Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Бик у продавници порцелана

Да ли сте се икада питали шта би се десило када би бик о коме говори једна позната пословица, заиста ушао у продавницу порцелана? Па, у вестима на BBC-ју јављено је да се нешто слично заиста догодило. Један бик је улетео у антикварницу након што је побегао са сточне пијаце у Ланкастеру, у Енглеској. „Та антикварница се бави продајом старинског порцелана, тако да је, као што се може и претпоставити, неколико вредних примерака разбијено у парампарчад“, пишу једне новине које су објавиле ову причу. Након договора с власником и разматрања могућих ризика приликом покушаја да се животиња ухвати, одлучено је да би било најбоље да се бик убије. Стога је полиција спречила приступ том подручју и устрелила бика који се налазио у радњи.

Земља с највише удара грома

Анализирајући податке добијене путем сателита, истраживачи су открили да је „Бразил на првом месту у свету по броју регистрованих удара грома“, извештавају новине O Globo. „Сваке секунде се [у Бразилу] догоди између два и три електрична пражњења, што је укупно 70 милиона годишње.“ Шта је узрок томе? Бујне кишне шуме у комбинацији с топлом климом. Ови чиниоци стварају идеалне услове за честе олује с грмљавином. Услед удара грома годишње погине око 100 Бразилаца. Осим тога, штета која настане на телефонским линијама, далеководима, као и на индустријским и другим објектима процењује се на око 170 милиона евра. Насупрот уобичајеном мишљењу, „гром може да удари три, пет или чак десет пута у исто место“, каже научник Осмар Пинто, који ради у Националном институту за истраживање свемира.

Шпијунирање помоћу мобилног телефона

Мобилни телефони са уграђеним фотоапаратима представљају опасност по поверљиве пословне ствари, извештава се у новинама Frankfurter Allgemeine Zeitung. Иако се некад мислило да ће фотоапарати бити само још један додатак који ће повећати продају, дигиталне фотографије снимљене помоћу ове нове генерације мобилних телефона имају знатно побољшану резолуцију и службеници обезбеђења у многим компанијама сматрају их све већим проблемом. Осим што су неприметни, ови телефонски фотоапарати разликују се од стандардних и по томе што омогућују тренутно слање фотографије, тако да су идеално средство за индустријску шпијунажу. Чак и ако би уљез био ухваћен, штета би већ била учињена. Због тога су неке компаније забраниле коришћење мобилних телефона са уграђеним фотоапаратом у секторима где је појачана безбедност, као што су одељења за дизајн и места на којима се тестирају нови модели производа.

Трагичан данак саобраћајних удеса

„Саобраћајне несреће сваке године однесу хиљаде живота више него злочини“, извештавају шпанске новине El PPaís. Трагичан годишњи биланс у Европи сада износи 55 000 погинулих и три и по милиона повређених. У Шпанији су саобраћајне несреће водећи узрок смрти код особа између 15 и 29 година старости, које су жртве у 35 посто смртних случајева. „То је тренутно најозбиљнија претња по здравље“, каже Жана Пикар Мао, портпарол невладине организације La Ligue, која се залаже за побољшање безбедности на путевима. „Ако ми не верујете“, додаје она, „питајте лекаре који сваког викенда имају хитне интервенције.“ La Ligue и још две европске групе захтевају да се, између осталог, у аутомобиле фабрички уграде уређаји који ограничавају брзину, као и да се возила опреме ’црном кутијом‘ помоћу које би се касније могли утврдити узроци удеса.

Лоша година за алпске глечере

Изузетно топло лето 2003, до сада је „најгори период који се памти“, када су у питању алпски глечери, писале су италијанске новине Corriere della Sera. Због све топлијих лета и пораста просечних температура, наслаге снега и леда на планинама у северној Италији топе се „брже него икада“. Из леда који се топио недавно се појавило још једно изненађење — 3 300 килограма тежак аустријски топ, који је пронађен на надморској висини од 3 178 метара. Топ је био коришћен за напад на италијанске положаје током Првог светског рата. „Оваква открића су све чешћа у последњих 20 година“, наводи се у чланку. „Због све топлијих лета наши глечери се топе као замрзивачи чија су врата остала отворена.“

Самоубиства — проблем у Јужној Кореји

Од 1999, број самоубистава у Јужној Кореји повећава се из године у годину, извештава се у новинама The Korea Times. „Последњих месеци“, пишу ове новине, „трагичне приче о људима који су одузели себи живот могу се чути скоро сваког дана, а узрок томе су углавном економске потешкоће, као што су дугови на кредитним картицама, али и осећај безнадежности. Према статистичким подацима којима располаже полиција, укупно 13 055 особа извршило је самоубиство [2002], што је 6,3 посто више у односу на број од 12 277 особа претходне године. То заправо значи да се сваког дана у просеку убије 36 људи, односно 1,5 особа сваког сата.“ Али постоји још већи разлог за забринутост. Према овим новинама, „очајни родитељи одузимају живот и својој деци и себи“. Споменут је случај 37-годишње жене која се убила након што је сазнала да је њен супруг изгубио на берзи суму у вредности од 120 000 евра. Њено двоје деце — син од 14 и ћерка од 12 година — такође су нађени мртви. „Психолози кажу да све већи број људи тражи излаз у самоубиству пошто им друштво не пружа никакву наду да ће отклонити потешкоће с којима се суочавају“, пише на крају овог чланка.

Путници подложни обољењима

„Широм света, око 11 посто путника добије неко респираторно обољење“, пише канадски The Medical Post. Овај закључак је резултат истраживања које је спровео GeoSentinel — основан ради сарадње Међународног удружења за медицину путовања и Америчког центра за контролу и превенцију болести. GeoSentinel прикупља и дистрибуише информације које се тичу здравља путем мреже за комуникацију и прикупљање података коју сачињава 25 светских клиника специјализованих за медицину путовања. У периоду од јануара 1997. до децембра 2002, ове клинике посетило је 18 817 путника, од чега су код 2 173 установљена различита обољења, од упале грла и уха и инфекције синуса, до упале плућа, бронхитиса и микобактеријске инфекције. Путницима који посећују земље с високим ризиком саветује се да воде рачуна о томе када су последњи пут вакцинисани, као и да размисле о примању заштитне вакцине против грипа, без обзира на доба године. Према речима др Изабел Натол, специјалисте за заразне болести при Светској здравственој организацији, добра хигијена је прва линија одбране против бактеријских и вирусних обољења. Она је рекла: „Порука коју бисмо желели да увек изнова саопштимо људима гласи: ’Перите руке.‘“