Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да проучавање буде пријатније и делотворније

Како да проучавање буде пријатније и делотворније

Како да проучавање буде пријатније и делотворније

Како можемо пронаћи више задовољства у проучавању Библије? Како оно може бити делотворније? Осмотримо укратко три важна корака који ће нам помоћи да извучемо максималну корист из личног проучавања Библије.

1 ПОМОЛИ СЕ. Први корак је молитва (Пс. 42:8). Зашто? На проучавање Божје Речи треба да гледамо као на део нашег обожавања Бога. Зато је потребно да молимо Јехову да имамо исправан став и помоћ светог духа (Лука 11:13). Дугогодишња мисионарка Барбара каже: „Увек се помолим пре него што читам или проучавам Библију. Захваљујући томе, осећам да је Јехова уз мене и да му је угодно оно што радим.“ Молитва пре проучавања отвара наш ум и срце за богату духовну трпезу која је пред нама.

2 ДУБОКО РАЗМИШЉАЈ. Због ограниченог времена, неки само површно читају Божју Реч. Међутим, они пропуштају прилику да извуку поуке из проучавања Библије. Карлос, који служи Јехови више од 50 година, схватио је да је веома важно да одвоји време за дубоко размишљање да би његово проучавање било делотворније. Он каже: „Сада читам мање страна у Библији — отприлике две стране сваког дана. Тако могу више времена посветити размишљању о ономе што сам прочитао и извући важне поуке“ (Пс. 77:12). Када издвојимо време за дубоко размишљање, тада ћемо још боље познавати и разумети Божју вољу (Кол. 1:9-11).

3 ПРИМЕНИ. Ако видимо зашто је добро да нешто радимо, више ћемо имати користи од тога. То се свакако може рећи за проучавање Библије. „Проучавање ми помаже да превазиђем свакодневне проблеме и даје ми снагу да помажем другима“, каже Габријел, млади брат који има навику да редовно проучава Библију. Он додаје: „Трудим се да оно што научим применим у пракси“ (Пон. зак. 11:18; Ис. Нав. 1:8). Бог нам пружа обиље информација које можемо усвојити и применити (Посл. 2:1-5).

4 САЖЕТАК. Заиста је част што можемо пуно тога учити од Јехове, Извора сваке мудрости! (Римљ. 11:33). Зато, када следећи пут будеш проучавао, не заборави да се најпре помолиш Јехови и замолиш га за исправан став и свети дух. Затим повремено направи паузу како би дубоко размишљао о ономе што си прочитао. Такође, усвоји и примени у пракси оно што си научио. Када предузмеш ове важне кораке, увидећеш да твоје проучавање Библије постаје све пријатније и делотворније.