује на то да признају Исуса као свог власника. Он је њихов будући „муж“, а они су његова „невеста“, „ново створење“ које служи Богу с надом у небески живот (Ефешанима 5:22-24; Откривење 21:2, 9; 2. Коринћанима 5:17). Близак однос с Јеховом и Исусом Христом утиче на све њихове мисли и поступке.

’Нова песма‘

6. Какво певање чује Јован и како га описује?

6 Јован у складу с тим каже: „И чуо сам звук с неба попут хуке многих вода и попут тутњаве јаког грома. Звук који сам чуо био је као музика харфиста који певају и свирају своје харфе. Певали су као нову песму пред престолом и пред четири бића и пред старешинама. И нико није могао да научи ту песму осим оних сто четрдесет и четири хиљаде, који су откупљени са земље“ (Откривење 14:2, 3). Нимало не изненађује што певање 144 000 помазаника, чији су гласови мелодично уједињени у хору, подсећа Јована на хуку водопада и тутњаву громова. Сигурно је пријатно слушати то хорско певање уз пратњу харфе (Псалам 81:2). Који би хор на земљи могао достићи узвишеност тог величанственог хора?

7. (а) Шта је нова песма споменута у Откривењу 14:3? (б) У ком смислу је песма из Псалма 149:1 нова песма у наше време?

7 Шта је та ’нова песма‘? Као што смо видели приликом разматрања Откривења 5:9, 10, та песма говори о Јеховиној намери у вези с Краљевством и о томе како је Јехова преко Исуса Христа омогућио духовним Израелцима да постану ’краљевство и свештеници нашем Богу‘. То је хвалоспев Јехови, у ком се објављују нове ствари које он чини преко Израела Божјег, али и за њега (Галатима 6:16). Припадници тог духовног Израела одазивају се на псалмистин позив: „Хвалите Јах! Певајте Јехови песму нову, хвалу његову на скупу верних слугу његових! Нека се радује Израел Великом Творцу своме, синови Сиона нека се веселе Краљу своме!“ (Псалам 149:1, 2). Истина, те речи су биле написане пре много векова, али се у наше време певају с новим разумевањем. Године 1914, родило се Месијанско Краљевство (Откривење 12:10). Затим су 1919. припадници Јеховиног народа на земљи поново почели да ревно објављују „реч о краљевству“ (Матеј 13:19). Подстакнути годишњим цитатом за 1919. (Исаија 54:17) и охрабрени тиме што су доживели духовну обнову и дошли у духовни рај, те године су почели да ’певају Јехови и песмом га хвале у својим срцима‘ (Ефешанима 5:19).

8. Зашто само 144 000 помазаника може да научи нову песму споменуту у Откривењу 14:3?

8 Зашто само 144 000 помазаника може да научи песму споменуту у Откривењу 14:3? Зато што је та песма повезана с нечим што су они лично доживели — наиме они су изабрани да буду наследници Божјег Краљевства. Само су они усвојени као Божји синови и помазани светим духом. Само су они откупљени са земље како би постали део тог небеског Краљевства и само ће они бити „свештеници и владаће као краљеви с Христом хиљаду година“ како би помогли људима да достигну савршенство. Само њих Јован види како ’певају као нову песму‘ у близини Јехове. c Због те јединствене части и због њихове наде у будућност, за њих Краљевство има посебно значење и зато о њему могу певати онако како то нико други не може (Откривење 20:6; Колошанима 1:13; 1. Солуњанима 2:11, 12).

9. Како велико мноштво реагује на певање помазаника и које речи на тај начин испуњавају?

9 Међутим, и други слушају њихово певање и прикључују им се. Од 1935. растуће велико мноштво других оваца слуша њихову победничку песму која их подстиче да им се придруже у објављивању Божјег Краљевства (Јован 10:16; Откривење 7:9). Наравно, они не могу да науче да певају ту исту нову песму коју певају будући владари Божјег Краљевства, али и они мелодично у хору хвале Јехову, то јест певају хвалоспев у ком величају Јехову због свега новог што чини. Тако испуњавају псалмистине речи: „Певајте Јехови песму нову. Певајте Јехови, сви људи на земљи. Певајте Јехови, благосиљајте име његово. Из дана у дан објављујте добру вест о спасењу његовом. Објављујте међу народима славу његову, међу свим народима чудесна дела његова. Дајте Јехови, племена свих народа, дајте Јехови славу и признајте моћ његову. Говорите међу народима: ’Јехова је почео краљевати‘“ (Псалам 96:1-3, 7, 10; 98:1-9).

10. Како 144 000 помазаника могу да певају „пред“ симболичних 24 старешине?

10 Како 144 000 помазаника може да пева „пред“ старешинама када су 24 старешине заправо исто што и 144 000 помазаника на свом величанственом небеском положају? Зато што су на почетку Господовог дана „они који су мртви у јединству с Христом“ већ ускрснули као духовна створења. Дакле, помазани хришћани који су остали верни до смрти налазе се сада на небу и у симболичном смислу обављају дужности сличне онима које су обављале свештеничке старешине подељене у 24 реда. Они су укључени у визију о Јеховиној небеској организацији (1. Солуњанима 4:15, 16; 1. Летописа 24:1-18; Откривење 4:4; 6:11). Стога, преостали део од 144 000 помазаника који су још увек на земљи певају нову песму „пред“ својом ускрснулом браћом која их посматрају с неба.

11. Зашто се о помазаницима говори као о 24 старешине и као о 144 000?

11 Могли бисмо се упитати зашто се о тим помазаницима који су остали верни Богу говори на два начина — као о симболичне 24 старешине и као о 144 000. Разлог је то што се у Откривењу на ту групу гледа с два становишта. Двадесет и четири старешине су увек приказане на свом коначном положају око Јеховиног престола, као постављени краљеви и свештеници на небу. Они предочавају целу групу од 144 000 помазаника на њиховом небеском положају, премда се једна мала група њих још увек налази на земљи (Откривење 4:4, 10; 5:5-14; 7:11-13; 11:16-18). Међутим, 7. поглавље Откривења истиче чињеницу да је 144 000 помазаника узето од људи и наглашава Јеховину величанствену намеру да печатом обележи потпуни број духовних Израелаца и да спасе велико мноштво коме број није коначан. У 14. поглављу Откривења описује се да ће целокупна група од 144 000 верних помазаника, који ће владати у Краљевству, бити уједињена с Јагњетом на гори Сиону. Осим тога, као што ћемо видети, наведени су и захтеви који морају бити задовољени како би се неко могао убројати међу 144 000 помазаника. d

Јагњетови следбеници

12. (а) Како Јован даље описује 144 000 помазаника? (б) У ком смислу је 144 000 помазаника сачувало своје девичанство?

12 Јован наставља с описом 144 000 помазаника, који су „откупљени са земље“: „То су они који се нису онечистили са женама, који су сачували своје девичанство. Они следе Јагње куда год оно пође. Откупљени су од људи као првине Богу и Јагњету и никаква се лаж није нашла у њиховим устима, ничим се нису онечистили“ (Откривење 14:4, 5). Чињеница да је 144 000 помазаника ’сачувало своје девичанство‘ не значи обавезно да се нису женили док су били на земљи. Апостол Павле је писао хришћанима који су имали небески позив да хришћанско самаштво има предности, али да је у неким околностима ипак боље ступити у брак (1. Коринћанима 7:1, 2, 36, 37). Оно што карактерише ову групу људи јесте духовно девичанство. Они нису починили духовни блуд са светском политиком и кривом религијом (Јаков 4:4; Откривење 17:5). Као Христова невеста, остали су чисти, „без мане усред поквареног и изопаченог нараштаја“ (Филипљанима 2:15).

13. Зашто се може рећи да је група од 144 000 помазаника прикладна невеста за Исуса Христа и како они „следе Јагње куда год оно пође“?

13 Осим тога, „никаква се лаж није нашла у њиховим устима“. У том погледу су слични свом Краљу Исусу Христу. Као савршен човек, „он никакав грех није починио, нити се превара нашла у његовим устима“ (1. Петрова 2:21, 22). Будући да су без мане и истинољубиви, 144 000 помазаника су спремни да буду чиста невеста за Јеховиног узвишеног Првосвештеника. Док је био на земљи, Исус је позивао особе искреног срца да иду за њим (Марко 8:34; 10:21; Јован 1:43). Они који су се одазвали на његов позив, опонашали су његов начин живота и држали се његових учења. На тај начин они током свог земаљског живота „следе Јагње куда год оно пође“, док их оно води кроз Сатанин свет.

14. (а) Зашто се може рећи да 144 000 помазаника представљају „првине Богу и Јагњету“? (б) У ком смислу су и припадници великог мноштва првине?

14 Они који припадају групи од 144 000 помазаника ’откупљени су са земље‘, „откупљени су од људи“. Усвојени су као Божји синови и након свог ускрсења више неће бити људи, који су од крви и меса. Као што је речено у 4. стиху, постаће „првине Богу и Јагњету“. Истина, у првом веку, Исус је био „првина од оних који су умрли“ (1. Коринћанима 15:20, 23). Али, 144 000 помазаника представљају „првине“ од несавршених људи, откупљених на темељу Исусове жртве (Јаков 1:18). Међутим, сакупљање „приноса“ од људи не завршава се с њима. У Откривењу се већ говорило о жетви, то јест сакупљању небројених припадника великог мноштва који узвикују јаким гласом: „Спасење дугујемо свом Богу, који седи на престолу, и Јагњету!“ То велико мноштво преживеће велику невољу и пиће с ’извора вода живота‘ тако да ће постати савршени људи који ће живети на земљи. Након велике невоље биће испражњен „гроб“ (хад), а небројени милиони људи ће ускрснути и добити прилику да пију с тих извора вода живота. С обзиром на све то, припаднике великог мноштва можемо назвати првинама од других оваца — они ће први ’опрати своје дуге хаљине и убелити их у Јагњетовој крви‘ и тако добити могућност да вечно живе на земљи (Откривење 7:9, 10, 14, 17; 20:12, 13).

15. У чему се три различите врсте првина подударају с празницима који су се славили под Мојсијевим законом?

15 Те три врсте првина (Исус Христ, 144 000 и велико мноштво) имају занимљиве паралеле с неким обележјима празника који су се славили према древном Мојсијевом закону. Шеснаестог нисана, током Празника бесквасних хлебова, Јехови се приносио сноп првина од жетве јечма (Левитска 23:6-14). Шеснаестог нисана Исус је ускрснуо из мртвих. Педесетог дана након 16. нисана, у трећем месецу, Израелци су славили Празник жетве првина од пшенице (Излазак 23:16; Левитска 23:15, 16). Тај празник је постао познат као Педесетница, а управо су на Педесетницу 33. н. е. први припадници групе од 144 000 помазаника били помазани светим духом. На крају, у седмом месецу, када је била сакупљена цела жетва, славио се Празник сеница. Израелци су том приликом радосно изражавали своју захвалност за све што су добили и недељу дана су живели у сеницама начињеним од палминих грана и грана другог дрвећа (Левитска 23:33-43). Слично томе, велико мноштво, које учествује у великој жетви, захваљује Богу пред престолом „с палминим гранама у рукама“ (Откривење 7:9).

Објављивање вечне добре вести

16, 17. (а) Где лети анђео ког Јован види и шта објављује? (б) Ко учествује у проповедању о Краљевству и који примери то показују?

16 Јован затим пише: „И видео сам једног другог анђела како лети посред неба носећи вечну добру вест да је објави онима који живе на земљи — свим народима и племенима и језицима и народностима. Он је говорио јаким гласом: ’Бојте се Бога и дајте му славу, јер је дошао час његовог суда! Поклоните се Ономе који је створио небо и земљу и море и изворе вода!‘“ (Откривење 14:6, 7). Тај анђео лети „посред неба“, тамо где лете птице. (Упоредити с Откривењем 19:17.) Тако се његов глас може чути широм света. Та анђеоска објава допире даље од било које телевизијске вести.

17 Сви људи су позвани да се боје Јехове, а не звери и њеног лика, јер је Јехова неупоредиво моћнији од било које симболичне звери којом управља Сатана. Уосталом, Јехова је створио небо и земљу, а сада је дошло време да суди земљи. (Упоредити с Постанком 1:1; Откривењем 11:18.) Док је био на земљи, Исус је о нашем времену прорекао: „И ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14). Скупштина помазаних хришћана испуњава тај задатак (1. Коринћанима 9:16; Ефешанима 6:15). Откривење овде показује да у том проповедничком задатку учествују и невидљиви анђели. Анђеоско вођство се често може препознати кад Јеховини сведоци дођу на врата неке жалосне особе која чезне за духовном помоћи, можда се чак и моли за њу.

18. Према речима анђела који лети посред неба, за шта је дошао час и ко ће саопштити даљње објаве?

18 Као што објављује анђео који лети посред неба, дошао је час суда. Какву ће пресуду Бог изрећи? Сви ће се запрепастити кад чују објаве другог, трећег, четвртог и петог анђела (Јеремија 19:3).

[Фусноте]

a Из 1. Коринћанима 4:8 јасно се види да помазани хришћани не краљују док се налазе на земљи. Али, према Откривењу 14:3, 6, 12, 13, они певају нову песму тако што проповедају добру вест и у томе истрајавају све до краја свог живота на земљи.

b То потврђује и чињеница да се хебрејска имена користе и у другим визијама. Тако је Исус добио хебрејско име „Авадон“ (што значи „уништење“), а правду ће извршити на месту „које се на хебрејском зове Хар-Магедон“ (Откривење 9:11; 16:16).

c У стиху стоји „као нову песму“ јер је сама песма била записана у пророчанствима још у древна времена, али нико није могао да је пева. Али успоставом Краљевства и ускрсавањем светих, пророчанства су се испунила и постала стварност, тако да је то било право време да се запева та величанствена песма.

d Та ситуација се може упоредити с оном у којој се налази верни и разборити роб, који слугама даје храну у право време (Матеј 24:45). Роб је, као група, одговоран да даје храну, а слуге, то јест појединци који сачињавају ту групу, хране се том храном. Ради се о истој групи која је описана на два различита начина — као група и појединачно.

[Питања за разматрање]

[Слике на странама 202, 203]

144 000 помазаника

24 старешине

Они који су сунаследници Јагњета, Исуса Христа, приказани с два различита становишта