Пређи на садржај

Пређи на садржај

Прекрасни молдавит

Прекрасни молдавит

Прекрасни молдавит

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЧЕШКЕ

На шта помислите када чујете реч „молдавит“? На неким језицима ова реч можда наводи на помисао да се ради о нечему што потиче из средњоевропске реке Молдаве, која се данас зове Влтава. Или можда помислите на један редак, прекрасан камен.

Молдавит је зеленкаст, прозиран камен. Може се наћи у подручју дуж реке Влтаве на југу Чешке. Сврстава се у тектите, чији назив потиче од грчке речи тектос, која значи „растопљен“ или „топљен“. Encyclopædia Britannica објашњава: „У 20. веку тектити су дуги низ година били предмет интензивног научног испитивања пошто се није знало њихово порекло. Претпостављало се да су доспели из свемира, али сада се зна да су настали услед топљења, испаравања и брзог хлађења стена с наше планете што се десило услед утицаја огромне енергије која се ослобађала приликом удара великих метеорита, комета или астероида у Земљу.“

Тектити се могу наћи на сваком континенту изузев Антарктика и Јужне Америке. Неки људи мисле да молдавити, због свог необичног порекла, поседују натприродну космичку енергију и исцелитељску моћ. Па ипак, премда је изузетно леп и импресиван, молдавит је само камен.

Овај редак камен има загаситозелену боју. За разлику од других тектита, од њега се брушењем може добити драги камен од чије лепоте застаје дах. Туристи који дођу у Чешку могу се дивити лепоти молдавита који су изложени међу минералима у оквиру Националног музеја у Прагу.

Библија нас подсећа: „Јеховина је земља и све што је у њој“ (Псалам 24:1). У то спада и све драго камење света. Можда ћете размишљати о томе ако будете имали прилику да уживате у лепоти прекрасног молдавита!

[Слика на 31. страни]

Необрађени молдавити

[Слика на 31. страни]

Избрушени молдавит

[Слика на 31. страни]

Накит од молдавита

[Извор слике на 31. страни]

Избрушени молдавит и слике при дну: Z knihy Svët drahých kamenů