Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живети у оквиру својих могућности — како успети у томе

Живети у оквиру својих могућности — како успети у томе

ЗАМИСЛИТЕ да имате један пробушен балон који треба да остане надуван. Како бисте то постигли? Све док је количина ваздуха коју удувавате приближно једнака количини која излази, балон ће остати надуван.

У основи, овај пример добро илуструје шта значи живети у оквиру својих могућности. Ваш приход се може упоредити с ваздухом који улази у балон. Трошкови су попут ваздуха који излази. Изазов је не дозволити да трошкови буду већи од прихода.

Иако сама идеја звучи једноставно, у пракси није баш увек тако. Људи би могли поштедети себе многих финансијских проблема када би се само потрудили да овај основни принцип спроведу у дело. Како се то може постићи? Где можемо пронаћи смернице које заиста функционишу? Библија је извор многих корисних информација. Осмотримо накратко какве савете она нуди.

Практична библијска начела

У Библији се налазе многа практична начела која вам могу помоћи у располагању новцем. Осмотрићемо само неколико њих. Погледајте да ли би вам нека од тих начела можда могла користити.

Направите план потрошње.

Да бисте исправно руковали новцем, треба да знате колики су вам приходи и на шта се новац троши. Библија каже: „Планови марљивог човека сигурно доносе корист, а ко је год брзоплет сигурно срља у оскудицу“ (Пословице 21:5, фуснота). Неки једноставно распореде новац у неколико коверата. Свака коверта је за одређену врсту трошкова, на пример: „храна“, „станарина“ и „одећа“. Било да користите ову једноставну методу или нешто сложенију, важно је да знате где новац одлази, и да увек на првом месту буду основне потребе, а не луксуз.

Не будите завидни.

Многи у земљама у развоју чезну за оним што имају људи у богатим земљама. Или, ако то посматрамо из угла појединца, многи желе оно чиме се размећу њихове комшије. То може бити замка. Можда ни комшија то не може стварно себи да приушти. Зашто следити некога у његовој безумности и завршити у финансијским проблемима? Библија упозорава: „Човек завидног ока хрли за богатством, а не зна да ће га снаћи оскудица“ (Пословице 28:22).

 Водите једноставан живот.

Исус је саветовао своје следбенике да имају ’бистро око‘ (Матеј 6:22). Ако пред својим очима имамо јастога и добро вино а можемо приуштити само сардину из конзерве и воду, то нас лако може одвести у финансијску пропаст. Према извештају Азијске банке за развој, скоро трећина становника Филипина и више од половине становништва Индије живи испод границе сиромаштва за Азију, што је око 1,35 долара дневно. Кад људи имају тако ниске приходе, мудро је задржати поглед на основним стварима. Међутим, чак и у богатијим земљама, исто начело може помоћи људима да избегну замку финансијске пропасти.

Будите задовољни основним стварима.

То је неопходно ако желимо да водимо једноставан живот. Библија даје следећи савет у 1. Тимотеју 6:8: „Кад имамо храну, одећу и заклон, будимо задовољни тиме.“ Неки од најсрећнијих људи на свету немају много новца, али проналазе задовољство у ономе што имају, а то нису само материјалне ствари, већ љубав породице и пријатеља (Пословице 15:17).

Избегавајте беспотребно задуживање.

Како је само тачна следећа библијска изјава: „Богаташ влада над сиромашнима, и ко узима зајам слуга је оном ко даје зајам“ (Пословице 22:7). Премда постоје ситуације када изгледа да је позајмљивање неизбежно, они који се беспотребно задужују само да би купили нешто што желе често заврше притиснути тешким финансијским бременом. То је посебно случај када се користе кредитне картице. У часопису Time стајало је следеће: „Оног тренутка када је картица доспела у наше руке, почели смо да се понашамо неразумно.“ Ерик са Филипина каже: „Кад користим кредитну картицу, често купујем више него када плаћам готовином. Кад рачун стигне на наплату, сви моји планови потрошње падају у воду.“ Како је само мудро бити изузетно пажљив у коришћењу кредитне картице! (2. Краљевима 4:1; Матеј 18:25).

Уштедите пре куповине.

Иако можда делује старомодно, штедња новца пре куповине заправо је један од најмудријих начина да се избегну финансијски проблеми. То многе људе чува од дугова и пропратних проблема, као што су високе каматне стопе, због којих на крају цена сваког производа испадне много већа. У Библији је мрав описан као „мудар“ јер „скупља залихе хране у доба жетве“ да би имао у будућности (Пословице 6:6-8; 30:24, 25).

’Детаљно се договарамо о томе колико можемо потрошити‘

Учити из примера других

Библијски савети које смо осмотрили можда звуче фино, али да ли заиста помажу људима да живе у оквиру својих могућности? Погледајмо примере неких који су применили те савете и успешно решили финансијске проблеме.

Диосдадо, отац четворо деце, признаје да му је због недавне финансијске кризе теже да брине о потребама породице. Па ипак, он каже да је вредно имати план потрошње. „Тачно знам где треба да оде сваки цент који зарадим“, каже он. „Имам  списак свих трошкова.“ Данило се служи истим принципом. Њему и његовој жени пропао је мали породични бизнис. Па ипак, они успевају да саставе крај с крајем захваљујући пажљивом планирању. Он каже: „Знамо колики су нам месечни приходи а такође и издаци. На основу тога се детаљно договарамо о томе колико можемо потрошити.“

’Идемо на састанке пешке, а не јавним превозом‘

Неки су увидели да је неопходно смањити одређене трошкове да би се могли држати свог плана потрошње. Мирна, удовица која има троје деце, каже: „Моја деца и ја сада идемо на састанке пешке, а не више јавним превозом.“ Она се труди да помогне својој деци да увиде колико је вредно водити једноставан живот. Она каже: „Настојим да пружим добар пример у примењивању начела из 1. Тимотеју 6:8-10, где се истиче колико је важно бити задовољан оним што имамо.“

Џералд, који има двоје деце, урадио је нешто слично. Он каже: „Током породичног проучавања Библије, разговарамо о примерима хришћана који су усредсређени на оно што је заиста важно, а то су духовне ствари. Резултати те поуке су охрабрујући, јер наша деца не захтевају да им приуштимо неке небитне ствари.“

„Избегавам непланску куповину“

Џенет са Филипина, која живи сама, добровољно посвећује своје време поучавању других о Библији. Недавно је остала без посла, али и даље успева да живи у оквиру својих могућности. „То постижем захваљујући самодисциплини и добром планирању“, каже она. „Уместо да купујем у тржним центрима, тражим продавнице које имају боље понуде. Зашто бих платила више када могу да набавим оно што ми треба и по нижој цени? Такође избегавам непланску куповину.“ Џенет увиђа колико је практично и мудро штедети унапред. „Ако се деси да имам неки вишак новца, па и ако је то врло мало“, каже она, „стављам то на страну како бих имала резерву ако се појаве непредвиђени трошкови.“

Што се тиче кредитних картица, раније поменути Ерик каже: „Ограничио сам коришћење кредитне картице само на хитне случајеве.“ Диосдадо се слаже с тим: „Да не бих дошао у искушење, обично остављам кредитну картицу у својој канцеларији.“

Могуће је живети у оквиру својих средстава

Заиста, многи се слажу да Библија, иако је књига која првенствено говори о духовним вредностима, такође пружа савете који нам могу користити када су у питању материјалне ствари (Пословице 2:6; Матеј 6:25-34). Примењујући библијска начела осмотрена у овом чланку и учећи из примера других којима су она помогла, и ви можете живети у оквиру својих могућности. На тај начин можете избећи многе проблеме и бриге које погађају милионе људи данас.