Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Навигациони подвиг балегара

Навигациони подвиг балегара

ЗА БАЛЕГАРА животињски измет има многе улоге. То је за њега храна и место за полагање јаја. Такође, код неких врста, мужјаци настоје да што већом лоптицом балеге привуку женку. Потражња за свежом балегом је велика. Једном приликом су истраживачи видели како се око 16 000 балегара сјатило на слонов измет и за само два сата све је било почишћено.

Неке врсте балегара праве куглице од балеге и труде се да их што пре откотрљају, а затим закопају. Притом се крећу праволинијски, јер је то најбржи начин да што пре оду и избегну да им други балегар украде драгоцену лоптицу.

Али како они успевају да се крећу праволинијски а не укруг, посебно ноћу?

Размислите о следећем: Раније су истраживачи установили да се балегар оријентише помоћу светлости Сунца или Месеца, мада се он креће у правој линији и по ноћи без месечине. Истраживачи из Јужноафричке Републике су открили да се он у том случају не управља према светлости појединачних звезда, већ помоћу галаксије Млечни пут. Према часопису Current Biology, „то је први потврђен случај оријентисања помоћу Млечног пута у животињском царству“.

Балегари, каже професор Маркус Берн, имају „ефикасан визуелни систем навигације који функционише и при најмањој светлости звезда“. Затим додаје: „Они би могли поучити људе како да решавају сложене техничке проблеме“. На пример, по угледу на навигациони систем балегара, робот се може програмирати да при веома слабој светлости проналази преживеле у рушевинама.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је балегаров систем навигације настао еволуцијом или је дело Створитеља?

Да ли сте знали?

Балегари ђубре земљу и чине је растреситом, разносе семе биљака и спречавају неконтролисано размножавање мува.