Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

3. DEO

Kako rešavati probleme

Kako rešavati probleme

’Žarko se volite, jer ljubav pokriva mnoštvo greha.‘ (1. Petrova 4:8)

Na početku zajedničkog života, neminovno će se pojaviti problemi. Ti problemi nastaju jer se supružnici razlikuju u stavovima, osećanjima i pogledu na život. Tu su i uticaji sa strane i nepredviđeni događaji.

Bežanje od realnosti može izgledati kao lako rešenje, ali Biblija nas savetuje da se suočimo s problemima (Matej 5:23, 24). Primenjivanje biblijskih načela vodi do najboljih rešenja.

1. RAZGOVARAJTE O PROBLEMU

ŠTA BIBLIJA KAŽE. Postoji „vreme kad se govori“ (Propovednik 3:1, 7). Zato odvojte vreme da razgovarate o problemu koji se pojavio. Iskreno recite bračnom drugu kako se osećate i šta mislite. Uvek „govorite istinu“ (Efešanima 4:25). Čak i kada ste veoma uznemireni, nemojte započinjati svađu. Blag odgovor može sprečiti da obična razmirica preraste u sukob (Poslovice 15:4; 26:20).

Ako se ne slažete s bračnim drugom, budite ljubazni prema njemu i ne zaboravite da pokazujete ljubav i poštovanje (Kološanima 4:6). Pokušajte da što pre rešite problem i nemojte započinjati „hladni rat“ (Efešanima 4:26).

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Izaberite prikladno vreme za razgovor o problemima.

  • Nemojte prekidati bračnog druga dok govori, već sačekajte da dođe red na vas.

2. SLUŠAJTE KAKO BISTE RAZUMELI

ŠTA BIBLIJA KAŽE. „Srdačno volite jedni druge. Prednjačite u iskazivanju poštovanja jedni drugima“ (Rimljanima 12:10). Veoma je važno kako slušate. Nastojte da razumete gledište bračnog druga i pri tome budite ’saosećajni i ponizni‘ (1. Petrova 3:8; Jakovljeva 1:19). Nemojte se pretvarati da slušate. Kad je to moguće, ostavite po strani ono što radite da biste s punom pažnjom slušali. Ako ne možete, predložite da razgovarate kasnije. Ukoliko na supružnika gledate kao na saradnika, a ne kao na protivnika, nećete se „brzo vređati“ (Propovednik 7:9).

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Slušajte otvorenog uma, čak i ako vam se ne dopada ono što čujete.

  • Trudite se da razumete šta stoji iza reči. Zapažajte govor tela i ton glasa.

3. SPROVEDITE REČI U DELO

ŠTA BIBLIJA KAŽE. „Od svakog truda ima neke koristi, a puste reči vode u oskudicu“ (Poslovice 14:23). Nije dovoljno samo složiti se oko rešenja, već je potrebno i sprovesti u delo zajedničku odluku. Za to je nekad potreban velik trud, ali se isplati (Poslovice 10:4). Ako radite zajedno kao tim, imaćete „dobru platu za svoj trud“ (Propovednik 4:9).

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Dogovorite se šta konkretno svako od vas može da uradi da bi se rešio problem.

  • S vremena na vreme, procenite kako vam ide.