Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Mrav koji odoleva saharskoj vrelini

Mrav koji odoleva saharskoj vrelini

SAHARSKI srebrni mrav (Cataglyphis bombycina) spada u kopnene životinje koje najbolje podnose visoke temperature. Kad podnevno sunce u Sahari pripeče i neprijatelje ovog mrava primora da se sakriju u hlad, on nakratko napušta mravinjak u potrazi za hranom — insektima koji su uginuli usled prevelike vrućine.

[50] μm

Razmislite o sledećem: Saharski srebrni mrav sa strane i odozgo ima posebne dlake, ali ne i na trbuhu. Zbog njih on ima srebrni odsjaj. Šuplje su i imaju trouglasti poprečni presek. Ona strana dlake koja ide uz telo je ravna, dok druge dve imaju mikroskopski sitne brazde. To je korisno iz dva razloga. Kao prvo, to omogućava dlaci da odbija sunčeve zrake (kako vidljive tako i infracrvene). Kao drugo, mrav se lakše oslobađa toplote koju je nakupio. U isto vreme, njegov gladak trbuh odbija toplotu kojom zrači usijano pustinjsko tlo, to jest srednje infracrvene zrake. *

[10] μm

Zahvaljujući tome, telesna temperatura saharskog srebrnog mrava ne prelazi 53,6 stepeni Celzijusa, što je maksimalna telesna temperatura koju ovaj mrav može da podnese. Ovo malo stvorenje inspiriše istraživače da osmisle načine na koje bi mogli da poboljšaju pasivno hlađenje, to jest hlađenje bez rashladnih uređaja.

Do kakvog ste zaključka došli? Da li je sposobnost saharskog srebrnog mrava da podnosi veliku toplotu nastala evolucijom ili je delo Stvoritelja?

^ odl. 4 Mrav ima i posebne proteine koji se ne razgrađuju na visokim temperaturama i duge noge koje ga izdižu iznad vrelog peska i omogućavaju mu da brzo trči. Takođe se odlično orijentiše u prostoru, što mu pomaže da se najkraćim mogućim putem vrati u svoje skrovište.