Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библија — књига тачних пророчанстава — 8. део

„Нека дође краљевство твоје“

Библија — књига тачних пророчанстава — 8. део

Ово је последњи чланак из серије која говори о једном изузетном обележју Библије — њеним пророчанствима. Ови чланци нам помажу да добијемо одговоре на следећа питања: Да ли су библијска пророчанства само дело неких умних људи или су живи доказ да потичу од Бога? Позивамо вас да одвагнете чињенице.

ВЕЋ око две хиљаде година, они који се изјашњавају као хришћани моле се да дође Божје Краљевство. У томе им је Исус пружио пример. Он је своје ученике поучио да се моле: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10).

Шта је то Краљевство за које се многи моле? То је Божја небеска владавина која ће завладати земљом и уништити све друге владавине. Као постављени Краљ тог Краљевства, Исус Христ спроводи Божју вољу како на небу тако и на земљи (Данило 2:44; 7:13, 14). У одређено време, Бог ће услишити поменуту молитву тако што ће уклонити све зло и патњу и избавити „велико мноштво“ својих слугу (Откривење 7:9, 10, 13-17). Тада ће ’праведници поседовати земљу, заувек ће на њој живети‘ (Псалам 37:29).

Да ли постоји неки начин да сазнамо какве услове можемо очекивати под Христовом владавином? Када је био на земљи, Исус је показао да има и жељу и моћ да реши људске проблеме. Осмотримо  четири библијска пророчанства као и то како је Исус у малом обиму показао оно што ће урадити широм наше планете као Краљ Божјег Краљевства.

1. пророчанство:

„[Јехова] прекида ратове до краја земље. Лук пребија, копље ломи, кола ватром спаљује“ (Псалам 46:8, 9).

Испуњење. Исус Христ, „Кнез Мира“, донеће трајни мир на земљу. Кад под Божјим Краљевством људи широм света буду поучени миру и кад се буде извршило глобално разоружање, сви људи ће бити једно међународно братство (Исаија 2:2-4; 9:6, 7; 11:9).

Шта историја показује

Исус Христ је поучавао своје следбенике да не узимају оружје у руке, већ да живе у миру с другима. Када је један од његових ученика извадио оружје да га заштити, он му је рекао: „Врати свој мач на његово место, јер сви који се мача хватају од мача ће и погинути“ (Матеј 26:51, 52). Исус Христ је рекао да ће се прави хришћани препознавати по љубави коју међусобно показују (Јован 13:34, 35).

2. пророчанство:

На земљи ће богато родити жито, биће га у изобиљу по врховима горским“ (Псалам 72:16).

Испуњење. Божје Краљевство ће искоренити неисхрањеност, несташице хране и глад. Свако ће имати довољно здраве хране.

Шта историја показује

Колико Исус саосећа с гладним људима било је очигледно, а његова способност да чудом нахрани велико мноштво заиста је била задивљујућа. Очевидац једног таквог догађаја је записао: „Заповедио је [Исус] народу да поседа по трави, па је узео пет хлебова и две рибе, погледао у небо и изрекао благослов. Затим је изломио хлебове, разделио их ученицима, а ученици народу. Сви су јели и наситили се. Затим су сакупили остатке — дванаест пуних корпи. А оних који су јели било је око пет хиљада мушкараца, не рачунајући жене и децу“ (Матеј 14:14, 19-21).

3. пророчанство:

„Нико од становника неће рећи: ’Болестан сам‘ “ (Исаија 33:24). „Тада ће се отворити очи слепима и уши глувима отвориће се. Тада ће хром скакати  као јелен, језик немога радосно ће клицати“ (Исаија 35:5, 6).

Испуњење. Божје Краљевство ће уклонити сваку болест и инвалидност. Слепима ће се вратити вид, а глувима слух. Ником више никада неће бити потребни лекови, болнице ни лекари.

Шта историја показује

Када је Исус поучавао људе о Божјем Краљевству, узимао је у обзир болести и немоћ код људи и лечио их. Тако је у малом показао шта ће чинити широм земље као Краљ Божјег Краљевства (Лука 7:22; 9:11).

4. пророчанство:

Бог ће ’заувек уништити смрт‘ (Исаија 25:8).

Испуњење. Када Христ буде владао у Божјем Краљевству, „сви који су у гробовима“ биће враћени у живот у рају на земљи (Јован 5:28, 29). Исус ће одстранити смрт — нашег најгорег непријатеља — и омогућити нам да вечно живимо (Псалам 37:29).

Шта историја показује

У најмање три наврата, Исус је показао своју моћ тако што је вратио мртве у живот (Лука 7:11-15; 8:41-55; Јован 11:38-44). Након његове смрти, око 500 очевидаца могло је посведочити да је он ускрснуо (1. Коринћанима 15:3-8).

У овој серији од осам чланака поменута су бројна библијска пророчанства која су се испунила. Сва она, као и многа друга, показују да Библија није само дело неких умних људи. Напротив, она је живи доказ да потиче од Бога. Нема сумње, „све је Писмо надахнуто од Бога“ (2. Тимотеју 3:16).

Пошто су библијска пророчанства непогрешива, имамо сваки разлог да верујемо у следеће речи: „Још мало, и злога више неће бити; погледаћеш на место његово, а њега неће бити. А кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:10, 11).