Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | БИБЛИЈА КЊИГА КОЈА СЕ МОЖЕ РАЗУМЕТИ

Помоћ у разумевању Библије

Помоћ у разумевању Библије

Када бисмо се први пут нашли у некој страној земљи, нема сумње да бисмо на сваком кораку наилазили на људе, обичаје, храну и валуту који су нам потпуно непознати. Вероватно бисмо се осећали помало нелагодно.

Слична осећања се могу јавити када се први пут завири у Библију будући да се у њој говори о древној прошлости која је за већину људи непознаница. На пример, у Библији се говори о Филистејима, једном древном народу. Поред тога, у њој се спомињу неки необични поступци као што је цепање своје одеће. Надаље, говори се о храни која је била позната као „мана“, као и о драхми, једној врсти новца (Излазак 16:31; Исус Навин 13:2; 2. Самуилова 3:31; Лука 15:9). Све то нас може збуњивати. Као што би нам у страној земљи значила помоћ неког туристичког водича, вероватно би нам исто тако значило ако би нам неко објаснио оно што смо прочитали у Библији.

ПОМОЋ У ДРЕВНО ДОБА

Још од 16. века пре н. е., када је започело писање светих списа који данас чине Библију, људи су имали коме да се обрате како би их разумели. Рецимо, Мојсије је као први израелски вођа „почео да објашњава“ те списе својим сународницима (Поновљени закони 1:5).

Отприлике десет векова касније, и даље је било искусних учитеља који су добро познавали свете списе. Године 455. пре н. е., на једном тргу у Јерусалиму окупило се мноштво Јудејаца, који су са собом повели и своју децу. Том приликом су им они који су били упућени у свете списе читали наглас из Мојсијевог закона. Али то није било све. Они су им и објашњавали оно што је било прочитано (Немија 8:1-8).

Пет векова након тога, Исус Христ је на сличан начин поучавао људе. У ствари, својим савременицима је првенствено био познат као учитељ (Јован 13:13). Поучавао је како мноштва људи тако и појединце. Када је изнео чувену Проповед на гори, „народ је био задивљен његовим учењем“ (Матеј 5:1, 2; 7:28). У пролеће 33. н. е., Исус је разговарао с двојицом својих ученика док су пешице путовали до једног села близу Јерусалима. Том приликом им је „тумачио Писма“ (Лука 24:13-15, 27, 32).

Исусови ученици су такође помагали другима да разумеју Божју Реч. Када је један етиопски дворанин читао један део светих списа, пришао му је Исусов ученик Филип. Он га је упитао: „Разумеш ли то што читаш?“ Етиопљанин му је одговорио: „Како бих могао ако ми неко не објасни?“ Филип му је затим помогао да разуме оно што је читао (Дела апостолска 8:27-35).

ПОМОЋ У НАШЕ ВРЕМЕ

Као што су у древно доба неки људи помагали другима да разумеју Божју Реч, Јеховини сведоци настоје да путем једног образовног дела помажу људима широм света да боље разумеју Библију (Матеј 28:19, 20). Сваке седмице више од девет милиона људи у 239 земаља и територија проучава Библију с Јеховиним сведоцима. Многи од тих људи нису одгајани као хришћани. Они потпуно бесплатно проучавају Библију у свом дому или на неком другом прикладном месту. Неки у ту сврху користе телефон или видео-везу путем компјутера или неког мобилног уређаја.

Ако бисте и ви желели да сазнате нешто више о Библији, слободно се можете обратити неком од Јеховиних сведока. Надамо се да ћете се и ви уверити у то да Библију није толико тешко разумети и да је корисна за „поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности“. Као таква књига, она сваком човеку може помоћи да буде „сасвим способан и потпуно опремљен за свако добро дело“ (2. Тимотеју 3:16, 17).