Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библија — књига тачних пророчанстава, 6. део

Последњи дани

Библија — књига тачних пророчанстава, 6. део

У овој серији од осам чланака говори се о једном изузетном обележју Библије — њеним пророчанствима. Ови чланци ће нам помоћи да добијемо одговоре на следећа питања: Да ли су библијска пророчанства само дело неких умних људи или су живи доказ да потичу од Бога? Позивамо вас да одвагнете чињенице.

ЖИВИМО у туробним временима. Стално смо бомбардовани вестима о катастрофама и социјалним немирима широм света. Да ли данашња светска ситуација има неко посебно значење?

Пре око 2 000 година, Библија је прорекла да ће проблеми у свету кулминирати до те мере да ће наступити ’свршетак овог поретка‘ (Матеј 24:3). Али то не значи крај света и наше планете, од чега неки људи страхују. Уместо тога, Библија говори о знаку последњих дана, то јест о скупу догађаја и ставова који ће бити карактеристични за период назван ’последњи дани‘ (2. Тимотеју 3:1). Исус је рекао својим следбеницима да када виде „да се све то збива“ онда знају да је њихово избављење близу (Лука 21:31). Осмотримо нека пророчанства по којима се види да је наше доба јединствено у историји.

1. пророчанство:

’Устаће народ на народ‘ (Матеј 24:7).

Испуњење. Почетком XX века, многи су мислили да ништа не прети миру на планети. Избијање Првог светског рата шокирало је свет и од тада је наступила ера ратова незапамћених размера. Као што је и проречено у библијској књизи под називом Откривење, мир је ’узет са земље како би људи убијали једни друге‘ (Откривење 6:4).

Шта докази показују

 • „И даље се сматра да је избијање Првог светског рата 1914. године обележило крај једне епохе и почетак друге“ (The Origins of the First World War; издање из 1992).
 • ● Иако се не може тачно утврдити колико су кобне биле последице Првог светског рата, The New Encyclopaedia Britannica процењује да је само војних лица погинуло 8,5 милиона.
 • Други светски рат је био далеко разорнији и у њему је страдало од 35 од 60 милиона војника и цивила.
 •   Између Другог светског рата и 2010. године, било је 246 оружаних сукоба на 151 месту у свету.

2. пророчанство:

„Биће глади“ (Матеј 24:7).

Испуњење. У XX веку, од глади је умрло више од 70 милиона људи, а глад је и даље светски проблем.

Шта докази показују

 • Према Уједињеним нацијама, глад представља највећи ризик по здравље у свету и свака седма особа тренутно нема довољно хране.
 • „Данашња несташица хране не настаје због летине која спорадично пропадне услед лоших временских услова, већ због проблема који дугорочно гледано имају тенденцију да постану још озбиљнији, а то су брз пораст становништва, смањивање обрадиве земље, све мање воде у свету и пораст температуре“ (Scientific American).

3. пророчанство:

„Биће снажних земљотреса“ (Лука 21:11).

Испуњење. Број људи који су погођени земљотресима или су у њима изгубили живот у наглом је порасту зато што све више њих живи на неком трусном подручју.

Шта докази показују

 • У једном извештају Уједињених нација стоји: „Од свих великих катастрофа недавних година, највише људи је настрадало у оним повезаним са сеизмичким променама“ (World Disasters Report 2010).
 • Од 1970. до 2001, извештава се да се годишње у просеку догодило 19 земљотреса који су проглашени катастрофама * и у којима је у просеку живот изгубило 19 547 особа. А само у периоду од 2002. до 2011. тај годишњи просек је порастао на 28 катастрофалних земљотреса који су у просеку однели 67 954 живота.

4. пророчанство:

„По разним местима биће пошасти“ (Лука 21:11).

Испуњење. Упркос напретку медицине, сваке године од заразних болести и даље умиру милиони људи. Међународна путовања и пораст градског становништва повећавају ризик од тога да се нека болест брзо прошири.

Шта докази показују

 • Од великих богиња је у XX веку умрло од око 300 до 500 милиона људи.
 • Једна истраживачка организација извештава да се у претходне три деценије појавило „више од 30 раније непознатих болести изазваних вирусима, као што су ебола, ХИВ, хантавирус и САРС, што представља нову претњу по људски живот“ (Worldwatch Institute).
 • Светска здравствена организација упозорава да има све више микроорганизама отпорних на лекове: „Свет се креће према пост-антибиотској ери, у којој неће бити лека за многе уобичајене инфекције и у којој ће смрт поново убирати велики данак.“

5. пророчанство:

Људи ће ’издавати једни друге и мрзети једни друге [...] Код већине охладнеће љубав‘ (Матеј 24:10, 12).

Испуњење. Брутални геноциди односе милионе живота. У многим земљама, оружани сукоби и криминал доводе до све већег страха и насиља.

Шта докази показују

 • Од нацистичког режима настрадало је шест милиона Јевреја, а живот су изгубили и милиони припадника других нација. О реакцији обичног становништва професор социологије Зигмунт Бауман каже: „На масовна убиства људи нису дигли глас већ су само немо посматрали.“
 • BBC News извештава да је према неким проценама у размаку од само неколико  месеци побијено око 800 000 Тутсија и умерених Хутуа. Један стручњак процењује да је у том масовном покољу учествовало око 200 000 људи.
 • Сваке године, због криминала и оружаних сукоба живот изгуби преко 740 000 људи.

6. пророчанство:

„Људи ће бити себични, похлепни за новцем [...] безосећајни према другима“ (2. Тимотеју 3:2, 3).

Испуњење. Наше доба је доба похлепе и моралне попустљивости. Такви ставови су довели до бројних социјалних проблема.

Шта докази показују

 • Један Уницефов извештај о ситуацији у којој се деца налазе наводи да се родитељи и деца у Уједињеном Краљевству „изгледа врте у зачараном кругу компулзивне куповине“. Они купују материјалне ствари „јер у њима виде решење за нарушене породичне односе и општу друштвену несигурност“.
 • Око 275 милиона деце широм света угрожено је због насиља у кући.
 • „Сматра се да се у Сједињеним Државама сваке године злоставља или запоставља преко 500 000 старијих лица“ (Центри за контролу и превенцију болести, САД).

7. пророчанство:

„Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету“ (Матеј 24:14).

Испуњење. Према Библији, Божје Краљевство је стварна владавина на небу са Исусом као краљем. То небеско Краљевство ће „смрвити и уништити сва она краљевства [људске владавине], а само ће стајати довека“ (Данило 2:44).

Шта је Божје Краљевство и шта ће оно учинити представља срж онога што Јеховини сведоци широм света проповедају.

Јеховини сведоци испуњавају Матеја 24:14 тако што проповедају добру вест о Божјем Краљевству

Шта докази показују

 • Широм света, Јеховини сведоци, којих има преко седам милиона у више од 230 земаља и територија, поучавају друге о Божјем Краљевству.
 • Јеховини сведоци на преко 500 језика објављују публикације темељене на Библији и то у штампаном облику као и онлајн.

Знак последњих дана и ваша будућност

Након што су испитали све доказе, милиони су препознали да се библијски знак о последњим данима испуњава сада. Као што су показали и претходних шест чланака у овој серији, историја потврђује да су библијска пророчанства непогрешива.

Исто се може рећи и за будућност. Оно што Библија прориче за будуће време сигурно ће се остварити, а то ће утицати и на вас јер Бог обећава да ће окончати ове трауматичне последње дане. У преостала два чланка из ове серије биће речи о завршетку последњих дана и о дивној будућности за човечанство и земљу.

^ одл. 22 Према Центру за истраживање епидемиологије катастрофа, са седиштем у Белгији, земљотрес се дефинише као катастрофа ако проузрокује барем једну од три наведене ствари: најмање 10 људи погине, барем 100 људи буде погођено, прогласи се ванредно стање или се затражи међународна помоћ.