Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто има толико патње?

Зашто има толико патње?

Да бисмо разумели зашто има толико патње и зашто људи не успевају да је искорене, морамо открити шта стоји иза ње. Иако има много узрока и веома су сложени, Библија нам помаже да их препознамо. У овом чланку ћемо осмотрити пет основних узрока патње. Осмотрите пажљиво шта каже Библија, то јест Свето писмо, и погледајте како нам она помаже да гледамо испод површине данашњих збивања (2. Тимотеју 3:16).

ЛОШЕ ВЛАСТИ

„Кад зао човек влада, народ уздише“, каже Библија (Пословице 29:2).

Историја је пуна диктатора који су гвозденом руком владали над својим поданицима и наносили им неописиву патњу. Наравно, нису сви владари такви. Неки можда имају најбоље намере и желе добро народу. Међутим, често се дешава да се њихов труд изјалови због унутрашњих подела и борбе за власт. А неки користе моћ за личне циљеве, на штету народа. „Историја је прича о покушајима који су пропали, и о тежњама које се нису оствариле“, рекао је бивши амерички државни секретар, Хенри Кисинџер.

Библија такође каже: „Човек који ходи не може да управља својим корацима“ (Јеремија 10:23). Несавршени људи немају довољно мудрости нити могу да предвиде будућност како би увек били успешни у животу. Ако људи не могу да управљају сопственим корацима, како би могли да управљају једним народом? Да ли видите зашто они који су на власти не могу да искорене патњу? Заправо, сама власт је врло често узрок патње!

УТИЦАЈ РЕЛИГИЈЕ

„По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“, рекао је Исус (Јован 13:35).

Верске вође свих религија и деноминација проповедају љубав и јединство. Ипак, не успевају да помогну верницима да развију љубав која ће бити довољно снажна да победи предрасуде. Напротив, религија је често одговорна за поделе, нетрпељивост и сукобе међу припадницима различитих националности. У закључку књиге Christianity and the World Religions, теолог Ханс Кинг је написао: „Најфанатичније и најокрутније политичке борбе управо су оне које религија подстиче или оправдава.“

 Поред тога, свештенство у многим религијама отворено одобрава предбрачне и ванбрачне полне односе, као и хомосексуалност. То је довело до огромне патње и бола услед ширења болести, све више абортуса, нежељених трудноћа и распада бракова и породица.

ЉУДСКА СКЛОНОСТ КА ГРЕХУ И СЕБИЧНЕ ЖЕЉЕ

„Свакога искушава његова жеља тако што га вуче и мами. Затим жеља, када је зачета, рађа грех“ (Јаковљева 1:14, 15).

Сви смо ми рођени несавршени, па смо зато склони грешкама и морамо се борити против жеље да ’угађамо прохтевима тела‘ (Ефешанима 2:3). Та борба је посебно тешка када се погрешна жеља поклопи с погодном приликом. Ако удовољимо неисправним жељама, последице могу бити катастрофалне.

Један писац је рекао: „Велики део патње можемо приписати својој незаситости, неутољивој жељи за задовољствима и угађањем себи, похлепи и амбицији.“ Зависност од алкохола, дроге и коцкања, као и промискуитетан живот и други начини угађања себи, уништили су многе „узорне грађане“ и донели патњу њиховим породицама, пријатељима и другима. Када размишљамо о томе колико су људи несавршени, морамо се сложити са оним што стоји у Библији: „Све што је створено све досад уздише и мучи се“ (Римљанима 8:22, Савремени српски превод).

ЗЛЕ ДУХОВНЕ СИЛЕ

Библија открива да је Сатана „бог овог света“ и да су на његовој страни моћни зли духови, то јест демони (2. Коринћанима 4:4; Откривење 12:9).

И Сатана и демони свим силама покушавају да заведу људе и управљају њима. Апостол Павле је то објаснио следећим речима: „Не боримо [се] против крви и тела, него против поглаварстава, против власти, против светских владара ове таме, против злих духовних сила на небесима“ (Ефешанима 6:12).

Премда демони уживају у томе да муче људе, то није њихов првенствени циљ. Они желе да људе одврате од Свевишњег Бога, Јехове (Псалам 83:18). Покушавају да их преваре и контролишу, између осталог путем астрологије, магије, врачања и прорицања будућности. Зато нас Јехова упозорава на те опасности и пружа заштиту свима који се противе Сатани и демонима (Јаковљева 4:7).

ЖИВИМО У „ПОСЛЕДЊИМ ДАНИМА“

Пре око две хиљаде година, Библија је прорекла: „Ово знај: у последњим данима настаће нарочито тешка времена.“

У наставку се говори о томе због чега ће та времена бити тако тешка: „Јер људи ће бити себични, похлепни за новцем, умишљени, охоли [...] безосећајни према другима, неспремни за било какав договор, клеветници, необуздани, окрутни, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, поносни, који више воле ужитке него Бога.“ Свакако је један од главних разлога због којих данас има толико патње то што живимо у „последњим данима“ (2. Тимотеју 3:1-4).

Када узмемо у обзир све оно што смо до сада размотрили, зар није јасно зашто људи и поред најбољих намера не могу окончати патњу? Коме се онда можемо обратити за помоћ? Нашем Створитељу, који је обећао да ће ’уништити Ђаволова дела‘ и његове следбенике (1. Јованова 3:8). У наредном чланку ће бити осмотрено како ће Бог отклонити све узроке патње.