Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Како спречити расипање новца

Како спречити расипање новца

ИЗАЗОВ

Извештаји из банке и рачуни откривају да вам новац попут песка клизи из руку. У браку сте тек однедавно, а већ имате проблема с новцем. Да ли је за то крив ваш брачни друг? Не журите с таквим закључком! На крају крајева, заједно се налазите у неприлици. Осмотрите неке факторе који су можда допринели томе. *

РАЗЛОЗИ

Прилагођавање. Ако сте живели с родитељима пре него што сте ступили у брак, можда је за вас плаћање рачуна и брига о трошковима нешто сасвим ново. Поред тога, могуће је да ви и ваш брачни друг имате различите погледе на новац. На пример, једно од вас можда више троши, док друго више штеди. Потребно је време да би се пар прилагодио и развио систем располагања новцем који обома одговара.

Попут корова у башти, дугови који се игноришу само ће расти

Одлагање. Џим, који је сада успешан пословни човек, признаје да је на почетку брака скупо платио своју неорганизованост. „Пошто нисам на време плаћао рачуне“, каже он, „моја жена и ја смо имали додатне трошкове од више хиљада долара. На крају смо остали без новца!“

Начин плаћања. Лако је трошити када не видите како вам новац излази из новчаника или џепа. То је случај ако углавном плаћате кредитном или дебитном картицом, наручујете преко интернета или користите услуге електронског банкарства. Осим тога, лако добијање кредита може бити замка за нововенчани пар.

Шта год да је случај, проблеми с новцем могу снажно уздрмати брак. „Већина парова каже да им је новац један од главних проблема, ма колико да га имају“, стоји у књизи Fighting for Your Marriage. „Новац је плодно тло за избијање свађа.“

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Будите спремни на сарадњу. Немојте оптуживати једно друго, већ удружите снаге како бисте спречили расипање новца. Пре него што започнете разговор о новцу, будите решени да не дозволите да он створи раздор међу вама. (Библијска мисао: Ефешанима 4:32.)

Направите план потрошње. Запишите све месечне трошкове, чак и оне најмање. То ће вам помоћи да установите где новац одлази и да увидите који су издаци непотребни.

Направите листу неопходних трошкова, као што су храна, одећа, станарина, одржавање аутомобила и слично. Напишите колико очекујете да ћете потрошити за сваку ставку у одређеном периоду, на пример за месец дана. (Библијска мисао: Лука 14:28.)

„Ко узима зајам слуга је оном ко даје зајам.“ (Пословице 22:7)

Расподелите новац сваког месеца за наведене ставке. Неки за то користе одвојене коверте. * Када се потроши новац из једне коверте, они више не троше на ту ставку или, ако треба, узму новац из друге.

Преиспитајте своје гледиште. Срећа не зависи од поседовања најновијих ствари. На крају крајева, Исус је рекао: „Чак и кад неко има обиље, његов живот не произлази из онога што има“ (Лука 12:15). Често ће ваше навике трошења показати да ли верујете овим речима. (Библијска мисао: 1. Тимотеју 6:8.)

Направите промене. „У почетку мислите да нешто себи можете приуштити, као на пример кабловску телевизију или излажење у ресторане, али на дуге стазе то може представљати финансијски терет“, каже Арон, који је у браку две године. „Морали смо да научимо да се одрекнемо неких ствари да бисмо живели у оквиру својих могућности.“

^ одл. 4 Иако је овај чланак намењен нововенчаним паровима, начела се могу применити на све брачне парове.

^ одл. 14 Ако плаћате електронским путем или кредитном картицом, у ковертама можете држати извештаје о томе колико сте потрошили.