Пређи на садржај

Како се финансирају активности Јеховиних сведока?

Како се финансирају активности Јеховиних сведока?

 Наше активности широм света првенствено се финансирају нашим добровољним прилозима. a На нашим местима састајања налазе се кутије за прилоге. Међутим, постоје и други начини да се да прилог и они су наведени на нашем сајту, на страници Прилози. Тамо је наведено неколико опција, тако да се прилог може дати за наше активности широм света, за локалне трошкове или и за једно и за друго.

 Јеховини сведоци немају обавезу да дају десетак или било који други проценат од својих примања (2. Коринћанима 9:7). Ми никада не сакупљамо прилоге, не наплаћујемо улазнице за наше скупове нити наплаћујемо говоре поводом крштења, сахрана, венчања или било које друге верске службе. Не прибављамо новац ни путем добротворних продаја колача и других ствари, игара на срећу, карневала, добротворних вечера и сличних окупљања нити тражимо добровољне прилоге. Имена оних који дају прилог нигде се не објављују (Матеј 6:2-4). Наш веб-сајт и наша литература не финансирају се путем реклама.

 Свака скупштина на крају месеца прави финансијски извештај који се излаже на огласној табли и може да га погледа свако ко долази на састанке. Благајнички извештај сваке скупштине редовно се чита пред скупштином као гаранција да се приложеним средствима добро располаже (2. Коринћанима 8:20, 21).

Начини на које се може дати прилог

 •   Кутије за прилоге: Овакве кутије се налазе на местима где Јеховини сведоци одржавају своје састанке и веће скупове и у њих можете убацити новац или чекове.

 •   Онлајн: У многим земљама могуће је послати прилог преко званичног сајта Јеховиних сведока. То се може учинити на страници „Прилози“ помоћу кредитне или дебитне картице, преносом средстава с банковног рачуна и слично. b Неки Сведоци су одлучили да сваки месец одвајају извесну суму „на страну“ тако што су направили трајни налог. То значи да се сваког месеца с њиховог рачуна аутоматски скида сума коју су за то одредили (1. Коринћанима 16:2).

 •   Планирано давање: Неки начини давања прилога захтевају пажљиво планирање, а можда чак и савет стручњака. У неким земљама постоји могућност умањења пореза на такве прилоге и зато их треба пажљиво испланирати. Многима је користило то што су се добро информисали о томе како могу даровати своје вредности за живота или након смрти. Молимо вас да ступите у контакт с подружницом Јеховиних сведока у вашој земљи ако желите да дате прилог на неки од следећих начина:

  •   банковни рачуни

  •   животно и пензионо осигурање

  •   некретнине

  •   вредносни папири и обвезнице

  •   тестаменти и задужбине

Више информација о било којој врсти донација које су омогућене у вашој земљи можете наћи на страници „Прилози“.

a Има и људи који нису Сведоци али имају жељу да финансијски подупру наше активности.

b Више информација може се наћи у кратком филму Упутство за давање прилога електронским путем.