Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

6. DEO

Kako rođenje deteta utiče na brak

Kako rođenje deteta utiče na brak

„Deca su nasledstvo od Jehove.“ (Psalam 127:3)

Za jedan bračni par, rođenje deteta je nešto predivno, a istovremeno i novi izazov. Možda ćete se iznenaditi kada vidite da vam veći deo vremena i snage odlazi na brigu o bebi. Nedovoljno sna i pomešana osećanja mogu stvoriti napetost u braku. I vi i vaš bračni drug ćete morati da se prilagodite kako biste se zajedno brinuli o bebi, a da to ne oslabi vaš odnos. Kako vam saveti iz Biblije mogu pomoći da izađete na kraj sa ovim izazovima?

1. RAZUMETI KAKO DETE UTIČE NA BRAK

ŠTA BIBLIJA KAŽE. „Ljubav je dugotrpljiva i dobra.“ Takođe, ljubav „ne gleda svoju korist, nije razdražljiva, ne pamti zlo“ (1. Korinćanima 13:4, 5). Ako ste majka, prirodno je da svoju pažnju poklanjate bebi. Međutim, vaš muž bi se mogao osećati zapostavljeno i zato nemojte zaboraviti da je i njemu potrebna vaša pažnja. Ako ste strpljivi i obzirni, možete mu pomoći da bude uključen u brigu o detetu i da oseća da je potreban.

„Muževi, živite sa svojim ženama u skladu sa onim što ste naučili“ (1. Petrova 3:7). Imajte razumevanja da će vašoj ženi veći deo snage oduzimati briga o bebi. Ona ima nove odgovornosti i možda je pod stresom, iscrpljena, pa čak i depresivna. Ponekad će se možda naljutiti na vas, ali pokušajte da ostanete mirni, jer „ko vlada sobom, bolji je od onoga ko je osvojio grad“ (Poslovice 16:32). Budite uviđavni i pružite joj podršku (Poslovice 14:29).

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Očevi: Pomažite svojoj supruzi da se brine o bebi, čak i tokom noći. Ograničite vreme koje trošite na druge stvari kako biste se više posvetili ženi i detetu.

  • Majke: Kada vam muž ponudi pomoć oko bebe, prihvatite je. Nemojte ga kritikovati ako nešto ne uradi savršeno, već mu ljubazno pokažite kako to može da uradi.

2. JAČAJTE SVOJ BRAK

ŠTA BIBLIJA KAŽE. „Oni će postati jedno telo“ (Postanak 2:24). Iako imate novog člana porodice, ne zaboravite da ste vi i vaš bračni drug još uvek „jedno telo“. Dajte sve od sebe da vaš brak ostane jak.

Supruge, budite zahvalne za pomoć i podršku svog supruga. Ako izrazite zahvalnost rečima, to za njega može biti „lek“ (Poslovice 12:18). Muževi, recite svojoj ženi koliko je volite i cenite. Pohvaljujte je što se brine o porodici (Poslovice 31:10, 28).

„Neka niko ne gleda svoju korist, nego korist drugoga“ (1. Korinćanima 10:24). Uvek činite ono što je najbolje za bračnog druga. Odvajajte vreme da razgovarate, pohvaljujete i slušate jedno drugo. Budite nesebični kada je reč o intimnim odnosima. Uzmite u obzir potrebe svog bračnog druga. Biblija kaže: „Ne uskraćujte se jedno drugome, osim po dogovoru“ (1. Korinćanima 7:3-5). Zato je potrebno da otvoreno razgovarate o tome. Ako ste strpljivi i puni razumevanja, vaša ljubav će rasti.

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Ne zaboravite da odvajate vreme samo za vas dvoje.

  • Malim stvarima pokažite da volite bračnog druga, na primer porukama ili nekim malim poklonom.

3. POUČAVAJTE DETE

ŠTA BIBLIJA KAŽE. „Od ranog detinjstva poznaješ svete spise koji te mogu učiniti mudrim kako bi dobio spasenje“ (2. Timoteju 3:15). Planirajte kako ćete poučavati dete. Ono ima neverovatnu sposobnost da usvaja znanje, čak i pre rođenja. Dok je vaša beba još bila u materici, ona je prepoznavala vaš glas i reagovala na vaše emocije. Čitajte detetu dok je još vrlo malo. Iako neće razumeti, zavoleće čitanje tako da mu ono neće teško padati ni kasnije.

Dete nikada nije premalo da vas sluša kad mu govorite o Jehovi. Zato je takođe dobro da se molite pred njim (Ponovljeni zakoni 11:19). Čak i dok se igrate zajedno, pričajte mu o onome što je Jehova stvorio (Psalam 78:3, 4). Dok dete odrasta, osetiće vašu ljubav prema Jehovi, pa će ga i ono samo zavoleti.

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Konkretno se molite Jehovi da vam da mudrost da dobro poučavate dete.

  • Ponavljajte važne reči i misli svojoj bebi, tako da već u ranom uzrastu počne da uči.