Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како живети с мање новца

Како живети с мање новца

 Да ли су се због финансијске кризе ваши приходи смањили и сада морате да живите с мање новца? Пандемије, елементарне непогоде, политички немири и оружани сукоби преко ноћи могу пореметити економију. Иако неочекивани губитак прихода може бити извор великог стреса, практични савети засновани на мудрости која се налази у Библији могу вам у тој ситуацији бити од велике помоћи.

1. Прихватите нове околности.

 Библијско начело: „Научио сам како да будем задовољан [...] и кад имам обиље и кад оскудевам“ (Филипљанима 4:12).

 У ситуацији када располажете с мање новца него раније, веома је важно да се прилагодите новим околностима. Што пре прихватите реалност, то ће бити лакше и вама и вашој породици да се снађете у новонасталој ситуацији.

 Распитајте се да ли имате право на неку помоћ коју пружа држава или нека хуманитарна организација. Немојте то одлагати, будући да је рок за подношење молби у таквим ситуацијама често ограничен.

2. Укључите све чланове породице.

 Библијско начело: „Намере пропадају кад нема договора, а успевају кад има много саветника“ (Пословице 15:22).

 Отворено разговарајте о новонасталој ситуацији са својим брачним другом и са децом. То ће свима у породици помоћи да разумеју зашто неке ствари морају да се мењају и да се томе прилагоде. Ако сви буду штедљиви, више тога ћете моћи да урадите са новцем који имате.

3. Направите буџет.

 Библијско начело: „Ко од вас, кад жели да гради кулу, најпре не седне и прорачуна трошак да види да ли има чиме да је доврши“ (Лука 14:28).

 Када су вам приходи смањени, веома је важно да знате на шта вам све одлази новац. Направите буџет тако што ћете најпре записати колико мислите да ће бити ваша месечна примања. Затим запишите колико вам новца одлази на рачуне и друге ствари чак и ако знате да то мора да се мења. Покушајте да у месечне трошкове укључите и једну суму новца коју желите да сачувате за непредвиђене ситуације.

 Савет: Кад бележите трошкове, немојте заборавити да у то укључите и новац који трошите на неке ситнице. Можда ћете се изненадити кад схватите колико у току месеца потрошите на такве ствари. На пример, када је све своје трошкове ставио на папир, један човек је схватио да сваке године потроши по неколико стотина долара само на жваке.

4. Разврстајте трошкове по важности и промените неке ствари.

 Библијско начело: „Просудити шта је најважније“ (Филипљанима 1:10).

 Упоредите приходе са расходима и затим размислите на шта бисте могли да трошите мање новца или чега бисте могли да се одрекнете како бисте остали у оквиру свог буџета. Ево неких предлога:

  •   Превоз. Ако имате више аутомобила, да ли бисте један могли да продате? Ако је у питању луксузни модел, да ли бисте могли да пређете на неки економичнији? Да ли бисте могли да користите градски превоз или бицикл? Тако вам аутомобил више неће ни бити потребан.

  •   Забава. Да ли бисте барем на неко време могли да откажете услуге кабловских оператера? Можете ли да пронађете неку јефтинију алтернативу? На пример, да ли бисте могли да бесплатно преко интернета читате неку књигу или да погледате неки филм?

  •   Рачуни. Поразговарајте у оквиру породице како можете смањити рачуне за воду, струју и гориво. Можда изгледа безначајно гасити непотребна светла или се краће туширати, али такве навике штеде новац.

  •   Храна. Немојте јести по ресторанима већ кувајте код куће. Планирајте шта ћете кувати и уколико је могуће кувајте за више дана. Пре него што кренете у куповину направите списак тако да не бисте куповали оно што вам не треба. Купујте сезонско воће и поврће јер је обично јефтиније. Избегавајте грицкалице и брзу храну. Размислите о томе да ли бисте могли да гајите поврће ако имате своју башту.

  •   Одећа. Немојте куповати гардеробу да бисте пратили моду. Купујте само онда кад треба да замените изношену одећу. Пратите сезонска снижења или у продавницама са половном робом купујте одећу у добром стању. Ако вам временске прилике и околности дозвољавају, сушите веш природним путем јер ћете тако смањити трошкове које вам прави машина за сушење веша.

  •   Планиране куповине. Пре него што нешто купите, питајте се: „Могу ли то себи приуштити? Да ли ми то заиста треба?“ Да ли бисте могли да одложите куповину или замену електричних апарата, електронских уређаја или аутомобила? С друге стране, да ли бисте могли да продате оно што вам више не треба? Тако ћете поједноставити себи живот и допунити кућни буџет.

 Савет: Када вам се приходи драстично смање, можда ћете имати додатну мотивацију да престанете да пушите, да се коцкате или да пијете. Тако ћете поправити не само своје финансијско већ и здравствено стање.

5. Обратите пажњу на своју духовност.

 Библијско начело: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3).

 У Библији налазимо следећи разуман савет: „Мудрост је заштита, а и новац је заштита. Али је предност знања и мудрости у томе што чувају живот ономе ко их има“ (Проповедник 7:12). Такву мудрост налазимо у Библији. Многи који се воде њеним начелима увидели су да им то помаже да не буду превише оптерећени финансијама (Матеј 6:31, 32).