Пређи на садржај

Пређи на садржај

Праве вредности

Праве вредности

„Некада нисам живела по библијским начелима и било ми је тешко да васпитавам децу. Сада ми је много лакше, јер ми Библија у томе помаже.“ (ЕЛИЗАБЕТ, ЈУЖНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА)

Изазов.

Притисак вршњака у школи и пад морала у свету умногоме се одражава на породице. Да би се деца одупрла том притиску, потребне су им праве вредности. У супротном, тешко да ће постати одговорне, принципијелне и учтиве особе.

Предлози.

Многи самохрани родитељи, укључујући и оне које смо цитирали у овој серији чланака, воде се Библијом јер схватају да она садржи ненадмашну, Божју мудрост. Примера ради, погледајмо шта Библија истиче као најважније од свега — показивати праву љубав.

„Љубав је дуготрпљива и добра. Љубав није завидна, не хвали се, не узвисује се, не понаша се непристојно, не гледа своју корист, није раздражљива, не памти зло. Не радује се неправди, а радује се истини. Све подноси [...] свему се нада, све трпи. Љубав никада не престаје“ (1. Коринћанима 13:4-8).

Када родитељи показују такву љубав, деца цветају. Раније цитирана Колет из Француске пише: „Често сам говорила својој деци да их волим. Говорила сам им да су дарови од Бога и да зато заслужују добру родитељску бригу. Они су заузврат морали да буду учтиви и да показују поштовање према мени и свом оцу [с којим не живе]. Ти принципи су у наш дом унели атмосферу поверења и поштовања“ (Псалам 127:3).

Ана, која живи у Пољској, каже: „Када се моја деца посвађају подсетим их на Исусове речи да треба да чинимо другима оно што желимо да други чине нама“ (Матеј 7:12). Роберто, кога смо раније споменули, суочава се са ситуацијом уобичајеном за многе самохране родитеље. Он каже: „Деца су разапета између два система вредности — мајчиног и очевог. Када инсистирам на послушности библијским начелима, знам да тог дана или целе те недеље нећу бити омиљен родитељ.“ Штавише, он каже: „Други родитељ можда даје поклоне деци надајући се да ће их придобити. Може бити изазов не поступати на сличан начин, али добра комуникација с децом је оно што им може помоћи да разумеју шта је заиста вредно.“

Није увек лако живети по библијским начелима, али је и те како вредно труда! Сара, самохрана мајка из Јужноафричке Републике, каже: „Драго ми је што моја деца одрастају уз Јеховино вођство. Наравно, буде ту и проблема, али осећамо да је он увек уз нас.“