Пређи на садржај

Финансијски проблеми и дугови – да ли вам Свето писмо може помоћи?

Финансијски проблеми и дугови – да ли вам Свето писмо може помоћи?

Одговор из Светог писма

 Да. Када имате финансијске проблеме или сте у дуговима, могу вам помоћи четири библијска начела.

  1.   Направите план потрошње. „Замисли марљивог човека сигурно доносе корист, а ко је год брзоплет сигурно срља у оскудицу“ (Пословице 21:5). Не купујте нешто само зато што је на снижењу. Направите план потрошње – и држите га се.

  2.   Избегавајте беспотребно задуживање. „Ко узима зајам слуга је оном ко даје зајам“ (Пословице 22:7). Ако сте већ у дуговима и не можете да измирите своје обавезе, покушајте да се договорите око нових услова плаћања са својим зајмодавцима. Будите упорни. Примените библијски савет упућен ономе ко је немудро гарантовао за другог и тако преузео одговорност за дуг: „Понизи се и салећи ближњег свог. Не дај сна очима својим“ (Пословице 6:1-5). Чак и ако ваш први покушај није успео, не одустајте.

  3.   Задржите уравнотежено гледиште о новцу. „Човек завидног ока хрли за богатством, а не зна да ће га снаћи оскудица“ (Пословице 28:22). Завист и похлепа могу водити не само до финансијске већ и до духовне пропасти.

  4.   Будите задовољни. „Кад имамо храну, одећу и заклон, будимо задовољни тиме“ (1. Тимотеју 6:8). Новцем се не може купити срећа или осећај задовољства. Неки од најсрећнијих људи на свету немају много новца. Оно што они имају јесте љубав породице и пријатеља и пријатељство с Богом (Пословице 15:17; 1. Петрова 5:6, 7).