Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПОУЧИМО СВОЈУ ДЕЦУ

Бог има осећања — како га можемо обрадовати

Бог има осећања — како га можемо обрадовати

Да ли те је некада нешто толико болело да си плакао? * То се вероватно свима догодило. Али понекад нас можда није болела рука или нога. Можда је неко рекао нешто ружно о нама што није било истина. То исто уме да заболи, зар не?— И Бог има осећања. Њега такође боли када други говоре лажи о њему. Хајде да попричамо о томе и видимо како можемо да обрадујемо Бога а не да га повредимо.

Библија каже да су неки људи говорили да воле Бога, а заправо су га „жалостили“. Они су му „бол наносили“. Наравно, нико не може дословно повредити Јехову Бога јер је он свемоћан. Али Јехову боли када ми не радимо оно што нам он каже. Погледајмо зашто је то тако.

Први људски пар који је Јехова створио нанео му је много бола. Бог је њих двоје сместио у Рај на земљи који је назван „еденски врт“. Ко су били они?— Тако је, био је то Адам, а нешто касније је створена и Ева. Чиме су они нанели бол Јехови?

Након што их је сместио у тај врт, Јехова им је рекао да брину о њему и да имају децу. Такође им је рекао да могу заувек остати у том врту и да никада не морају умрети. Али пре него што су Адам и Ева добили децу, догодило се нешто страшно. Да ли знаш шта?— Један анђео је наговорио Еву, а потом и Адама, да се побуне против Јехове. Хајде да видимо како је дошло до тога.

Тај анђео је проузроковао да изгледа као да једна змија говори. Еви се свидело оно што је  чула — змија јој је рекла да може „постати као Бог“. Зато ју је послушала. Знаш ли шта је урадила?

Ева је убрала плод с дрвета за које је Јехова рекао да не смеју јести с њега. Он је пре него што је створио Еву рекао Адаму: „Са сваког дрвета у врту слободно једи док се не наситиш. Али с дрвета спознања добра и зла не смеш јести, јер оног дана када будеш јео с њега, сигурно ћеш умрети.“

Тај закон није био непознат Еви. Међутим, она је наставила да посматра то дрво и видела је да је „плод са дрвета добар за јело, да је примамљив за очи [...] Зато га је убрала и окусила га“. Касније је дала Адаму „па је и он окусио“. Шта мислиш, зашто је он то урадио?— Зато што је волео Еву више него Јехову. Одлучио је да угоди њој, а не Богу. Али послушност Јехови је важнија од послушности било коме!

Да ли се сећаш змије која је разговарала са Евом? Баш као што трбухозборац може учинити да изгледа као да лутка говори, тако је неко учинио да изгледа као да та змија говори. Ко је то био?„Празмија“, то јест „Ђаво и Сатана“.

Да ли знаш како можеш обрадовати Јехову?— Тако што се увек трудиш да га слушаш. Сатана тврди да може навести свакога да врши његову вољу. Зато нас Јехова подстиче: „Буди мудар, сине мој [кћери моја], и обрадуј ми срце, да могу одговорити ономе ко ми се руга.“ Сатана се руга и каже да може свакога да наведе да престане да служи Јехови. Зато обрадуј Јехову тако што ћеш га слушати и служити му! Да ли ћеш се потрудити да тако чиниш?

^ одл. 3 Уколико читате с дететом, црта треба да вас подсети да застанете и подстакнете дете да се изрази.