Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је могуће савладати лоше навике?

Да ли је могуће савладати лоше навике?

Гледиште Библије

Да ли је могуће савладати лоше навике?

ПИСАЦ Марк Твен једном се духовито изразио: „Престати с пушењем јесте најлакша ствар на свету. Знам из личног искуства јер сам то већ безброј пута урадио.“ Несумњиво, ова Твенова помало иронична изјава може подсетити многе на њихово властито искуство. Премда су можда потпуно свесни колико су извесне навике морално погрешне, па чак и штетне, они такође знају да није једноставно одупрети им се и савладати их. Лоше навике током година могу постати дубоко укорењене, због чега их је понекад веома тешко променити. Настојање да се обуздају такве снажне жеље може бити исцрпљујуће, па чак и болно.

Др Антони Данијелс, који ради као лекар у једном затвору, запажа да преступници често тврде да за њих нема наде да ће се ослободити робовања својим опсесијама и исквареним жељама. Када човек једном постане зависан од нечега, образлажу они, „ ухваћен је у замку једне снажне силе којој се не може одупрети“. Ако би такво резоновање било тачно, тешко да бисмо били одговорни за своје поступке, јер бисмо заправо поступали онако како нас те силе нагоне. Али да ли смо заиста беспомоћне жртве наших порива и жеља? Или се штетне навике ипак могу савладати? Да бисмо добили поуздан одговор, хајде да погледамо шта каже Библија.

Контролисање неисправних жеља

Библија без околишања каже да нас Бог сматра одговорнима за наше поступке (Римљанима 14:12). Он захтева од нас да живимо у складу с његовим праведним мерилима (1. Петрова 1:15). Пошто нас је створио, он зна шта је најбоље за нас. Његови закони осуђују многе навике које су уобичајене у овом свету (1. Коринћанима 6:9, 10; Галатима 5:19-21). Али, он је такође реалан у оном што очекује од несавршених људи и самилостан је према њима (Псалам 78:38; 103:13, 14).

Зато је псалмиста написао: „Ако би ти, Јехова, безакоња памтио, Јехова, ко би могао опстојати?“ (Псалам 130:3). Да, Јехова веома добро зна да су „мисли срца човечјега зле од младости његове“ (Постање 8:21). Због нашег генетског наслеђа, урођених слабости и искустава из прошлости не можемо спречити да се појаве штетне мисли или жеље. Зато Јехова, Бог пун љубави, не захтева од нас савршенство (Поновљени закони 10:12; 1. Јованова 5:3).

Међутим, то што Бог показује разумевање према нама не ослобађа нас одговорности да контролишемо неисправне жеље. Иако је признао да се бори против неисправних жеља, апостол Павле није одустајао (Римљанима 7:21-24). „Бијем своје тело“, рекао је, „и водим га као роба.“ Зашто? „Да не бих... на неки начин са̂м постао неподобан“ (1. Коринћанима 9:27). Да, самоконтрола је неопходна да бисмо се борили с нашим неисправним нагињањима и навикама и да бисмо их савладали.

Промена је могућа

Они који се баве проучавањем људског понашања тврде да се лоше навике, као и добре, стичу и развијају током времена. Ако је то тачно, онда се човек сигурно може и одучити од лоших навика! Како? „Размишљајте о користима које ћете имати ако престанете с таквим понашањем“, кажу аутори књиге која говори о томе како се изборити са стресом. Затим „направите списак онога у чему би се ваш живот могао побољшати ако бисте променили своје понашање“. Да, размишљање о користима које доноси промена неисправног понашања може нас мотивисати да се мењамо.

Размотримо савет апостола Павла да се ’обновимо у сили која покреће наш ум‘ (Ефешанима 4:22, 23). Та сила представља наша преовладавајућа ментална нагињања. Приближавање Богу и развијање цењења за његова мерила може нам помоћи да променимо своја нагињања. Додатну мотивацију да учините неопходне промене може вам пружити сазнање да то радује Јехову (Псалам 69:31-34; Пословице 27:11; Колошанима 1:9, 10).

Наравно, биће веома тешко да се ослободимо лоших навика које можда већ годинама преовладавају у нашем животу. Не треба да потценимо борбу која нам предстоји. Вероватно ће се десити да посустанемо у тој борби и да се вратимо старим навикама. Али будите сигурни да с временом обично бива лакше. Што се више трудите, то ће више нови начин понашања постајати део ваше личности.

Такође, особа која воли Бога може бити уверена да ће јој он помоћи и благословити је. Павле износи следеће засигурање: „Бог је веран, и неће дозволити да будете искушани изнад онога што можете поднети него ће с кушњом створити и излаз како бисте могли да је поднесете“ (1. Коринћанима 10:13). Ускоро ће Јехова Бог уништити овај зли систем заједно са свим његовим подлим искушењима, жељама и жудњама (2. Петрова 3:9-13; 1. Јованова 2:16, 17). Сви несавршени људи који преживе, на крају ће бити у потпуности и заувек ослобођени свих патњи, како физичких тако и менталних и емоционалних. „Што је пре било, то се неће помињати, нити ће на ум долазити“, обећава Бог (Исаија 65:17). Међу оним што је „пре било“ несумњиво ће се налазити жудње и жеље које нам сада представљају мучан терет. Зар то није величанствени изглед због ког би требало да се свом снагом трудимо да се одупиремо лошим навикама и савладамо их?

[Оквир⁄Слике на 21. страни]

КАКО ПРЕКИНУТИ С ЛОШИМ НАВИКАМА

1. Препознајте их и признајте да их имате. Питајте се: ’Да ли стварно имам користи од ове навике? Да ли она смета другима? Да ли утиче на моје здравље, материјално стање, на моју добробит, породицу или унутрашњи мир? Колико би се мој живот побољшао када бих престао с том навиком?‘

2. Замените лошу навику с нечим позитивним. На пример, да ли превише времена проводите уз Интернет, можда гледајући неки штетан материјал? Онда испланирајте да то време проведете у читању и проучавању изграђујућег штива или у рекреацији.

3. Пратите свој напредак. Свакодневно одвојте неколико минута како бисте размишљали о свом напретку. Уколико сте се вратили старој навици, утврдите шта вас је навело на то.

4. Потражите помоћ других. Реците пријатељима и породици да покушавате да се ослободите те навике, и замолите их да вас опомену када примете да јој се враћате. Разговарајте с другима који су се успешно изборили с том истом навиком (Пословице 11:14).

5. Будите уравнотежени и реални. Не очекујте да ћете одмах успети. Потребно је много времена и труда да би се савладале неке навике које су се годинама развијале.

6. Молите се. Уз Божју помоћ можете савладати било коју лошу навику (Псалам 55:23; Лука 18:27).