Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Mravlji vrat

Mravlji vrat

MAŠINSKI INŽENJERI se dive sposobnosti običnog mrava da nosi teret mnogo puta teži od njega samog. Da bi shvatili kako je to moguće, inženjeri sa Državnog univerziteta u Ohaju su analizirali građu, fizičke odlike i pokrete mrava i potom napravili njihove kompjuterske modele. To su uradili na osnovu rendgenskih snimaka poprečnog preseka tela, to jest mikro kompjuterizovane tomografije, i simulacije sile koju mrav koristi kada nosi teret.

Najvažniji deo mravljeg tela je vrat jer je na njemu cela težina tereta koji mrav nosi u ustima. Meko tkivo u vratu povezuje čvrsti egzoskelet trupa i glave na način koji podseća na ukrštene prste. „Struktura ovog međusklopa je ključna za funkcionisanje vratnog zgloba“, kaže jedan od istraživača. „Najverovatnije ta jedinstvena povezanost tvrde i meke građe čini vratni zglob mrava veoma izdržljivim.“ Istraživači se nadaju da će im saznanje o tome kako funkcioniše mravlji vrat pomoći da unaprede mehanizme u robotici.

Do kakvog ste zaključka došli? Da li je veoma složen i izuzetno funkcionalan mravlji vrat nastao evolucijom ili je delo Stvoritelja?