Пређи на садржај

Пређи на садржај

Самохрани, а ипак срећни

Самохрани, а ипак срећни

„Тако сам срећна када моје две девојчице почну да ми се умиљавају и кажу: ’Волимо те, мамице!‘ “ (АНА, САМОХРАНА МАЈКА ИЗ ПОЉСКЕ)

„Често имам задовољство да видим своју децу како показују захвалност за оно што чиним за њих. Понекад ми нешто поклоне, на пример, нешто што су нацртала. То је најлепше што од њих могу добити за свој труд.“ (МАСИМО, САМОХРАНИ ОТАЦ ИЗ ИТАЛИЈЕ)

„Понекад, када сам тужна, један од мојих синова ме загрли, пољуби и каже ми да ме много воли.“ (ЈАСМИН, САМОХРАНА МАЈКА ИЗ ЈУЖНОАФРИЧКЕ РЕПУБЛИКЕ)

ПРОБУДИТЕ СЕ! је спровео једну међународну анкету међу самохраним родитељима и ово су само неки од њихових коментара. Многи самохрани родитељи, углавном мајке, рекли су да би желели да имају подршку брижног партнера. * Па ипак, искрени коментари ових родитеља показују да су се добро прилагодили измењеним околностима.

Шта њима помаже да се прилагоде отежаним околностима и да буду срећни као самохрани родитељи? У наредним чланцима, видећемо њихове практичне предлоге и искрене коментаре, као и важна начела која им помажу. Ако сте самохрани родитељ, надамо се да ће вам ови чланци помоћи да још боље испуните захтевну улогу коју имате, а уз то будете срећни и задовољни. То, сасвим сигурно, није нимало лако у данашњем несигурном свету у ком се све тако брзо мења. *

У чланцима ће бити речи о шест ствари које би самохрани родитељи требало да узму у обзир.

  1.   Помоћ других
  2.   Добра комуникација с децом
  3.   Прави приоритети
  4.   Јасна правила понашања
  5.   Праве вредности
  6.   Бог као део породице

^ одл. 5 Широм света, већина самохраних родитеља су жене, што смо узели у обзир у овој серији чланака.

^ одл. 6 Многа начела у овој серији чланака могу бити корисна и потпуним породицама.