Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

5. DEO

Kako biti u dobrim odnosima s roditeljima

Kako biti u dobrim odnosima s roditeljima

„Obucite se u [...] dobrotu, poniznost, blagost i dugotrpljivost.“ (Kološanima 3:12)

Kada stupite u brak, vi osnivate novu porodicu. Iako ćete uvek voleti i poštovati svoje roditelje, bračni drug je sada za vas najvažnija osoba na svetu. Roditeljima će možda biti teško da to prihvate. Biblijska načela vam mogu pomoći da budete uravnoteženi — da budete u dobrim odnosima s roditeljima, dok se trudite da učvrstite svoju novu porodicu.

1. ZADRŽITE ISPRAVNO GLEDIŠTE O RODITELJIMA

ŠTA BIBLIJA KAŽE. „Poštuj svog oca i svoju majku“ (Efešanima 6:2). Bez obzira na to koliko imate godina, uvek treba da poštujete svoje roditelje. Takođe je važno da razumete da i vaš bračni drug ima obavezu prema svojim roditeljima. „Ljubav nije ljubomorna“ i zato na njegov odnos s roditeljima nikada nemojte gledati kao na pretnju (1. Korinćanima 13:4, fusnota; Galatima 5:26).

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Nemojte preterivati u izjavama, kao na primer: „Tvoja porodica me uvek ponižava“ ili „Tvojoj majci se nikada ne sviđa ono što ja uradim“.

  • Pokušajte da na stvari gledate iz ugla svog bračnog druga.

2. BUDITE ČVRSTI KADA JE TO POTREBNO

ŠTA BIBLIJA KAŽE. „Čovek [će] ostaviti svog oca i svoju majku i prionuće uz svoju ženu i oni će postati jedno telo“ (Postanak 2:24). Nakon što se venčate, vaši roditelji će možda i dalje smatrati da su odgovorni za vas, i možda će želeti da se mešaju u vaš brak više nego što bi trebalo.

Na vama i vašem supružniku je da se dogovorite gde treba povući granicu i da im to na ljubazan način objasnite. Možete biti otvoreni i direktni, a da pri tome ne budete grubi (Poslovice 15:1). Poniznost, blagost i strpljenje će vam pomoći da imate dobar odnos s roditeljima. To je u skladu s biblijskim savetom da u ljubavi podnosimo jedni druge (Efešanima 4:2).

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Ako smatrate da se roditelji previše mešaju u vaš život, razgovarajte o tome s bračnim drugom kada ste oboje smireni.

  • Nađite rešenje s kojim ćete se oboje slagati.