Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библија — књига тачних пророчанстава — 7. део

’Доћи ће крај‘

Библија — књига тачних пророчанстава — 7. део

У овој серији од осам чланака говори се о једном изузетном обележју Библије — њеним пророчанствима. Ови чланци ће нам помоћи да добијемо одговоре на следећа питања: Да ли су библијска пророчанства само дело неких умних људи или су живи доказ да потичу од Бога? Позивамо вас да одвагнете чињенице.

ДА ЛИ се разбесните кад видите како искварене власти тлаче и експлоатишу људе? Да ли вам је криво када чујете како велики бизнис иде на руку богатима, а на штету сиромашнима? Зар нисте љути када видите како верске вође узимају и последњу пару својим верницима и пропагирају лажна учења? Ако су ваша осећања слична овим, онда ће вам се допасти кад чујете да се и у Светом писму осуђују такве рђаве ствари. У овом чланку ће се разматрати (1) библијска пророчанства која говоре да ће зло и зли људи нестати и (2) разлог зашто се у потпуности можемо ослонити на та пророчанства.

Нестанак зла

У прошлом чланку из ове серије било је речи о знаку последњих дана који је Исус дао. Тај знак указује на то да је близу крај овог света. Једно од обележја тог знака је и објављивање добре вести о Божјем Краљевству — Божјој владавини која ће ускоро завладати целом земљом (Данило 2:44; Матеј 24:3, 14). Када се то објављивање заврши, ’доћи ће крај‘, рекао је Исус. Можда ћете се изненадити када сазнате да ће Бог прво уништити криву религију, будући да га она приказује у погрешном светлу. У Библији је крива религија симболично приказана блудницом која се зове „Вавилон Велики“ (Откривење 17:1, 5; видети оквир  „Шта представља Вавилон Велики“, на 13. страни).

1. пророчанство:

„Доћи ће невоље [на Вавилон Велики]: смрт и туга и глад, па ће бити спаљена ватром, јер је силан Јехова Бог, који јој је судио“ (Откривење 18:2, 8).

Испуњење. Библија открива да ће Бог, у време које је одредио, покренути светске политичке силе да нападну Вавилон Велики и униште ту симболичну блудницу. Они ће је ’опустошити и оголити‘ и ’појешће њено месо‘ (Откривење 17:16). Другим речима, они ће разоткрити њену бесрамност и похарати њено огромно богатство. Њено уништење ће бити брзо и потпуно, тако да од ње неће остати ни трага ни гласа (Откривење 18:21).

Политички лидери би могли помислити како су они сами дошли на ту идеју. Међутим, испуњење овог невероватног пророчанства биће потврда да иза краја Вавилона стоји Бог. Он је тај који им је у „у срце ставио да изврше његову замисао“ (Откривење 17:17).

2. пророчанство:

„У данима тих краљева Бог ће небески подићи краљевство [...] Оно ће смрвити и уништити сва она [људска] краљевства, а само ће стајати довека“ (Данило 2:44).

Испуњење. Кад уништи криву религију, Бог ће се окренути и на друге организације у политичком и трговачком свету, као и на зле људе (Пословице 2:22; Откривење 19:17, 18). Ако би неки власник куће имао станаре који би му уништавали имовину, он би их на крају истерао. Слично ће урадити и Бог. Он ће ’уништити оне који земљу уништавају‘ и оне који је пуне насиљем и перверзним поступцима (Откривење 11:18; Римљанима 1:18, 26-29).

Ко ће преживети? Свето писмо каже: „Кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:11; 72:7).

Може ли се веровати библијским пророчанствима? Можемо ли бити сигурни да ће Бог у потпуности отклонити зло и патњу? Да!

Библијска пророчанства су поуздана

Јеховини сведоци верују да је Јехова Бог Аутор Библије и да ће учинити све оно што је обећао (2. Тимотеју 3:16). Да ли је разумно имати такво поверење?

Претпоставимо да имаш дугогодишњег пријатеља који те искрено воли и који те никада није слагао. Када би ти нешто лепо обећао и када би то било у његовој моћи, зар му не би веровао да ће то испунити? Сигурно да би! Бог је бољи пријатељ од било ког човека. ’Бог не може да лаже‘ (Титу 1:2).

Он не очекује да му слепо верујемо, нити да будемо лаковерни. Зато је надахнуо писце Библије да запишу многа пророчанства, која само он, Свемоћни Бог, може да испуни. Нека од тих пророчанстава, као и то како су се на невероватан начин испунила, била су обрађена у претходних шест чланака из ове серије. (Видети оквир „Испуњена библијска пророчанства“, на 15. страни.) Стога, можемо бити потпуно сигурни да ће Бог испунити и преостала пророчанства, укључујући и она о којима је било речи у овом чланку.

Наш Створитељ ће сигурно уништити криву религију, угњетавачке власти и похлепни трговачки и пословни свет. Да ли желите знати шта ће бити након тога? О томе ће бити речи у наредном издању Пробудите се!, у ком ће се налазити и последњи чланак из ове серије.