Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE | ZAŠTO NE ODUSTATI OD ŽIVOTA?

Zato što je pomoć dostupna

Zato što je pomoć dostupna

„Sve svoje brige bacite na [Boga], jer se on brine za vas.“ (1. PETROVA 5:7)

Smrt može izgledati bolje od života ako vam se čini da se ništa ne može promeniti. Ali pogledajte na koje sve načine možete dobiti pomoć.

Molitva. To nije samo psihološka terapija ili poslednje utočište za očajne. Molitva je način na koji možete da komunicirate s Bogom, čije ime je Jehova. On brine za vas i želi da mu kažete sve svoje brige. Zapravo, u Bibliji se nalazi podsticaj: „Baci na Jehovu breme svoje, i on će te podupreti“ (Psalam 55:22).

Zašto se ne biste već danas obratili Bogu u molitvi? Koristite njegovo ime, Jehova, i govorite iz srca (Psalam 62:8). On želi da na njega gledate kao na prijatelja (Isaija 55:6; Jakovljeva 2:23). Možete se moliti uvek, u bilo koje doba dana i na bilo kom mestu.

Prema Američkoj fondaciji za prevenciju samoubistva, „istraživanja su pokazala da je velika većina onih koji su izvršili samoubistvo — više od 90 posto njih — u vreme smrti patila od nekog mentalnog poremećaja. Međutim, često to nije primećeno, dijagnostikovano ili na odgovarajuć način lečeno“.

Ljudi kojima je stalo do vas. Vaš život je dragocen drugima — vašoj porodici i prijateljima, koji su već pokazali brigu za vas. Među onima kojima je stalo do vas nalaze se i osobe koje još niste upoznali. Na primer, dok propovedaju, Jehovini svedoci ponekad naiđu na ljude kojima očajnički treba pomoć i koji su već razmišljali da okončaju život. Dok idu od vrata do vrata, oni imaju jedinstvenu priliku da pomognu takvim ljudima. Oni oponašaju Isusa i iskreno brinu za svoje bližnje. Njima je stalo i do vas (Jovan 13:35).

Stručna pomoć. Suicidne misli često su pokazatelj nekog poremećaja raspoloženja, kao što je klinička depresija. Nema potrebe da vas bude sramota zbog toga što imate neku psihičku bolest — kao što vas nije sramota ni kad se fizički razbolite. Štaviše, depresija se naziva „prehladom uma“, jer je svako može dobiti i može se lečiti. *

SUŠTINA: Iz ponora depresije teško je izaći sam. Ali vi to možete, ako prihvatite „ruku“ koju vam neko pruža.

ŠTA MOŽETE VEĆ DANAS UČINITI: Potražite dobrog lekara koji leči poremećaje raspoloženja, kao što je depresija.

^ odl. 8 Ako su misli o samoubistvu uporne i ne možete im se odupreti, saznajte koja vam je pomoć na raspolaganju — možda možete pozvati neku SOS liniju za prevenciju samoubistva ili se obratiti savetovalištu za mentalno zdravlje. Tamo se nalaze lica koja su obučena da pružaju stručnu pomoć.