Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Oblici u kojima leži snaga

Oblici u kojima leži snaga

UŠUŠKANI u svoju ljušturu, mekušci odolevaju ogromnim pritiscima kojima su izloženi na morskom dnu. Inženjeri su proučavali oblik i građu školjki s namerom da naprave vozila i objekte koji će ljudima pružati veću bezbednost.

Razmislite o sledećem: Istraživači su analizirali dve vrste ljuštura — one s dva kapka i one spiralnog oblika.

Lepezaste ljušture s dva kapka imaju rebrastu građu i upravo putem tih rebara usmeravaju spoljašnje pritiske ka zglobu i rubovima. Spiralne ljušture zahvaljujući svom obliku usmeravaju pritisak ka uzdužnoj osi i ka svom najširem delu. U oba slučaja, pritisak se kanališe ka najjačim delovima ljušture, zahvaljujući čemu je njen „stanar“ dobro zaštićen.

Istraživači su sproveli jedan test izdržljivosti. Koristeći materijal sličan onome od kog je napravljena prirodna ljuštura, pomoću 3D štampača su napravili jednostavnije oblike (slične poluloptama i kupama). Pokazalo se da su jedinke iz prirode zbog svoje kompleksne građe dvostruko izdržljivije od veštačkih primeraka, koji su imali uprošćen oblik.

U časopisu Scientific American stoji: „Ko zna, možda ćemo jednog dana praviti automobile u obliku školjke. Ne samo da ćemo biti šik, već ćemo biti i bezbedniji nego ikad ranije.“

Do kakvog ste zaključka došli? Da li školjke duguju svoj oblik evoluciji ili su delo Stvoritelja?