Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ускоро више неће бити патње!

Ускоро више неће бити патње!

Замислите живот у свету без патње — свету у ком нема криминала, ратова, болести и природних катастрофа. Замислите да се свако јутро будите потпуно растерећени. Не морате да бринете због дискриминације и тлачења или економске несигурности. Да ли вам све то звучи и сувише лепо да би било истинито? Наравно, ниједан човек или организација то не може остварити. Али Бог је обећао да ће уклонити све узроке патње, па и оне о којима је било речи у претходном чланку. Погледајте шта обећава Божја Реч.

ДОБРА ВЛАСТ

„Бог ће небески подићи краљевство које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она краљевства, а само ће стајати довека“ (Данило 2:44).

Божје Краљевство је небеска власт која ће заменити све људске власти. Владар тог Краљевства, Исус Христ, постараће се да се Божја воља врши и на земљи као на небу (Матеј 6:9, 10). Пошто је то ’краљевство нашег Господа и Спаситеља Исуса Христа вечно‘, неће га заменити ниједна људска власт. Завладаће трајан мир (2. Петрова 1:11).

НЕСТАЋЕ ЛОШ УТИЦАЈ РЕЛИГИЈЕ

„Сатана [се] претвара да је анђео светлости. Зато није ништа необично ако се и његове слуге претварају да су слуге праведности. Али крај ће им бити по њиховим делима“ (2. Коринћанима 11:14, 15).

Сатанин утицај на религије биће разоткривен. Оне ће након тога бити уништене и престаће сва верска нетрпељивост и крвопролиће. Тада ће постојати само „једна вера“ и сви који воле ’живог и истинитог Бога‘ обожаваће га „духом и истином“. Биће то заиста време мира и јединства (1. Солуњанима 1:9; Ефешанима 4:5; Јован 4:23).

ЉУДИ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ НЕСАВРШЕНИ

„Сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Откривење 21:3, 4).

Јехова Бог ће то учинити преко свог Сина, Исуса, који је дао живот за човечанство (Јован 3:16). Под Исусовим вођством, људи ће постати савршени. Неће бити патње јер ће ’Бог бити с њима‘ и обрисаће „сваку сузу с њихових  очију“. Несавршеност људи и патња ускоро ће бити ствар прошлости. „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:29).

НЕЋЕ БИТИ ЗЛИХ ДУХОВНИХ СИЛА

„[Исус Христ] ухватио је змаја, празмију, који је Ђаво и Сатана, и свезао га на хиљаду година. Бацио га је у бездан, који је над њим закључао и запечатио, да више не заводи народе“ (Откривење 20:2, 3).

Сатана и његови демони биће свезани и бачени у „бездан“, то јест стање неактивности. Више неће моћи да утичу на људе и управљају њима. Биће заиста дивно живети у свету у ком Сатана и зле духовне силе немају никаквог утицаја!

ЗАВРШИЋЕ СЕ „ПОСЛЕДЊИ ДАНИ“

„Последњи дани“ ће се завршити „великом невољом“. Исус је то описао овако: „Тада ће бити велика невоља какве није било од почетка света до сада, нити ће је више бити“ (Матеј 24:21).

Та невоља ће бити велика у том смислу што ће се десити тешкоће какве овај свет још није видео. Достићи ће свој врхунац у ’рату који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног‘, познатом и као „Армагедон“ (Откривење 16:14, 16).

Сви правдољубиви људи једва чекају крај овог злог света. Осмотрите само неке благослове које ће они доживети под Божјим Краљевством.

ШТА ЋЕ БОГ ЈОШ УЧИНИТИ?

„Велико мноштво“ ће бити сачувано за живот у новом свету у ком ће владати мир. Божја Реч каже да ће „велико мноштво“ — небројено много људи — преживети ’велику невољу‘ и ући у праведни нови свет (Откривење 7:9, 10, 14; 2. Петрова 3:13). За своје спасење биће захвални Исусу Христу, ’Јагњету Божјем које односи грех света‘ (Јован 1:29).

Сви ће бити поучени од Бога. У новом свету „земља [ће] бити пуна знања о Јехови“ (Исаија 11:9). Бог ће нас поучити да живимо у миру са свим људима и у хармонији с природом. Бог обећава: „Ја, Јехова, ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро и који те води путем којим треба да идеш“ (Исаија 48:17).

Мртви ће устати из гробова. Док је био на земљи, Исус је ускрснуо свог пријатеља Лазара (Јован 11:1, 5, 38-44). Тако је показао шта ће под влашћу Божјег Краљевства учинити у много већем обиму (Јован 5:28, 29).

Заувек ће владати мир и правда. Под Христовом влашћу, безакоње ће заувек нестати. Како то знамо? Исус ће користити своју способност да чита људска срца да би просудио ко је праведан а ко зао. У Божјем новом свету неће бити места за оне који упорно чине зло (Псалам 37:9, 10; Исаија 11:3, 4; 65:20; Матеј 9:4).

Ово су само нека од многих библијских пророчанстава која говоре о дивном времену које нам предстоји. Када Божје Краљевство буде владало над земљом, сви ће заувек уживати у „изобиљу мира“ (Псалам 37:11, 29). Нестаће сви узроци патње и бола који муче човечанство. Бог нам даје реч да ће тако бити: „Гле, све чиним ново! [...] Ове речи [су] веродостојне и истините“ (Откривење 21:5).