Пређи на садржај

Пређи на садржај

Будите тачни!

Будите тачни!

Будите тачни!

„КАШЊЕЊЕ је уобичајена појава међу руководиоцима“, каже се у часопису USA Today. „Они касне на 60 посто састанака“, наводи овај часопис, цитирајући резултате једног испитивања које је укључивало 2 700 руководилаца.

У пословном свету, кашњење се не сматра само лошом навиком. На основу једног истраживања које је обухватило 81 000 кандидата за посао закључено је: „Изгубљени сати због кашњења и неоправданог изостајања с посла главни су узрок великих финансијских губитака.“ Наравно, кашњење не ствара проблеме само у пословном свету. Једна анкета спроведена међу директорима средњих школа показала је да је „кашњење ученика главни и најчешћи проблем због ког се примењују дисциплинске мере“.

Када нас је створио, наш Створитељ је желео да будемо свесни протока времена и да му придајемо важност. Он је такође створио „два светлила велика“ — сунце и месец — помоћу којих можемо мерити време (Постање 1:14-16). Захваљујући савременим часовницима, данас можемо мерити време чак у минутима и секундама. Међутим, и поред савремене технике многи од нас још увек не успевају на време да стигну на посао, у школу или на неки важан састанак.

Да ли то безусловно значи да је проблем у недостатку времена? Додуше, можемо се осећати оптерећено због обавеза на послу и у породици. И поред тога, Ванда Росланд, запослена мајка, каже: „Када сам схватила да сви имамо на располагању дан од 24 часа, престала сам да се жалим како немам довољно времена. Размишљала сам о томе и закључила да у овом савременом свету, није проблем у недостатку времена, већ у томе што постоји много тога што нам одвраћа пажњу и одузима драгоцено време.“

Осмотримо такође пример Јеховине сведокиње по имену Рене, a која је мајка петоро деце. Она се присећа: „Док су моја деца била мала, био је прави изазов спремити их за школу и за хришћанске састанке. Па ипак, све сам стизала на време. Али сада када су деца одрасла, развила сам лошу навику кашњења.“ Да ли и ви имате ту лошу навику? Уколико имате, можете је савладати! Ево неких практичних савета.

РАЗМИШЉАЈТЕ О ПОСЛЕДИЦАМА. Кашњење из навике можда изгледа као нешто сасвим небитно. Али запазите шта Библија каже: „Мртве мухе кваре и чине да се ужегне уље мирисарево, и мало лудости квари и мудрост и славу“ (Проповедник 10:1). Да, само „мало лудости“ у виду недостатка обзирности према другима може нарушити вашу репутацију код професора или послодавца.

Док је похађала нека предавања на универзитету, једна жена по имену Мари запазила је да су неки од њених колега „били прилично немарни што се тиче тачности“ и често су каснили на предавања. „Али није потрајало дуго и морали су да промене свој став“, сећа се она. „Два професора су инсистирала на томе да се долази на време. Ако би неки студенти закаснили само неколико минута, они би их забележили као одсутне. А због одређеног броја изостанака смањивана је оцена.“

Кашњење из навике такође може нарушити вашу репутацију и међу пријатељима и вршњацима. Јосиф, један средовечан човек, прича о једном сухришћанину којег је упознао пре неколико деценија. Иако су га други поштовали због његових учитељских способности, имао је једну незгодну ману. „Увек је каснио“, присећа се Јосиф. „Хоћу да кажем да никад није стизао на време! И изгледа да га то уопште није забрињавало. Људи су због тога збијали шале на његов рачун.“ Да ли су други почели да указују на вас као на неког ко увек касни? Ако је тако, лако се може десити да превиде ваше добре особине.

БУДИТЕ ОБЗИРНИ ПРЕМА ДРУГИМА. Кашњење омета друге и одражава недостатак обзирности према њима. Осим тога, тиме можете створити утисак да сматрате себе супериорнијим од других. Објашњавајући зашто је тако много директора склоно кашњењу на састанке, један послован човек је признао: „Код већине нас у питању је само понос.“ Насупрот томе, хришћани сматрају друге већима од себе (Филипљанима 2:3). Сем тога, они примењују Златно правило тако што се опходе према другима онако како би волели да се други опходе према њима (Матеј 7:12). Зар вас не иритира када морате да чекате неког ко касни? Онда немојте дозволити да други чекају вас.

НАУЧИТЕ ДА ДОБРО РАСПОЛАЖЕТЕ СВОЈИМ ВРЕМЕНОМ. Да ли одуговлачите са обављањем нечега и онда то радите на брзину, у последњем тренутку? Да ли себе преоптерећујете покушавајући да урадите превише ствари за јако кратко време? Тада вам може користити следеће начело из Проповедника 3:1 (NW): „За све постоји одређено време.“ Уколико за све имате „одређено време“, онда ћете своје послове моћи да обавите на уредан начин.

Најпре направите списак свега што треба да урадите. Затим следите принцип који се налази у Филипљанима 1:10: „Уверите [се] шта су важније ствари.“ Да, одредите приоритете. Шта је то што заиста мора да се уради? Шта се без проблема може одложити за касније? На крају, процените колико ће вам времена бити потребно да нешто обавите и када то можете урадити. Будите реални и немојте планирати да урадите превише тога за јако кратко време.

Једна жена која се зове Дороти захвална је својим родитељима за то што су је поучили да буде тачна. Она прича: „Ако је требало да стигнемо на хришћански састанак до 19.30, мама би почела да нас спрема сат и четрдесет пет минута раније. Требало је да издвојимо довољно времена да бисмо вечерали, опрали судове, обукли се и одвезли на састанак. Тако смо једноставно стекли навику да будемо тачни.“ Понекад је добро узети у обзир да се може десити нешто непредвиђено. Дороти се сећа: „Недавно је требало да повезем на састанак неколико особа. Десило се да ми је успут пукла гума. Успела сам да решим тај проблем и да стигнем на време по њих. Увек кренем мало раније рачунајући на то да би могао искрснути проблем са аутом или да би могла бити гужва у саобраћају.“

ПРИХВАТИТЕ САВЕТЕ ДРУГИХ. Библија у Пословицама 27:17 (ДК) каже: ’Гвожђе се гвожђем оштри, тако човек оштри лице пријатеља свога.‘ У складу са овим начелом, разговарајте с другима који имају сличне околности, али успевају све да обаве на време. Они обично могу пружити доста практичних савета.

Рене, коју смо претходно цитирали, одлучила је да престане са својом навиком кашњења. Она каже: „Недавно сам решила да се поправим. Иако није лако, ипак има помака.“ Покушајте и ви. Уколико имате исправан став и потрудите се, можете научити да будете тачни!

[Фуснота]

a Нека имена су промењена.

[Слике на 24. страни]

Уколико имате навику да касните, послодавац може стећи погрешан утисак о вама, а тиме показујете и недостатак обзирности према другима

[Слика на 25. страни]

Добро планирање помоћи ће вам да не губите време