Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

У Немачкој је око 33 посто деце у 2010. години рођено ванбрачно, за разлику од 15 посто 1993. године. (ÄRZTE ZEITUNG; THE LOCAL, НЕМАЧКА)

Према попису становништва из 2010, у Сједињеним Државама 69,4 посто деце живи са оба родитеља, 23,1 живи само с мајком, 3,4 посто само са оцем и 4,1 посто деце не живи ни са једним родитељем. (АМЕРИЧКИ БИРО ЗА ПОПИС СТАНОВНИШТВА, САД)

Штета коју је светска економија претрпела у 2011. години услед природних катастрофа процењена је на око 380 милијарди долара. Земљотрес у Јапану био је „најскупља катастрофа свих времена са губицима од 210 милијарди долара — не рачунајући нуклеарну катастрофу у Фукушими“. (NEW SCIENTIST, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

Сир се од свих намирница најчешће краде. У свету годишње нестане нешто више од 3 посто малопродајних залиха, углавном због крађе од стране купаца и запослених. (ЦЕНТАР ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ МАЛОПРОДАЈЕ, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

Ризици играња главом у фудбалу

Играње главом је саставни део фудбала. Међутим, недавна истраживања у којима се користи напредна технологија снимања главе и когнитивни тестови покренула су питање безбедности учесталог ударања лопте главом. Према истраживањима Медицинског колеџа „Алберт Ајнштајн“ у Њујорку, играње главом „повећава ризик од можданог и когнитивног оштећења“. Повреде су регистроване код аматерских фудбалера који су лопту ударали 1 000 до 1 500 пута годишње. То може звучати много, али то је „код професионалних играча само неколико пута дневно“.

Хибридна возила опасна по пешаке

„Различита удружења су уложила протесте на хибридна возила јер угрожавају безбедност пешака. Оно што их брине је то што су ова возила изгледа у извесној мери тиша и слабије емитују звукове који пешаке и бициклисте упозоравају да им се неко возило на улици или раскрсници приближава“, објашњава се у једном извештају америчког Министарства саобраћаја. Заиста, у току вожње „код хибридних возила је двапут већа вероватноћа да ће угрозити безбедност неког пешака“ него код конвенционалних возила, пише у том извештају. Америчка Национална управа за безбедност друмског саобраћаја зато предлаже да се од хибридних и електричних возила захтева да емитују неку врсту звука док се крећу малим брзинама.