Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПРИБЛИЖИМО СЕ БОГУ

„Бог воли онога ко радосно даје“

„Бог воли онога ко радосно даје“

Када добијете неки поклон, шта вам највише значи? Несумњиво би већина рекла да више воли да добије поклон који је дат из љубави него из осећаја дужности. Када је реч о давању, важни су нам мотиви оног ко даје. То је такође важно и Богу. Погледајмо речи које је апостол Павле под Божјим надахнућем написао у 2. Коринћанима 9:7.

Зашто је Павле написао те речи? Желео је да подстакне своју браћу у Коринту да материјално подупру сиромашне сувернике у Јудеји. Да ли их је присиљавао да пруже помоћ? Баш напротив. Он је рекао: „Нека свако учини како је одлучио у срцу, не нерадо или на силу, јер Бог воли онога ко радосно даје.“ Осмотримо детаљније његов позив.

„Нека свако учини како је одлучио у срцу.“ Хришћани дају зато што су тако одлучили „у срцу“, запажа Павле. Они при том узимају у обзир и потребе својих суверника. Реч „одлучити“ у себи носи мисао о претходном размишљању и планирању. Дакле, хришћанин размишља о потребама суверника и о томе шта он може учинити да би задовољио те потребе (1. Јованова 3:17).

Не нерадо или на силу.“ Из ових речи се види да постоје две врсте давања које немају места међу правим хришћанима. Онај који нерадо даје „у срцу је жалостан јер се растаје од свог новца“, објашњава се у једном делу. Онај који на силу даје осећа да је приморан на то. Ко од нас жели да добије поклон од некога ко даје нерадо или под присилом?

„Бог воли онога ко радосно даје.“ Хришћанин треба да даје радосно, каже Павле. Заиста, срећа проистиче из исправно мотивисаног давања (Дела апостолска 20:35). Таква радост се тешко може сакрити. Када неко „радосно даје“, то је одраз његових унутрашњих осећања, а и види се на њему. Ми уживамо када видимо да неко радосно даје. У томе ужива и Бог. Један други библијски превод каже: „Бог воли оног ко воли да даје“ (Contemporary English Version).

„Бог воли оног ко воли да даје“

Речи апостола Павла су важно начело којим се хришћани воде. Ми свесрдно трошимо своје време, енергију и материјална средства на друге, посебно на оне којима је потребна помоћ. То чинимо зато што то истински желимо и зато што уживамо да будемо великодушни. Због таквог давања не само што ћемо бити срећни већ ћемо и обрадовати Бога јер он „воли онога ко радосно даје“.

Предлог за читање Библије у септембру

1. и 2. Коринћанима