Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Leptirova krila

Leptirova krila

LEPTIROVA krila su toliko osetljiva da bi čak i čestice prašine ili kapljice vode mogle otežati letenje. Međutim, ona su uvek čista i suva. U čemu je tajna?

Leptirova krila imaju sićušne ljuspice koje se preklapaju

Razmislite o sledećem: Istraživači na Državnom univerzitetu u Ohaju izučavali su leptira morfo (Morpho didius) i otkrili da njegova krila samo izgledaju glatko, ali njihova površina je u stvari prekrivena sićušnim ljuspicama koje se preklapaju poput crepova na krovu. Na tim ljuspicama nalaze se majušne brazde zbog kojih se prašina ili kapljice vode ne zadržavaju na leptirovim krilima. Izučavajući njihovu teksturu, inženjeri se nadaju da će u industrijske i medicinske svrhe proizvesti materijale koji imaju sposobnost da sami sebe čiste i koji omogućavaju bolje oticanje vode.

Leptirova krila su još jedan primer toga kako nauka nastoji da oponaša konstrukcije živih bića. „Ljude već vekovima nadahnjuju inženjerska čuda iz prirode, kako na mikroplanu tako i na makroplanu“, rekao je Barat Bušan, jedan od inženjera koji se bave istraživanjem u ovoj oblasti.

Do kakvog ste zaključka došli? Da li su leptirova krila nastala evolucijom ili su delo Stvoritelja?