Пређи на садржај

Пређи на садржај

Краљевско свештенство које ће донети благослове човечанству

Краљевско свештенство које ће донети благослове човечанству

Краљевско свештенство које ће донети благослове човечанству

„Ви сте ’изабрани род, краљевско свештенство, свет народ, народ који је Божје власништво‘“ (1. ПЕТР. 2:9)

МОЖЕШ ЛИ ОБЈАСНИТИ?

Када је први пут дато обећање о краљевском свештенству?

Како је нови савез омогућио стварање краљевског свештенства?

Које ће благослове краљевско свештенство донети човечанству?

1. Зашто се ’Господова вечера‘ назива и Спомен-свечаност и због чега се обележава?

 ИСУС је са својих 12 апостола последњи пут славио јеврејску Пасху након заласка сунца 14. нисана 33. године н. е. Када је отпустио Јуду Искариотског, који се спремао да га изда, увео је једну нову прославу која је касније названа ’Господова вечера‘ (1. Кор. 11:20). Исус је два пута рекао: „Чините ово мени на спомен.“ Та прослава се назива и Спомен-свечаност, којом се обележава Христова смрт (1. Кор. 11:24, 25). У складу с том заповешћу Јеховини сведоци широм света сваке године обележавају Спомен-свечаност. По јеврејском календару, 14. нисан ове године почиње након заласка сунца у четвртак 5. априла.

2. Шта је Исус рекао за хлеб и вино?

2 Лука у два стиха сажима оно што је Исус том приликом учинио и рекао. „Узео је хлеб, захвалио Богу, изломио га, дао им и рекао: ’Ово представља моје тело које ће се дати за вас. Чините ово мени на спомен.‘ Тако је узео и чашу после вечере и рекао: ’Ова чаша представља нови савез на основу моје крви, која ће се пролити за вас‘“ (Лука 22:19, 20). Како су апостоли разумели ове речи?

3. Како су апостоли разумели Исусове речи о значењу хлеба и вина?

3 Будући да су пореклом били Израелци, апостоли су знали да су свештеници приносили Богу животињске жртве у храму у Јерусалиму. Тим жртвама су стицали Јеховину наклоност, а многе од њих су служиле за покривање греха (Лев. 1:4; 22:17-29). Дакле, када је Исус рекао апостолима да ће за њих дати своје тело и пролити своју крв, они су сасвим јасно разумели да то значи да ће он као савршен човек положити свој живот као жртву. То ће бити далеко вреднија жртва од оних које су се до тада приносиле.

4. Шта су значиле Исусове речи: „Ова чаша представља нови савез на основу моје крви“?

4 Међутим, шта су значиле Исусове речи: „Ова чаша представља нови савез на основу моје крви“? Апостоли су знали за пророчанство о новом савезу, које је забележено у Јеремији 31:31-33. (Прочитати.) Исусове речи су указивале на то да он уводи тај нови савез који ће заменити савез на темељу Закона који је Јехова успоставио са Израелцима преко Мојсија. Да ли је постојала нека веза између ова два савеза?

5. Какве је могућности савез на темељу Закона пружао Израелцима?

5 Јесте, оба савеза су имала сличну сврху. Када је Јехова са Израелцима склопио савез на темељу Закона, рекао им је: „Ако будете добро слушали мој глас и држали се мог савеза, бићете моје драгоцено власништво између свих других народа, јер је сва земља моја. И бићете ми краљевство свештеника и свети народ“ (Изл. 19:5, 6). Шта су те речи значиле Израелцима?

ОБЕЋАЊЕ О КРАЉЕВСКОМ СВЕШТЕНСТВУ

6. Које обећање се приближило свом испуњењу кад је успостављен савез на темељу Закона?

6 Израелци су добро знали шта значи реч „савез“, јер је Јехова склапао савезе с њиховим прецима Нојем и Аврахамом (Пост. 6:18; 9:8-17; 15:18; 17:1-9). Један део савеза који је Јехова склопио са Аврахамом подразумевао је и следеће обећање: „Преко твог потомства благословиће се сви народи на земљи“ (Пост. 22:18). То обећање се приближило свом испуњењу кад је успостављен савез на темељу Закона. Израелци су на основу њега могли постати Јеховино „драгоцено власништво између свих других народа“. С којом сврхом? Да постану Јехови ’краљевство свештеника‘.

7. Шта се подразумевало под изразом „краљевство свештеника“?

7 Израелци су имали краљеве и свештенике, а само је Мелхиседек уз Јеховино одобрење уједно био и краљ и свештеник (Пост. 14:18). Јехова им је пружио могућност да буду „краљевство свештеника“. Као што је у светим списима касније речено, то је значило да имају прилику да сачињавају краљевско свештенство, краљеве који ће уједно бити и свештеници (1. Петр. 2:9).

8. Која је била улога свештеника?

8 Краљ је, наравно, владао. Али коју је улогу имао свештеник? У Јеврејима 5:1 пише: „Сваки првосвештеник који је узет од људи, постављен је да за људе врши Божју службу: да приноси дарове и жртве за грехе.“ Дакле, свештеник кога је Јехова поставио заступао је грешан народ пред њим тако што је приносио жртве прописане Мојсијевим законом и молио се у корист народа. И обрнуто, свештеник је заступао Јехову пред народом тако што их је поучавао његовом закону (Лев. 10:8-11; Мал. 2:7). На овај начин, свештеници су својом службом помагали народу да буде у миру с Богом.

9. (а) Под којим условом су Израелци могли формирати „краљевство свештеника“? (б) Зашто је Јехова поставио свештенике међу Израелцима? (в) Зашто Израелци нису успели да на темељу Закона постану „краљевство свештеника“?

9 Савез на темељу Закона је Израелцима тако пружао прилику да формирају краљевско свештенство у корист „свих других народа“. Међутим, ту величанствену могућност су имали под условом да ’добро слушају Јеховин глас и да се држе његовог савеза‘. Да ли су Израелци могли да ’добро слушају Јеховин глас‘? Могли су у извесној мери. Јесу ли то могли чинити без икакве грешке? Нису (Римљ. 3:19, 20). Јехова је због тога у међувремену поставио свештенике међу Израелцима, одвојено од краљева, да би приносили животињске жртве за грехе које би Израелци неминовно чинили (Лев. 4:1–6:7). Свештеници су приносили жртве и за своје грехе (Јевр. 5:1-3; 8:3). Јехова је прихватао те жртве, али оне нису могле у потпуности покрити њихове грехе. Свештеници под Мојсијевим законом нису у потпуности могли помирити с Богом чак ни Израелце који су искрено желели да му угоде. Апостол Павле је то изразио следећим речима: „Крв јунаца и јараца не може однети грехе“ (Јевр. 10:1-4). Зато што су кршили Закон, Израелци су заправо били под проклетством (Гал. 3:10). Због тога нису могли спасти свет као краљевско свештенство.

10. Која је била сврха Мојсијевог закона?

10 Да ли је онда то што је Јехова рекао да ће они постати „краљевство свештеника“ било празно обећање? Наравно да није. Уколико су се Израелци искрено трудили да буду послушни Јехови, могли су постати „краљевство свештеника“, али не под Мојсијевим законом. Зашто? (Прочитати Галатима 3:19-25.) Они који су се савесно трудили да се држе тог закона могли су служити Јехови на исправан начин. Закон је помагао Израелцима да схвате да су грешни и да им је потребна жртва далеко вреднија од оне коју би могао принети њихов првосвештеник. Закон је био старатељ који би их водио до Христа, то јест Месије, што значи „помазаник“. Међутим, када је Месија дошао, увео је нови савез о ком је говорио пророк Јеремија. Они који су прихватили Христа били су позвани да постану део тог новог савеза и затим „краљевство свештеника“. Да видимо како.

КРАЉЕВСКО СВЕШТЕНСТВО НА ТЕМЕЉУ НОВОГ САВЕЗА

11. Како је Исус постао темељ краљевског свештенства?

11 Исус Назарећанин је 29. године н. е. постао Месија. Када је имао око 30 година показао је да је спреман да изврши Јеховину вољу и то је симболизовао крштењем у води. Сам Јехова је рекао да је то његов „Син, вољени“, и помазао га је, али не уљем већ светим духом (Мат. 3:13-17; Дела 10:38). Тим помазањем је опуномоћен за првосвештеника и будућег Краља свих људи који исказују веру у њега (Јевр. 1:8, 9; 5:5, 6). Он је постао темељ правог краљевског свештенства.

12. Шта је омогућено Исусовом жртвом?

12 Какву би жртву Исус као првосвештеник могао принети да би потпуно покрио наслеђени грех код људи који исказују веру у њега? Као што је и наговестио када је уводио Спомен-свечаност, та жртва је била живот који је имао као савршен човек. (Прочитати Јеврејима 9:11, 12.) Од времена када се крстио 29. н. е., Исус је, као првосвештеник, пролазио кушње све док на крају није дао свој живот (Јевр. 4:15; 5:7-10). После ускрсења, узашао је на небо и понудио Богу да живот који је жртвовао прихвати као откупнину за људски род (Јевр. 9:24). Након тога, Исус је пред Јеховом могао да заступа оне који исказују веру у његову жртву и да им помогне да служе Богу с надом у вечни живот (Јевр. 7:25). Његовом жртвом је и нови савез постао пуноважан (Јевр. 8:6; 9:15).

13. Какве изгледе имају они који су позвани да буду у новом савезу?

13 Они који су били позвани да буду у новом савезу такође су били помазани светим духом (2. Кор. 1:21). Међу њима је било хришћана и јеврејског и нејеврејског порекла (Еф. 3:5, 6). Шта су они могли да очекују? Били би им опроштени греси. Јехова је преко пророка Јеремије рекао: „Опростићу им њихов преступ и више се нећу сећати њиховог греха“ (Јер. 31:34). Када су законски ослобођени греха, онда могу постати „краљевство свештеника“. Обраћајући се помазаним хришћанима, апостол Петар је написао: „Ви сте ’изабрани род, краљевско свештенство, свет народ, народ који је Божје власништво, да бисте објављивали врлине‘ онога који вас је из таме позвао у своју чудесну светлост“ (1. Петр. 2:9). Петар је овде цитирао речи које је Јехова упутио Израелцима када је с њима склапао савез на темељу Закона, и применио их на хришћане који су у новом савезу (Изл. 19:5, 6).

КРАЉЕВСКО СВЕШТЕНСТВО ДОНОСИ БЛАГОСЛОВЕ ЧИТАВОМ ЧОВЕЧАНСТВУ

14. Где ће краљевско свештенство служити?

14 Где ће служити те особе које су у новом савезу? На земљи, где ће, као група, служити као свештеници, заступајући Јехову пред људима тако што ће ’објављивати његове врлине‘ и обезбеђивати духовну храну (Мат. 24:45; 1. Петр. 2:4, 5). Након смрти и ускрсења служиће с Христом на небу и као краљеви и као свештеници, у потпуности испуњавајући обе улоге (Лука 22:29; 1. Петр. 1:3-5; Откр. 1:6). Апостол Јован је у визији видео многа духовна створења око Јеховиног престола на небу. У ’новој песми‘ упућеној ’Јагњету‘, она су рекла: „Својом си крвљу купио Богу људе из свих племена и језика и народности и народа, и учинио си их краљевством и свештеницима нашем Богу, и они ће краљевати над земљом“ (Откр. 5:8-10). У једној визији коју је касније имао, Јован је о тим владарима рекао следеће: „[Они] ће бити Божји и Христови свештеници и владаће као краљеви с Христом хиљаду година“ (Откр. 20:6). Они ће заједно с Христом сачињавати краљевско свештенство које ће донети благослове читавом човечанству.

15, 16. Које ће благослове краљевско свештенство донети човечанству?

15 Које ће благослове човечанству донети те 144 000? У 21. поглављу Откривења они су представљени као небески град, Нови Јерусалим, и названи су ’Јагњетовом женом‘ (Откр. 21:9). Од другог до четвртог стиха пише следеће: „Видео сам и свети град, Нови Јерусалим, како силази с неба од Бога, припремљен као невеста украшена за свог мужа. Тада сам зачуо снажан глас са престола како говори: ’Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било.‘“ Заиста предивни благослови! Кад више не буде било смрти неће бити ни суза, жалости, плача нити бола који она доноси. То значи да ће људи који су верни Богу постићи савршенство и у потпуности се помирити с Богом.

16 Описујући даљње благослове које ће донети краљевско свештенство Откривење 22:1, 2 каже следеће: „Показао ми је реку воде живота, бистру као кристал, како тече из Божјег и Јагњетовог престола посред главне градске улице [Новог Јерусалима]. А с једне и с друге стране реке налазило се дрвеће живота које је годишње доносило дванаест родова — сваког месеца давало је плод. Лишће тог дрвећа било је за лечење народа̂.“ У овим стиховима се на симболичан начин говори о томе да ће народи бити у потпуности ослобођени несавршености коју су наследили од Адама. „Оно што је некад било“ заиста више неће постојати.

КРАЉЕВСКО СВЕШТЕНСТВО ДОВРШАВА СВОЈ ЗАДАТАК

17. Шта ће краљевско свештенство на крају постићи?

17 Краљевско свештенство ће до краја хиљаду година довести до савршенства своје земаљске поданике. Христ ће тада као првосвештеник и Краљ предати Јехови власт над човечанством, које ће у потпуности бити обновљено. (Прочитати 1. Коринћанима 15:22-26.) Краљевско свештенство ће тако испунити своју сврху.

18. Како ће Јехова користити краљевско свештенство након што оно у потпуности изврши свој задатак?

18 Како ће Јехова после тога користити краљевско свештенство? Према Откривењу 22:5 „они ће краљевати у сву вечност“. Над ким? Свето писмо не говори о томе. Међутим, искуство које су стекли у помагању несавршеним људима, као и то што ће добити бесмртност и нераспадљивост, омогућиће им да вечно задрже краљевски положај у Јеховиној намери.

19. Шта треба да имају у мислима они који ће присуствовати Спомен-свечаности?

19 Када се у четвртак, 5. априла 2012. године, будемо састали да прославимо Спомен-свечаност, имаћемо у мислима ове чињенице о којима Библија говори. И остатак помазаних хришћана који су још увек на земљи узеће симболе, бесквасни хлеб и црно вино, чиме ће показати да учествују у новом савезу. Ти симболи Христове жртве подсетиће их на изузетну част и одговорност коју имају у Божјој вечној намери. Сви ми који будемо присуствовали тој свечаности покажимо да веома ценимо то што је Јехова Бог обезбедио краљевско свештенство које ће донети благослове читавом човечанству.

[Питања за разматрање]

[Слика на 29. страни]

Краљевско свештенство ће човечанству донети вечне благослове