Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Како бити добар пријатељ?

Како бити добар пријатељ?

ЈЕДНА 42-годишња Британка је 25. децембра 2010. на једној познатој друштвеној мрежи оставила опроштајну поруку, најављујући своје самоубиство. Њена порука је деловала као последњи позив у помоћ. Иако је имала више од хиљаду „пријатеља“ на мрежи, нико јој није прискочио у помоћ. Полиција је сутрадан пронашла њено тело. Узела је смртоносну дозу лекова.

Данас нам савремена технологија омогућава да имамо стотине, па и хиљаде „пријатеља“ на друштвеним мрежама. Довољно је да додамо њихова имена у листу пријатеља. Уколико желимо да окончамо неко такво „пријатељство“, једноставно га избришемо. Међутим, трагичан догађај који смо поменули потврђује отрежњавајућу чињеницу — право пријатељство је за многе недостижно. Једно недавно истраживање је показало да људи имају све мање правих пријатеља, иако се све више повезују преко друштвених мрежа.

Вероватно и ви попут већине мислите да је важно имати добре пријатеље. Можда мислите да за право пријатељство није довољно само неколико кликова на компјутеру или телефону. Шта очекујете од пријатеља? Како и сами можете бити добар пријатељ? Шта је потребно за једно трајно пријатељство?

Осмотримо четири важне одлике пријатељства и погледајмо како нам практични савети из Светог писма могу помоћи да будемо особа коју би други пожелели за пријатеља.

 1. Искрена брига

У правом пријатељству је важна приврженост. Другим речима, прави пријатељ осећа одговорност према нама и стало му је до нас. Наравно, и од нас се очекује да улажемо у пријатељство и будемо самопожртвовани. Али то је свакако вредно труда. Зато је на месту да се питамо: ’Да ли сам спреман да свом пријатељу дајем себе, своје време и средства?‘ Важно је задржати на уму да онај ко жели да има доброг пријатеља, најпре сам мора бити добар пријатељ.

ШТА ОЧЕКУЈЕМО ОД ПРИЈАТЕЉА?

Ирене: „Неговање пријатељства је као неговање прелепе баште — потребно је много времена и труда. Пре свега настојте да и сами будете добар пријатељ. Не будите штедљиви у показивању осећања и будите брижни. Спремно жртвујте време када сте потребни свом пријатељу.“

Луис Алфонсо: „Савремено друштво нас подстиче на егоизам, а не на алтруизам. Зато нам толико значи када осетимо да неко искрено брине за нас, а не очекује одмах нешто заузврат.“

ШТА КАЖЕ СВЕТО ПИСМО?

„Како желите да људи чине вама, тако чините и ви њима. Дајте, и даће вам се“ (Лука 6:31, 38). Овде нас Исус подстиче на праву несебичност и великодушност. Таква великодушност је неопходна да би право пријатељство опстало. Ако сте спремни да се трошите за пријатеље и не тражите ништа заузврат, они ће желети да буду блиски с вама.

2. Отворена комуникација

Пријатељство ће увенути без редовне комуникације. Зато са својим пријатељем причајте о ономе што вас обоје занима. Слушајте га и поштујте његово мишљење. Често га похваљујте и бодрите. Понекад је потребно пријатељу указати на нешто или га чак исправити. То није увек лако, али ако сте веран пријатељ, имаћете храбрости да му укажете на озбиљну грешку и тактично га посаветујете.

ШТА ОЧЕКУЈЕМО ОД ПРИЈАТЕЉА?

Хуан: „Прави пријатељ има слободу да отворено каже своје мишљење и не љути се ако се ти с тим не слажеш.“

Јунис: „Највише ценим пријатеља који је спреман да проводи време са мном и да ме слуша, посебно када ми је тешко.“

Силвина: „Прави пријатељ ће ти рећи истину — чак и када зна да ће то болети — зато што ти жели најбоље.“

ШТА КАЖЕ СВЕТО ПИСМО?

„Сваки човек нека буде брз да чује, а спор да говори и спор да се љути“ (Јаковљева 1:19). За добро пријатељство је потребно пажљиво слушање. Онај ко води главну реч одаје утисак да је његово мишљење најважније. Стога, пажљиво слушајмо када нам се пријатељ отвори и жели да с нама подели најдубље мисли и бриге. Не треба да се увредимо када нам искрено на нешто скрене пажњу. „Ударци онога ко те воли израз су верности“, стоји у Пословицама 27:6.

 3. Реална очекивања

Што боље упознајемо своје пријатеље, лакше ћемо видети и њихове мане. Они нису савршени, али нисмо ни ми. Зато никада не треба да очекујемо или захтевамо савршенство од својих пријатеља. Уместо тога, добро је да ценимо њихове врлине и да се не узбуђујемо превише због њихових грешака.

ШТА ОЧЕКУЈЕМО ОД ПРИЈАТЕЉА?

Самјуел: „Често од других очекујемо више него од себе. Ако смо свесни својих грешака и тога да је и нама често потребан опроштај, биће нам много лакше да опраштамо другима.“

Данијел: „Помири се с чињеницом да ће твоји пријатељи грешити. Када се појави проблем, добро је да га брзо решимо и трудимо се да га заборавимо.“

ШТА КАЖЕ СВЕТО ПИСМО?

Да ли радо опраштате? (Колошанима 3:13, 14)

„Сви често грешимо. Ако неко у речима не греши, он је савршен човек, способан да заузда и цело тело“ (Јаковљева 3:2). Прихватање ове једноставне истине помаже нам да будемо увиђавни према пријатељима. То ће нам олакшати да пређемо преко мањих пропуста и мана које нас иритирају. Свето писмо каже: „Подносите једни друге и спремно опраштајте једни другима ако неко има притужбу на некога [...] Изнад свега, обуците се у љубав, јер вас она савршено повезује“ (Колошанима 3:13, 14).

 4. Избор пријатеља

Тачно је да треба да бирамо с ким ћемо бити пријатељи. Али то не значи да треба да сузимо свој избор пријатеља само на људе одређеног животног доба или одређене културе. Људи различитих година, порекла и националности заиста могу обогатити наш живот.

ШТА ОЧЕКУЈЕМО ОД ПРИЈАТЕЉА?

Унаи: „Склапање пријатељстава само са онима из своје генерације и онима који имају слична интересовања, исто је као да стално носиш само своју омиљену боју. Колико год да је волиш, у једном тренутку ће ти досадити.“

Функе: „Дружење с различитим људима помогло ми је да се развијем као личност. Научила сам да се слажем с људима различитих година и различитог порекла, а то ми је помогло да будем отворенија и прилагодљивија. Моји пријатељи запажају све те позитивне промене.“

Да ли прихватате различите људе? (2. Коринћанима 6:13)

ШТА КАЖЕ СВЕТО ПИСМО?

„Узвратите на исти начин — као деци вам говорим — и ви широм отворите своје срце“ (2. Коринћанима 6:13). Свето писмо нас подстиче да прихватамо различите људе. Такав отворен, непристран поглед на пријатељство обогатиће наш живот и други ће волети да буду у нашем друштву.