Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мојсије на мети критичара

Мојсије на мети критичара

ПРИПАДНИЦИ јудаизма, хришћанства и ислама често се разилазе у многим стварима. Ипак, упркос разликама, ове религије имају бар једну ствар заједничку, а то је дубоко поштовање према човеку званом Мојсије. Јевреји га сматрају „највећим јеврејским учитељем“ — оснивачем јеврејске нације. Хришћани на њега гледају као на претечу Исуса Христа. Муслимани га сврставају међу своје најистакнутије и највеће пророке.

Отуда је Мојсије један од најутицајнијих људи у историји. Па ипак, већ више од једног века, он је на удару како изучавалаца тако и свештеника. Многи оспоравају не само то да је Мојсије вршио чуда и извео Израелце из Египта, већ и да је уопште постојао. Књига Moses — A Life од Џонатана Керша износи следећи закључак: „Све што можемо рећи о Мојсију као о историјском лику јесте то да је неко попут тог човека описаног у Библији могао постојати у давној прошлости у неком непознатом времену и на неком непознатом месту, и да би његови подвизи могли бити зрнце песка [истине] око којег се током векова полагано формирао слој седефа у виду легенде и предања, све док није постао импресиван и контроверзан лик о коме читамо у Библији.“

На први поглед може изгледати да овакав скептицизам има основа. Примера ради, критичари кажу да археолошки докази потврђују да су постојале неке библијске личности као што је израелски краљ Јуј. Међутим, није пронађен ниједан археолошки доказ који би потврдио Мојсијево постојање. Ипак, то не значи да је он митска личност. Скептици су некада тврдили да су и неке друге особе споменуте у Библији, као на пример вавилонски краљ Валтасар и асирски краљ Саргон, такође митске личности — све док археологија није потврдила да су они стварно постојали.

Џонатан Керш нас подсећа: „Археолошки остаци из древног Израела тако су ретки да то што се Мојсије не спомиње ни у једном другом извору осим у Библији уопште не изненађује, а није ни меродавно.“ Према његовим речима, неки тврде да је невероватно да Мојсијева личност буде плод нечије маште, јер „животна прича тако богата детаљима и дијалогом, тако замршена... није могла бити измишљена“.

Било да сте религиозни или не, вероватно барем нешто знате о главним догађајима из Мојсијевог живота: о сусрету с Богом код горућег грма, о изласку Израелаца из египатског ропства и раздвајању Црвеног мора. Међутим, да ли постоји разлог за веровање да су се ти догађаји заиста одиграли? Или је Мојсије само једна митска личност? Следећи чланак ће се позабавити овим занимљивим питањима.