Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

4. DEO

Kako raspolagati novcem

Kako raspolagati novcem

’Savetovanjem nastaju uspešni planovi.‘ (Poslovice 20:18, fusnota)

Novac nam je potreban da bismo svojoj porodici obezbedili ono što je neophodno (Poslovice 30:8). Na kraju krajeva, „novac je zaštita“ (Propovednik 7:12). Iako ponekad nije lako razgovarati o njemu, nemojte dozvoliti da on bude uzrok problema u vašem braku (Efešanima 4:32). Imajte poverenja jedno u drugo i budite složni kada odlučujete kako će se novac trošiti.

1. PAŽLJIVO PLANIRAJTE

ŠTA BIBLIJA KAŽE. „Ko od vas, kad želi da gradi kulu, najpre ne sedne i proračuna trošak da vidi da li ima čime da je dovrši?“ (Luka 14:28). Neophodno je da zajedno planirate kako ćete trošiti novac (Amos 3:3). Dogovorite se šta vam je potrebno i koliko novca možete izdvojiti za to (Poslovice 31:16). Ako sebi možete nešto da priuštite, to ne znači da to obavezno morate i kupiti. Izbegavajte dugove. Trošite samo novac koji imate (Poslovice 21:5; 22:7).

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Ako vam je na kraju meseca ostalo novca, dogovorite se šta ćete s njim.

  • Ako ste u minusu, napravite konkretan plan kako da smanjite troškove. Na primer, mogli biste sami pripremati obroke umesto da kupujete brzu hranu.

2. BUDITE ISKRENI I REALNI

ŠTA BIBLIJA KAŽE. „Nastojimo da sve radimo pošteno, ne samo pred Jehovom nego i pred ljudima“ (2. Korinćanima 8:21). Otvoreno recite bračnom drugu koliko zarađujete i koliko trošite.

Uvek se dogovarajte kada donosite važne odluke o finansijama (Poslovice 13:10). Razgovor o novcu će vam pomoći da sačuvate mir u braku. Na svoj prihod nemojte gledati kao na lični, već kao na zajednički novac (1. Timoteju 5:8).

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Odredite koliku sumu novca možete trošiti bez prethodnog dogovora s bračnim drugom.

  • Nemojte čekati da se pojavi problem s novcem, pa da tek onda razgovarate.