Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | MLADI

Kad ti neko ukaže na grešku

Kad ti neko ukaže na grešku

IZAZOV

„Ne znam nikog ko kaže: ’E baš volim kad mi se ukaže da sam negde pogrešio!‘“ (Ema, 17). *

Osoba koja odbacuje savet je poput pilota koji ignoriše uputstva kontrolnog tornja. Posledice mogu biti katastrofalne.

Da li ti teško pada kada ti roditelji, nastavnici ili neki drugi odrasli skrenu pažnju na neku grešku? Ako je tako, ovaj članak će ti pomoći.

ŠTA TREBA DA ZNAŠ

Svi pravimo greške.

„Svi često grešimo“ (Jakovljeva 3:2).

Ne treba da se stidiš ako ti neko kaže da si negde omanuo“ (Jelena).

To što ti neko ukaže na grešku ne znači da si promašaj.

„Koga Jehova * voli, njega ukorava, kao otac sina koji mu je mio“ (Poslovice 3:12).

„Kada mi neko kaže da u nečem treba da se popravim, trudim se da razmišljam koliko mu je bilo teško da mi to kaže i koliko me u stvari voli“ (Tamara).

Kritika ti pomaže da postaneš bolji čovek.

„Slušajte pouku i postanite mudri“ (Poslovice 8:33).

„Nemoguće je napredovati a da ti neko ne ukaže gde se možeš poboljšati. Na taj način stičeš uvid u to kako te drugi vide i to ti pomaže da držiš pod kontrolom negativne crte kojih možda nisi ni svestan“ (Dajana).

 ŠTA MOŽEŠ UČINITI

Budi objektivan. Možda ćeš se uvrediti kad ti neko skrene pažnju na nešto. Ali probaj da ostaviš osećanja po strani. Da bi to uspeo, sagledaj svoju situaciju iz drugog ugla. Zamisli da na istu stvar ti ukazuješ nekom drugom — možda mlađem bratu ili sestri. Zar ti se sad ne čini da taj savet i nije toliko loš? Zašto ne bi tako gledao na stvari? (Biblijska misao: Propovednik 7:9.)

„Ponekad se toliko naljutiš zbog kritike da zaboraviš da ti osoba koja ti je nešto rekla želi pomoći da postaneš bolji, a ne da te povredi“ (Tereza).

Budi ponizan. Nemoj zbog ponosa da odbiješ kritiku. S druge strane, nemoj se toliko ubiti u pojam samo zato što imaš na čemu da radiš. Poniznost će ti pomoći da izbegavaš obe krajnosti. Upamti da je savet koji te najviše boli možda baš savet koji ti najviše treba. Ako ga iz nekog razloga odbiješ, propuštaš dragocenu priliku da napreduješ. (Biblijska misao: Poslovice 16:18.)

Savet koji te najviše boli možda je baš savet koji ti najviše treba

Da bi postao zreo čovek, neophodno je da naučiš da prihvataš kritiku. Ako to ne učiniš, na duge staze štetiš samom sebi“ (Lena).

Budi zahvalan. Čak i ako ti je teško da prihvatiš ono što ti je neko rekao, zašto mu ipak ne bi zahvalio? Nesumnjivo ti on želi samo najbolje. (Biblijska misao: Psalam 141:5.)

„Nikada nećeš pogrešiti ako kažeš ’hvala‘, posebno ako je savet bio na mestu. Čak i ako to nije slučaj, možeš ljubazno zahvaliti osobi što je mislila na tebe i prišla ti“ (Karla).

^ odl. 4 Neka imena u ovom članku su promenjena.

^ odl. 11 Jehova je Božje ime, kao što se može videti u Svetom pismu.