Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мудро располажите новцем

Мудро располажите новцем

Мудро располажите новцем

ЧЕСТО се сматра да изрека „Новац је корен сваког зла“ потиче из Библије. Међутим, Библија у ствари каже: „Љубав према новцу [је] корен сваког зла“ (1. Тимотеју 6:10). Неки људи су заиста развили љубав према новцу и посветили се стицању богатства. Неки су постали робови новца и имали су озбиљне последице. Па ипак, када се исправно рукује њиме, новац може бити веома користан. Библија признаје да „новац прибавља све“ (Проповедник 10:19).

Премда Библија није финансијски приручник, у њој се налазе практични савети који вам могу помоћи да мудро располажете новцем. Осмотрићемо пет савета које често препоручују финансијски стручњаци, а слажу се с начелима давно записаним у Библији.

Штедите. Библија показује да су древни Израелци били поучени колико је корисно штедети. Речено им је да сваке године одвајају десетак (10 процената својих прихода) како би тај новац користили искључиво за присуствовање годишњим празницима (Поновљени закони 14:22-27). Апостол Павле је такође подстакао прве хришћане да сваке седмице стављају на страну нешто новца који би касније приложили за помоћ сиромашним суверницима (1. Коринћанима 16:1, 2). Већина финансијских саветника подстиче на штедњу. Нека вам штедња буде приоритет. Чим добијете плату, одвојте суму коју желите да уштедите и ставите је у банку или на неко друго сигурно место. То ће вам помоћи да се одупрете искушењу да потрошите тај новац.

Направите план потрошње. То је једини практичан начин да се прати, контролише или смањи потрошња. Добар план пружа вам увид у то где ваш новац одлази и може вам помоћи да остварите оно што сте испланирали. Водите евиденцију о томе колики вам је приход и трошите мање него што зарађујете. Научите да разликујете потребе од жеља. У складу с тим, Исус је подстакао своје слушаоце да унапред ’прорачунају трошак‘ (Лука 14:28). Библија нас саветује да избегавамо беспотребно задуживање (Пословице 22:7).

Планирајте за будућност. Добро размислите о томе шта ће вам бити потребно у будућности. На пример, куповина куће или стана на кредит може бити добра одлука уколико је каматна стопа повољна. Слично томе, један породичан човек можда жели да обезбеди животно, здравствено или инвалидско осигурање како би заштитио своје вољене. Размишљање о будућности такође би могло значити прављење планова за пензију. Један библијски стих каже да „замисли [планови] марљивог човека сигурно доносе корист“ (Пословице 21:5, фуснота).

Стичите знање. Улажите у себе тако што ћете стицати одређене вештине и бринути о физичком и емоционалном здрављу. То су улагања која ће вам се исплатити. Нека стицање знања буде ваша доживотна навика. Библија истиче вредност ’мудрости и способности просуђивања‘ и подстиче нас да их стално развијамо (Пословице 3:21, 22; Проповедник 10:10).

Будите уравнотежени. Задржите новац на исправном месту у животу. Истраживања увек изнова показују да су срећнији они који више брину о људима него о новцу. Неки дозвољавају да их похлепа избаци из равнотеже. Како се то дешава? Након што задовоље основне потребе, они се упуштају у трку за богатством. Међутим, шта је човеку стварно потребно осим хране, одеће и крова над главом? Није чудо што је библијски писац цитиран на почетку чланка такође написао: „Кад имамо храну, одећу и заклон, будимо задовољни тиме“ (1. Тимотеју 6:8). Ако научимо да будемо задовољни, нећемо развити љубав према новцу и избећи ћемо проблеме који иду уз то.

Љубав према новцу је заиста корен сваког зла. Уколико то допустите, новац ће постати ваш господар. Међутим, ако исправно располажете њим, имаћете слободу да се посветите важнијим стварима, као што су неговање блиског односа с породицом, пријатељима и с Богом. Па ипак, у овом свету није могуће бити потпуно ослобођен новчаних брига. Да ли ће новац увек бити извор забринутости? Постоји ли нада да ће доћи крај сиромаштву? Последњи чланак у овој серији одговориће на та питања.

[Истакнути текст на 5. страни]

Водите евиденцију о томе колики вам је приход и трошите мање него што зарађујете

[Истакнути текст на 5. страни]

Научите да разликујете потребе од жеља

[Истакнути текст на 6. страни]

Шта је човеку стварно потребно осим хране, одеће и крова над главом?

[Оквир/Слика на 7. страни]

ПОУЧИТЕ СВОЈУ ДЕЦУ ДА РУКУЈУ НОВЦЕМ

Пошто у данашње време многи људи имају финансијске проблеме, стручњаци саветују родитеље да већ одмалена поучавају своју децу како да располажу новцем. Ако питате децу одакле новац долази, већина ће рећи: „Од тате“ или „из банке“. Научите их да цене новац — да разликују потребе од жеља, да га штеде и улажу — и то ће им помоћи да избегну проблеме које би имали ако би упали у дугове или постали робови новца. Следи неколико предлога.

1. Пружите добар пример. Ваша деца ће пре радити оно што виде да ви радите него оно што им кажете.

2. Поставите границе. Разговарајте с њима колико свако од вас може да потроши. Научите да кажете „не“ и стојте иза тога.

3. Допустите им да рукују новцем. Ако добијају џепарац или сами зарађују, посаветујте их, а затим им допустите да доносе неке одлуке.

4. Научите их да буду дарежљива. Подстичите децу да оно што имају деле с другима и да редовно одвајају на страну новац како би давали прилог за обожавање Бога.